Είναι ίσως ο πιο επιτυχημένος ιεράρχης των τελευταίων ετών για την Ορθοδοξία. Ωστόσο ο χρόνος είναι αδυσώπητος για όλους. Διάγει ήδη το 83ο έτος της ηλικίας του. Εδώ και καιρό ξέρουμε λοιπόν ότι έχει δρομολογηθεί η διαδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίου με 3 ιεράρχες να είναι τα βασικά φαβορί για να ανέβουν στον πατριαρχικό θρόνο. Ο κρητικός στην καταγωγή Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, ο Πριγκηπονήσσων Δημήτριος , ο Αμερικής Ελπιδοφόρος. Ο πρώτος μάλιστα μετακινήθηκε από τη Γαλλία και αυτό δημιούργησε την εντύπωση ότι είναι και ο εκλεκτός του Φαναρίου και όχι μόνο.
Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα υπάρχουν διαρροές και πληροφορίες ότι παίζει δυνατά το χαρτί του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακάριου Γρινιεζάκη! Μάλιστα εμπλέκεται σε αυτά τα σενάρια και η κυβέρνηση διά της υφυπουργού κ.Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου!
Μάλιστα γράφτηκε ότι η προχθεσινή μακρά συνάντηση της υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο δεν είχε μόνο υπηρεσιακό τυπικό χαρακτήρα αλλά συζητήθηκαν και άλλα ζητήματα που είχαν σχέση με αυτό. Συνοδευόμενη από τον γενικό πρόξενο στην Κωνσταντινούπολη Κωνσταντίνο Κούτρα, η υφυπουργός Εξωτερικών επισήμως συζήτησε με τον κ. Βαρθολομαίο θέματα τρέχουσας επικαιρότητας, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ανακοινωθέν που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και με όσα έγιναν δημοσίως γνωστά.
«Διότι ανεπισήμως έχει αναλάβει προσωπικά την προώθηση του φιλόδοξου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακαρίου και την αποδόμηση των άλλων πιθανών υποψηφίων (Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, Πριγκηπονήσσων Δημήτριο, Αμερικής Ελπιδοφόρο) για τη θέση.Ο 50χρονος Μακάριος, με καταγωγή από το Ηράκλειο Κρήτης, ο κατά κόσμον Κωνσταντίνος Γρινιεζάκης, ανήλθε στη θέση του αρχιμανδρίτη από τον κ. Βαρθολομαίο μόλις πριν από 15 χρόνια. Σήμερα, παρασκηνιακά, φιλοδοξεί να τον διαδεχτεί. Δημόσια υποστηρίζει πως κάτι τέτοιο δεν τον ενδιαφέρει. Οι κινήσεις, όμως, που γίνονται εν κρυπτώ σε Αθήνα, Κωνσταντινούπολη και Σίδνεϊ κινούνται προς μία και μόνο κατεύθυνση: να τον αναδείξουν σε μοναδικό διάδοχο του κ. Βαρθολομαίου.» αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε ιστοσελίδα.
Λέγεται μάλιστα ότι η υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου τον υποστηρίζει φανατικά και πως δεν είναι τυχαίο ότι έναν χρόνο πριν τοποθέτησε τον στενό της συνεργάτη από τη θητεία της στην Αμερική Κωνσταντίνο Κούτρα γενικό πρόξενο στην Κωνσταντινούπολη. «Μεταξύ των άλλων καθηκόντων που έχει αναλάβει είναι να ρίξει γέφυρες του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας με την τουρκική κυβέρνηση, εξασφαλίζοντας αρχικά ένα τουρκικό διαβατήριο. Γιατί η τουρκική υπηκοότητα είναι για κάθε υποψήφιο το απαραίτητο «εισιτήριο» για την υποψηφιότητα του οικουμενικού θρόνου.»
Όπως μετέδωσε το newsbreak «Πριν από μερικές εβδομάδες, σύμφωνα με έγκυρες διπλωματικές πηγές, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος κατάφερε να εξασφαλίσει την πολυπόθητη τουρκική υπηκοότητα και το διαβατήριο από την κυβέρνηση Ερντογάν. Στην Τουρκία ο Μακάριος επιχειρεί να μπει σφήνα στις καλές σχέσεις που φέρεται ότι έχουν οι άλλοι δύο πιθανοί υποψήφιοι για τη διαδοχή, ο Πριγκηπονήσσων Δημήτριος και ο Αμερικής Ελπιδοφόρος. Οι δύο διπλωμάτες που τον βοηθούν είναι ο επίτιμος πρόξενος Κ. Κούτρας και ο Αυστραλός πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη, που οικοδομεί γέφυρες με την τουρκική πλευρά.
Οι προσπάθειες του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου να δημιουργήσει συμμαχίες για τον τελικό στόχο του οικουμενικού θρόνου είναι καλά μεθοδευμένες. Μπορεί να έχει καταγωγή από την Κρήτη, αλλά φαίνεται ότι οι διπλωματικές του μέθοδοι είναι παρόμοιες με αυτές των «ανταγωνιστών» του στο Φανάρι.
Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο -καταλήγουν- δεν αφήνουν ασχολίαστο το γεγονός πως ο κ. Μακάριος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα κάθε μήνα, ταξιδεύοντας από την άλλη άκρη του πλανήτη. «Για τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας προηγείται το μέλλον στην Κωνσταντινούπολη, παρά τα προβλήματα στην επαρχία του» υποστηρίζει πρόσωπο που γνωρίζει καλά τα πεπραγμένα στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας από την περίοδο του προκατόχου του, Στυλιανού.