Διαρκής επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για «φρένο» στις κόντρες του ΒΟΑΚ

Πρόβλημα ακόμα και στα χωριά με τους δικυκλιστές που δεν συμμορφώνονται

«Φρένο» στους αυτοσχέδιους αγώνες ταχύτητας που στη διάρκεια της νύχτας γίνονται στην εθνική οδό, βάζουν οι αστυνομικοί στο Ηράκλειο, οι οποίοι ακολουθούν επιχειρησιακό σχεδιασμό μετά και από τις πολλές καταγγελίες που έχουν γίνει από πολίτες του Ηρακλείου.

Το τελευταίο διάστημα, μετά και την εφαρμογή των τακτικών ελέγχων σε συγκεκριμένα σημεία, κυρίως επί του ΒΟΑΚ, παρατηρείται μείωση της παρουσίας νεαρών με μηχανές που κάνουν αγώνες ταχύτητας, βάζοντας στοιχήματα, αλλά  με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας, όπως έχει γίνει κατά το παρελθόν.

Αστυνομικοί που μίλησαν στην «Π», ανέφεραν ότι λόγω των πολλών καταγγελιών, επανενεργοποιείται ο σχεδιασμός που είχε ακολουθηθεί και παλαιότερα και προβλέπει την εμφανή και συνεχή παρουσία οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ στα μέρη συγκέντρωσης ατόμων που είτε παίρνουν μέρος στους αυτοσχέδιους αυτούς αγώνες, είτε παρακολουθούν απλά ως θεατές. «Πρόκειται για ένα διαχρονικό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζεται, αλλά ξαναεμφανίζεται εάν σταματήσουν οι έλεγχοι» σχολίασε αστυνομική πηγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αγώνες γίνονται στη διάρκεια της νύχτας, κυρίως Παρασκευή και Σάββατο και τα σημεία όπου δίνουν ραντεβού τα ενδιαφερόμενα άτομα είναι κατά μήκος της εθνικής οδού, από το Γιόφυρο μέχρι και τις Γούβες. Να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία στους αγώνες αυτούς παίρνουν μέρος μηχανές μικρού ή μεγαλύτερου κυβισμού, ωστόσο έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις στις οποίες πήραν μέρος στους αυτοσχέδιους αγώνες ταχύτητας και αυτοκίνητα.

«Από τις επιχειρήσεις που κάνουμε έχουμε δει ότι είχαν μειωθεί οι αγώνες αυτοί, όμως, το τελευταίο διάστημα χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση. Λίγο να σταματήσουν οι έλεγχοι, τότε άμεσα επαναλαμβάνονται οι ίδιες καταστάσεις» τονίζει αστυνομικός.

Από τους ελέγχους που γίνονται έχουν βεβαιωθεί αρκετά πρόστιμα και προσωρινές κατασχέσεις δίκυκλων, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους παίρνουν πίσω εφόσον πληρώσουν τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, αλλά και όταν προχωρήσουν στις ενέργειες που πρέπει.

Όπως για παράδειγμα, η τοποθέτηση πινακίδων, εξατμίσεων που δεν προκαλούν θόρυβο κοκ. Ερωτηθείς αρμόδιος αστυνομικός μας είπε ότι πολλά από τα πρόστιμα που βεβαιώθηκαν κατά το παρελθόν αφορούσαν στην οδηγική συμπεριφορά των ιδιοκτητών των μηχανών αυτών. Σε πολλές περιπτώσεις η «κλήση που κόπηκε» αφορούσε σε σούζες και επικίνδυνους ελιγμούς που έκαναν οι οδηγοί, στο πλαίσιο των αγώνων και των στοιχημάτων που έβαζαν. Το ανησυχητικό είναι, σύμφωνα με την αστυνομία, ότι σε πολλές από αυτές τις επικίνδυνες συναντήσεις επί της εθνικής οδού, δίνουν το «παρών» και ανήλικοι. «Οι περισσότεροι είναι από 16 έως 30 ετών» σχολίασε αρμόδια πηγή.

Διαρκής επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ.
για «φρένο» στις κόντρες του ΒΟΑΚ
Πρόβλημα ακόμα και στα χωριά με τους δικυκλιστές που δεν συμμορφώνονταιΤο πρόβλημα μέσα στην πόλη

Κι ενώ ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ για τις «κόντρες» στην εθνική οδό φαίνεται να αποδίδει, ένα άλλο πρόβλημα επανεμφανίστηκε το τελευταίο διάστημα. Αρκετοί είναι οι κάτοικοι περιοχών του Ηρακλείου, που διαμαρτύρονται για τις επικίνδυνες συμπεριφορές ατόμων που οδηγούν κυρίως μηχανές, οι οποίοι και αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητας ακόμα και σε κατοικημένες περιοχές. Μεγάλο πρόβλημα παρατηρείται στην Ούλαφ Πάλμε, στο Μασταμπά, Άγιο Ιωάννη κ.α

Πριν από μερικούς μήνες μετά από δημοσίευμα της «Π» το θέμα είχε αντιμετωπιστεί με διαρκείς ελέγχους που έκαναν περιπολικά αλλά και μηχανές της Αστυνομίας. Το τελευταίο διάστημα όμως φαίνεται ότι η κατάσταση έχει και πάλι ξεφύγει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει