“Οκτώ γυναίκες κατηγορούνται”… από τους Σητειακούς της Αττικής

Το έργο του Ρομπέρ Τομά «Οκτώ γυναίκες κατηγορούνται» παρουσιάζει η θεατρική ομάδα «Παράβασις» του συλλόγου  Σύλλογος Σητειακών Αττικής ‘’Η Πραισός» το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023, στο Δημοτικό θέατρο της Καλλιθέας Κρέμου 123 και Φιλαρέτου στις 8 το βράδυ. Είσοδος ελεύθερη.

Σκηνοθεσία: Εφη Κανακουσάκη· Μουσική επιμέλεια: ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΑΒΑΣ · Κατασκευή – ζωγραφική σκηνικών: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ · Βοηθός: Αχιλλέας Μοσχόπουλος · Φωτογραφία και Βιντεοσκόπηση ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ · Μοντάζ ΤΑΣΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά:

Αγγελόπουλος Θέμις,  Ασλάνογλου Εφη, Γιαννοπούλου Αφροδίτη, Γκανά Δήμητρα, Διγενή Μαρία, Καμαρινου – Ζαμπελη Φαίη, Μπερεδήμα Ελένη, Παλαιολόγου Αννα, Παλαιολόγου Ηρώ, Τριανταφύλλου Ευαγγελία.

Το έργο

Σε μια εξοχική κατοικία μια «διευρυμένη» οικογένεια προετοιμάζεται για την γιορτή των Χριστουγέννων. Αποτελείται από τον οικοδεσπότη, έναν άνδρα απόντα , που όμως γίνεται λόγος για αυτόν καθ όλη τη διάρκεια του έργου, τη σύζυγο και οικοδέσποινα, τις δύο κόρες τους, την αδελφή και την μητέρα της οικοδέσποινας, την οικονόμο, και την καμαριέρα. Αργότερα εμφανίζεται και η αδελφή του οικοδεσπότη.

Αποκαλύπτεται, στην αρχή ακόμη του έργου, η δολοφονία του κυρίου με ένα μαχαίρι στην πλάτη. Οι γυναίκες λόγω κακοκαιρίας είναι αποκλεισμένες στο απομονωμένο σπίτι. Ποια είναι η δολοφόνος; Μια σειρά από αποκαλύψεις που κάνουν η κάθε μια για τις άλλες και για τον εαυτό τους, θα μας κρατήσουν σε αγωνία ως το τέλος.

“Κάθε φορά που ξεκινάμε ένα τέτοιο εγχείρημα”-τονίζει η σκηνοθέτις-”βαδίζουμε σε θολά νερά. Η ομάδα παρ’ όλες τις δυσκολίες υπερέβαλε εαυτόν και ξεκαθάρισε το τοπίο. Αυτό που δίνει νόημα στο θέατρο είναι όταν γίνεται κοινωνική πράξη λέει ο Όρσον Γουέλς. Ευελπιστούμε. Εγώ τις ευχαριστώ όλες που με ανέχτηκαν και κάναμε μαζί αυτό το υπέροχο ταξίδι”.

Ο Σύλλογος

Ο Σύλλογος Σητειακών Αττικής “Η ΠΡΑΙΣΟΣ”, είναι ένας από τους παλαιότερους Συλλόγους του Κρητικού Εκπατρισμού, και ειδικότερα του εκ Σητείας καταγόμενου, στην περιοχή της Αττικής. Οι σκοποί του είναι κυρίως πολιτιστικοί, συμβάλλοντας στη διατήρηση των ηθών και εθίμων του τόπου, αλλά και των γλωσσικών ιδιωμάτων του. Οι συγκεντρώσεις του Συλλόγου έχουν επίσης έντονο κοινωνικό χαρακτήρα και αποσκοπούν στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών του, την επέκταση των διαπροσωπικών τους σχέσεων και την, εν τέλει, στήριξη του Σητειακού κόσμου στην περιοχή μας. Η μουσική και οι τοπικοί χοροί αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και κατάληξη πολλών συγκεντρώσεων.

Στο σύλλογό  λειτουργούν τα παρακάτω τμήματα:

Σεμινάρια χορών ανατολικής Κρήτης, διδασκαλία Καπαράκης Δημήτρης

Θεατρική Ομάδα Παράβασις: διδασκαλία Κανακουσάκη Έφη.

Τμήμα χορωδίας Παραδοσιακού Τραγουδιού: διδασκαλία Βουτσελά Βιβή

Τμήμα Παραδοσιακών χορών (προσεχώς).

Μπορεί επίσης να σας αρέσει