50 χρόνια Πολυτεχνείο

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΡΩΙΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ / Δρακόντεια θα είναι τα μέτρα ασφαλείας

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την εξέγερση των φοιτητών, τον Νοέμβριο του ’73, ένα ιστορικό γεγονός που άφησε το αποτύπωμα του, όσο κανένα άλλο στην πρόσφατη ιστορία της χώρας, αποδεικνύοντας ότι μια ομάδα νέων ανθρώπων στήλωσε το ανάστημα της απεναντι στην Χούντα των Συνταγματαρχών.

Και στις φετινές εκδηλώσεις μπροστά στο άγαλμα-κεφαλή του Πολυτεχνείου    φοιτητές, μαθητές, απλοί πολίτες, πολιτικές οργανώσεις και εκπρόσωποι κομμάτων αφήνουν τις τελευταίες ημέρες στεφάνια ή ένα λουλούδι για να τιμήσουν  τον ξεσηκωμό.

Με τη μεγάλη  πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα  θα κορυφωθούν και φέτος οι εκδηλώσεις  ενώ σε όλη τη χώρα  διοργανώνονται πορείες και διαδηλώσεις.

Έντονη παρουσία της Αστυνομίας και φέτος και λήψη μέτρων όχι μόνο έξω από την Πρεσβεία των ΗΠΑ, αλλά και έξω από την Πρεσβεία του Ισραήλ.

Ο σχεδιασμός προβλέπει για την Αθήνα την εμπλοκή 5.500 αστυνομικών από όλες τις Υπηρεσίες Τάξης, Ασφάλειας και Τροχαίας.

Ο Νίκος Ξυλούρης στο Πολυτεχνείο
Ο Νίκος Ξυλούρης στο Πολυτεχνείο

Στο Ηράκλειο

Μεγάλη συγκέντρωση προγραμματίζεται σήμερα στις 6.30 το απόγευμα στην Πλατεία Ελευθερίας.

Την συγκέντρωση οργανώνουν:

Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου, Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου Συνδικάτο Εργατοϋπάλληλων Γάλακτος – Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου, Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδ. Εκπαίδευση «Γαλάτεια Καζαντζάκη», Ένωση Γονέων Μαθητών Δ. Ηρακλείου, Ομάδα Γυναικών Ηρακλείου (ΟΓΕ), Σύλλογος Ωρομισθίων-Αναπληρωτών ΚΕΤΕΚ ΟΑΕΔ Ηρακλείου, Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων, Φοιτητικός Σύλλογος ΤΕΤΥ που καλούν όλα τα σωματεία, φορείς, φοιτητικούς συλλόγους και μαθητικά συμβούλια, στον αγωνιστικό εορτασμό του Πολυτεχνείου.

“Στεκόμαστε” -τονίζεται μεταξύ άλλων- “στη σωστή πλευρά της ιστορίας με τους λαούς που παλεύουν, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και των μονοπωλιακών ομίλων, της ΕΕ. Μαζί με τον υπόλοιπο λαό στη μάχη για τις σύγχρονες ανάγκες μας!

Τα συνθήματά του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα όσο ποτέ. «Έξω αι ΗΠΑ – Έξω το ΝΑΤΟ». Σήμερα είναι ανάγκη να το φωνάξουμε ακόμα πιο δυνατά για να σταματήσει το μακελειό του λαού της Παλαιστίνης, για να μην είναι η χώρα μας ορμητήριο πολέμων και στόχος αντιποίνων, για να μην γίνουμε συνένοχοι στη δολοφονία άλλων λαών.

«Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία»: Απαιτούμε μισθούς, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς για να μπορούμε να γυρνάμε ασφαλείς στα σπίτια μας μετά το μεροκάματο, να ζούμε με αξιοπρέπεια μέσα στον κυκεώνα της ακρίβειας, των πλειστηριασμών, της ανασφάλειας.

Απαιτούμε δημόσια και δωρεάν παιδεία, σχολεία ασφαλή για τα παιδιά μας. Καταγγέλλουμε την ένταση της κρατικής καταστολής, την εργοδοτική τρομοκρατία, την προσπάθειά κατάργησης του δικαιώματός μας στην απεργία.

Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου αποδεικνύουν ότι ο λαός όταν είναι αποφασισμένος μπορεί να τα βάλει με όσους μοιάζουν ανίκητοι. Για να μπορέσουμε να κατακτήσουμε τα δικαιώματά μας πρέπει να αμφισβητήσουμε την πολιτική που μας τα στερεί. Κυβερνήσεις-ΕΕ στηρίζουν τα κέρδη των λίγων- των επιχειρηματικών ομίλων -για όλους αυτούς οι ανάγκες μας είναι κόστος, η εργασία μας πηγή κερδοφορίας για αυτό και μας ξεζουμίζουν και μας θέλουν χωρίς δικαιώματα.

50 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό κάνουμε πράξη το «μόνο ο λαός θα σώσει το λαό» βαδίζοντας στο δρόμο του οργανωμένου αγώνα για την ανατροπή”!

Στην πλατεία Ελευθερίας θα γίνει και φέτος η εκδήλωση διαμαρτυρίας
Στην πλατεία Ελευθερίας θα γίνει και φέτος η εκδήλωση διαμαρτυρίας

Δηλώσεις

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης αναφερει μεταξύ άλλων:

«Η ημέρα αυτή τιμάται και από τους νέους και τις νέες μας, αν και δεν έζησαν την σκοτεινή αυτή περίοδο της νεότερης Ιστορίας μας, έχουν όμως δεχτεί και αφομοιώσει, όλα τα υψηλά νοήματα της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας που εκπέμπει η Εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Οι σημερινοί νέοι και νέες, μελετούν με προσοχή και ενδιαφέρον τα γεγονότα που σημάδεψαν τον Νοέμβρη του 1973.

Το ασφαλές συμπέρασμα είναι πως μόνο ένα πραγματικά ελεύθερο και δημοκρατικό πολίτευμα μπορεί να διασφαλίσει την πορεία κάθε λαού προς ένα Ελπιδοφόρο, Δυναμικό και Δημιουργικό μέλλον”.

Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης τονίζει:

“50 χρόνια μετά, διαχρονικά και επίκαιρα παραμένουν τα μηνύματα της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, το Νοέμβρη του 1973. Οι αγωνιζόμενοι φοιτητές, κατάφεραν να συσπειρώσουν τις δυνάμεις μιας κοινωνίας που αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία, την Ισότητα, την Πρόοδο και την Παιδεία. Απέδειξαν, επίσης, ότι η πρωτοπορία και οι κοινωνικές ανατροπές εκφράζονται από τη νέα γενιά. Ως Περιφέρεια Κρήτης, τιμούμε τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους κατά τα γεγονότα εκείνων των ημερών, αλλά και αυτούς που αγωνίστηκαν για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας».

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός  σε ανακοίνωση του τονίζει:

“Η κορυφαία αυτή πράξη αντίστασης στην επτάχρονη Δικτατορία των Συνταγματαρχών, αποτελεί διαχρονικό σύμβολο των αγώνων για την Δημοκρατία και την κοινωνική Δικαιοσύνη, αλλά και πολύτιμο κεφάλαιο αυτογνωσίας για κάθε Έλληνα.

Οι φοιτητές, και όλοι εκείνοι οι πολίτες που αντιστάθηκαν και όρθωσαν το ανάστημά τους στην βία, στην αυταρχικότητα και στην ανομία του τυραννικού καθεστώτος, που είχε κλείσει τον ορίζοντα της Δημοκρατίας στον τόπο μας από το 1967, εξακολουθούν να εμπνέουν τις νεότερες γενιές. Η σκέψη μας είναι στραμμένη πάντα σε αυτούς, με σεβασμό κι ευγνωμοσύνη.

Η επέτειος του αντιδικτατορικού ξεσηκωμού στο Πολυτεχνείο, είναι ορόσημο στην σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας, και διαρκής προτροπή ευθύνης και χρέους διαφύλαξης της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της Ισονομίας στον τόπο μας”.

Ο  Φοιτητικός  Σύλλογος  Ιατρικής  σε ανακοινωσή του τονίζει ότι “Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ηρακλείου, για 2η συνεχόμενη χρονιά, πραγματοποιούν Εορτασμό για την Επέτειο του Πολυτεχνείου, για την ιστορική αυτή μέρα της Εξέγερσης που διαμόρφωσε τη σύγχρονη ιστορία! Η 17η Νοέμβρη είναι μέρα ορόσημο που δείχνει ότι όταν ο λαός και η νεολαία συσπειρώνονται, καταφέρνουν μέχρι και να αμφισβητήσουν αυταρχικά καθεστώτα.

Η φλόγα του Νοέμβρη φωτίζει τους αγώνες του Σήμερα και, αυτές τις δύο μέρες στη Λότζια, αναθυμόμαστε και ζωντανεύουμε την ιστορια. Κόντρα στην κυβέρνηση ΝΔ που προσπαθεί να παραλλαξει την ιστορία με δηλωσεις “υπήρχαν και δεξιοί στο Πολυτεχνειο”, “δεν υπήρξε ουτε ένας νεκρός στο Πολυτεχνείο” αλλά και στις φετινές προσπάθειες του Πιερρακάκη να βγάλει τον εορτασμό από το ημερήσιο πρόγραμμα των σχολείων, απαντούμε ένα πράγμα:

ξέρουμε και θυμόμαστε ποιοι είναι οι βιολογικοί και πολιτικοί απόγονοι της Χούντας! Εμείς στεκόμαστε από την άλλη πλευρά και τιμούμε τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου! Κρατάμε το νήμα της ιστορίας και αυτό θα προτάσσουμε όσοι Νοέμβρηδες και αν περάσουν”!

Καθ’ όλη τη διάρκεια των ημερών θα ακούγονται επαναστατικά και αντιδικτατορικά τραγούδια και θα υπάρχουν πολύμορφη δράσεις, έκθεση φωτογραφίας και κολάζ.

Η ματωμένη σημαία
Η ματωμένη σημαία

Σήμερα Παρασκευή 17/11, όπως τονίζεται θα γίνει κατάθεση στεφάνου αλλά και η μεγαλειώδης ΑΝΤΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ, ΑΝΤΙΝΑΤΟΪΚΗ, ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΉ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΙΣ 18:30 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ!

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Εμμανουήλ Καρτσωνάκης υπογραμμίζει μεταξύ άλλων:

Με τη στάση τους αποτελούν για όλους εμάς ανυπέρβλητο πρότυπο του αγωνιζόμενου για τη δημοκρατία και ελευθερία ανθρώπου.

Σήμερα, λοιπόν, 50 χρόνια μετά, γιορτάζουμε, όπως κάθε χρόνο, τον αγώνα των νέων και τον αγώνα του λαού μας για ελευθερία, ειρήνη, δημοκρατία και προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η 17η  Νοέμβρη του 1973 δεν αποτελεί απλώς ένα χρονικό ορόσημο, αλλά πολύ περισσότερο ένα διαχρονικό σύμβολο διεκδικήσεων. Αν θέλουμε με αίσθημα βαθιάς συγκίνησης και ειλικρινούς υπερηφάνειας να τιμούμε τους ήρωες του Πολυτεχνείου, χρειάζεται να μην περιοριζόμαστε σε επετειακές εκδηλώσεις, αλλά εμπνεόμενοι από το μεγαλείο της νεανικής τους ψυχής να αγωνιζόμαστε καθημερινά ενάντια στη βία και τη χειραγώγηση, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό”.

Η Νομαρχιακή  Επιτροπή   Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ,  τονίζει μεταξύ άλλων

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου έβαλε τέλος στα σχέδια της χούντας και των προστατών της για την δημιουργία ενός “νόμιμου και μόνιμου” αυταρχικού καθεστώτος. Τα 50 χρόνια ομαλής δημοκρατικής λειτουργίας τα χρωστάμε σε εκείνη την εξέγερση.

Από τότε, όλες οι νεότερες γενιές εμπνέονται από την εξέγερση και η επέτειος εμπλουτίζεται από τα σύγχρονα αιτήματα. Πενήντα χρόνια, μέσα από τους αγώνες, “το Πολυτεχνείο ΖΕΙ”

Σήμερα, καθώς η Δημοκρατία υπονομεύεται από τις παράνομες υποκλοπές, τον αυταρχισμό, την καταστολή, την αυθαιρεσία και τον έλεγχο των ΜΜΕ, τα λαϊκά εισοδήματα λεηλατούνται από την ακρίβεια και την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, το κοινωνικό κράτος καταρρέει από την υποχρηματοδότηση (νοσοκομεία, σχολεία) και προωθείται η ιδιωτικοποίησή τους, το σύνθημα για Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία γίνεται και πάλι τραγικά επίκαιρο και οδηγεί τους νέους αγώνες’’.

Κάλεσμα του Ενιαίου Συλλόγου  Καθηγητών Πανεπιστημίου Κρήτης

Την επέτειο 50 χρόνων από το Πολυτεχνείο  τιμά ο  Ενιαίος Σύλλογος  Καθηγητών Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο, ο οποίος καλεί  τα μέλη του  να συμμετάσχουν στην εκδήλωση μνήμης για τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου που θα γίνει στην πλατεία Ελευθερίας σήμερα  Παρασκευή 17/11 στις 6:30 το απόγευμα.

‘’Στις μέρες μας” -αναφέρει- το Δημόσιο Πανεπιστήμιο βάλλεται και υπονομεύεται ποικιλοτρόπως και τα μηνύματα του Πολυτεχνείου δεν έχουν χάσει την επικαιρότητά τους.

Υποχρηματοδότηση, ελλείψεις προσωπικού και έλλειψη συντήρησης γερασμένων υποδομών και κτιρίων αποτελούν χρόνια προβλήματα για τα πανεπιστήμια. Αντί αυτά να επιλύονται, βλέπουμε μια συστηματική προσπάθεια να διαβληθεί ο ρόλος και η αξία των ελληνικών ΑΕΙ, γίνονται προσπάθειες να εξισωθούν τα πτυχία τους με εκείνα αμφιβόλου ποιότητας κολλεγίων ενώ παρουσιάζεται ως πανάκεια και επίτευγμα η παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος και η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει