Η φιλοσοφία για παιδιά

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ YOUNG PLATO ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ

Το ντοκιμαντέρ   Young Plato (των Declan MacGrath και Neasa Ní Chianáin. Περισσότερα εδώ: https://youngplato. com/ synopsis), που απευθύνεται στο ευρύ κοινό, θα παρουσιαστεί  το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023, στις 6 το απόγευμα, στον Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Α&Μ Καλοκαιρινού (Μονής Αγκαράθου 9).

Η προβολή γίνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας για το 2023, που έχει καθιερωθεί από την UNESCO να γιορτάζεται την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου – και για φέτος στις 16 Νοεμβρίου.

Την εκδήλωση  οργανώνουν το Εργαστήριο Φιλοσοφικής Έρευνας και Μετάφρασης του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών (ΚΕΜΕ ΠΚ) σε συνεργασία με το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και τον Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Α&Μ Καλοκαιρινού.

Το ντοκιμαντέρ καταγράφει με ελκυστικό τρόπο την προσπάθεια του διευθυντή ενός δημοτικού σχολείου στο Μπέλφαστ να αξιοποιήσει την αρχαία ελληνική φιλοσοφία προκειμένου να βοηθήσει τους μαθητές να αποφύγουν τη βίαιη συμπεριφορά και να αντισταθούν στις προκαταλήψεις του κοινωνικού τους περιβάλλοντος.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, αλλά και σε όσους και όσες ενδιαφέρονται για τη φιλοσοφία για – με παιδιά (Philosophy4Children).

Θα ακολουθήσει συζήτηση για τη φιλοσοφία ως εκπαιδευτικό εργαλείο με τον Στέλιο Γκαδρή (ph.D), Ε.Δι.Π. του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, και τη Μαρία Κασμιρλή (ph.D), εκπαιδευτικό, μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η φιλοσοφία για- με παιδιά (p4c) είναι μία διεθνής παιδαγωγική πρακτική με σκοπό την καλλιέργεια της φιλοσοφικής σκέψης στα παιδιά μέσα από τον διάλογο.

Μέσα από τον φιλοσοφικό προβληματισμό και τον διάλογο τα παιδιά κινητοποιούν τη σκέψη και τη φαντασία τους και γίνονται μέρος μίας συλλογικής προσπάθειας με σκοπό να διερευνήσουν τις σημασίες των εννοιών που συναντούν αλλά, κυρίως, να κατανοήσουν τις ίδιες τους τις σκέψεις και τον εαυτό τους.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη. Όσοι και όσες επιθυμούν, μπορούν να προσφέρουν συσκευασμένα τρόφιμα για το κοινωνικό παντοπωλείο και το συσσίτιο.

Η προβολή του ντοκιμαντέρ θα επαναληφθεί τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023, στις 18:00, στο Ρέθυμνο, στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, στο Αμφιθέατρο Γ’ του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών.

Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στα πλαίσια των δράσεων, στις οποίες συμμετέχει το Πανεπιστήμιο Κρήτης για την προώθηση της συγκριτικής εξέτασης του αρχαίου ελληνικού και κινεζικού πολιτισμού, οι οποίες πραγματοποιούνται με τη συγχρηματοδότηση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει