ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Έκτακτα μέτρα στήριξης 350 εκατ. τον Δεκέμβριο σε ευάλωτους

Τα μέτρα για τους 2,3 εκατομμύρια δικαιούχους του έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης, συνολικού ύψους 352 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καταβληθεί στα τέλη Δεκεμβρίου, ανέλυσε χθες   ο υπουργός Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

Η οικονομία έχει υπεραπόδοση και αυτό έχει θετική αντανάκλαση και στον προϋπολογισμό, ο οποίος όπως φαίνεται από όλα τα στοιχεία πια, καθώς είμαστε τον Νοέμβριο, έχει υπερβεί, παρά τις δυσκολίες για τις οποίες μίλησα, τις προβλέψεις και έτσι πια μπορούμε να πούμε με αρκετά μεγάλη σιγουριά ότι στο τέλος της χρονιάς θα φτάσουμε τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 1,1% του ΑΕΠ, όπως προβλεπόταν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και θα μας περισσέψουν και κάποια χρήματα που θα είναι πάνω από τον στόχο που έχει τεθεί για το 1,1% επί του ΑΕΠ.

Επομένως, η κυβέρνηση, όπως έχει κάνει και στα προηγούμενα έτη, το πλεόνασμα αυτό το επιστρέφει στην κοινωνία. Υπολογίζεται ότι το πλεόνασμα αυτό φέτος θα είναι 352 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο θα δοθεί σε ασθενέστερους οικονομικά συμπολίτες μας τα Χριστούγεννα» είπε ο υπουργός.

Και πρόσθεσε «ο αριθμός των πολιτών που θα επωφεληθούν από αυτή την πρωτοβουλία της κυβέρνησης υπολογίζεται ότι θα είναι 2,3 εκατομμύρια και το επίδομα αυτό το ονομάζουμε επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, γιατί όπως θα δείτε στη συνέχεια, έρχεται να στηρίξει στο μέτρο του δυνατού συμπολίτες μας που είναι σε μεγαλύτερη ανάγκη».

Εξειδικεύοντας τα έκτακτα μέτρα που εξήγγειλε νωρίτερα χθες ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης, ο Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι θα καταβληθεί:

  • Μιάμιση δόση επιδόματος παιδιού (125 εκατ. ευρώ) σε 800.000 δικαιούχους. Για κάθε 100 ευρώ/μήνα, θα λάβει κάθε δικαιούχος επιπλέον 50 ευρώ τον Δεκέμβριο.
  • 50% επιπλέον του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος το Δεκέμβριο.

Αφορά 210.000 δικαιούχους (παράλληλα με αύξηση 8% στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα από 1/1/2024).

  • Ποσό 200 ευρώ στους ΑμεΑ δικαιούχων επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και του ΕΦΚΑ. (κόστος 45 εκατ. ευρώ). Αφορά 225.000 δικαιούχους.
  • Επίδομα 150 ευρώ σε συνταξιούχους χωρίς προσωπική διαφορά ή με προσωπική διαφορά κάτω από 10 ευρώ και κύρια σύνταξη κάτω από 700 ευρώ.

Το μέτρο αυτό αφορά και τους  ανασφάλιστους υπερήλικες. Συνολικό δημοσιονομικό κόστος 158 εκατ. ευρώ. Οι δικαιούχοι θα ανέλθουν 1,055 εκατ. (το επίδομα θα δοθεί παράλληλα με την αύξηση 3% σε όλες τις κύριες συντάξεις από 1/1/2024).

 Οι δηλώσεις  Μητσοτάκη

  • Τους δικαιούχους ενός επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, μίας νέας επιταγής ακρίβειας ανακοίνωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
  • Η υπεραπόδοση των εσόδων στα κρατικά ταμεία είπε πως «μας δίνει την δυνατότητα να προχωρήσουμε σε νέα μέτρα στήριξης, ενός επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης».
Μπορεί επίσης να σας αρέσει