Αυγενάκης: Η ενίσχυση της γαστρονομικής ταυτότητας της Κρήτης στοιχείο της πολιτισμικής μας κληρονομιάς

Την ανάδειξη και ενίσχυση της γαστρονομικής ταυτότητας της Κρήτης ως στοιχείου της πολιτισμικής μας κληρονομιάς αλλά και ως βασικού πυλώνα της στρατηγικής του ΥΠΑΑΤ, πρότεινε ο Λευτέρης Αυγενάκης σε ομιλία του στο 2ο Διεθνές Συνέδριο του Ελληνικού Κέντρου Αριστείας για Υγεία κι Ευεξία, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι τα μοναδικά προϊόντα της ελληνικής γης αναγνωρίζονται κι επιστημονικά ως υπερτροφές.

Η κρητική διατροφή ως τμήμα της μεσογειακής διατροφής, όπως επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «θεωρείται ως ένα αειφόρο διατροφικό πρότυπο, καθώς, πέραν του ότι είναι πολιτιστικά αποδεκτό, διαθέσιμο, προσιτό, οικονομικά δίκαιο, ασφαλές, και ικανό να καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες κάθε ανθρώπου, βασίζεται στη βέλτιστη-δυνατή αξιοποίηση των φυσικών και ανθρώπινων πόρων, ενώ προστατεύει και σέβεται τη βιοποικιλότητα και το οικοσύστημα».

Προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως είπε, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οφείλει και είναι έτοιμο να προστατεύσει, να ενισχύσει και να φανεί αντάξιο αυτής της τόσο ισχυρής κληρονομιάς.

«Ακρογωνιαίο λίθο αποτελεί ο σεβασμός και η εκτίμηση απέναντι στον αγρότη, αλλά και η δημιουργία ευοίωνων προοπτικών, που θα γοητεύσουν τη νέα γενιά, ώστε τα προϊόντα της μεσογειακής διατροφής και κρητικής φιλοξενίας να μην γνωρίζουν στο εξής σύνορα».

Ο ΥπΑΑΤ έκανε ιδιαίτερη μνεία στις προσπάθειες που γίνονται για ενίσχυση και αναβάθμιση του αγροδιατροφικού τομέα στην περιοχή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει