Οικονομική ασφυξία και γραφειοκρατία “πνίγουν” τον δήμο Μινώα

Την ίδια ώρα που η περίφημη οικιστική αναγέννηση του Αρκαλοχωρίου παρά τα ευχολόγια και τις κατά καιρούς πολιτικές δεσμεύσεις που έχουν ακουστεί παραμένει στα χαρτιά, ο Δήμος Μινώα ζει εφιαλτικές ώρες  στην Προκρούστεια κλίνη των οικονομικών προβλημάτων που ακρωτηριάζουν την ομαλή λειτουργία του.

Τα χρέη του Δήμου στη ΔΕΗ από τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος στους οικίσκους προσεγγίζουν  τις 500 χιλ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή ξεπερνούν το 1 εκ ευρώ οι οφειλές σε εργολάβους, οι οποίοι έχουν αφήσει πίσω τους ημιτελή έργα επειδή έχει σταματήσει η ροή χρηματοδότησης τους.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ατζέντα του Δημάρχου Μινώα Μανόλη Φραγκάκη τα οποία πρόκειται να θέσει στον  υφυπουργό κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας, αρμόδιο για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο ο οποίος αναμένεται στην Κρήτη μέχρι το τέλος του μήνα.

Ο Δήμαρχος κ. Φραγκάκης περιγράφει ότι αυτή τη στιγμή ο Δήμος βρίσκεται στη μέγγενη ισχυρότατων πιέσεων αφού από τη μια πλευρά υπάρχει ένα σημαντικό οικονομικό άνοιγμα στη ΔΕΗ το οποίο προσεγγίζει τις 500 χιλ ευρώ και είναι ξεκάθαρο ότι ο Δήμος δεν μπορεί να το πάρει στις πλάτες του.

Εκτός από το γεγονός ότι έχει κυριολεκτικά γονατίσει από το εύρος των οικονομικών πιέσεων που δέχεται και τον ορυμαγδό των προβλημάτων με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ακριβώς επειδή είναι σεισμόπληκτος Δήμος οι πολίτες έχουν απαλλαγεί από τα δημοτικά τέλη.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχουμε στην πράξη κατάργηση της ανταποδοτικότητας, επειδή δια νόμου απαλλάσσονται οι κάτοικοι των σεισμόπληκτων περιοχών από τις χρεώσεις τελών. Αυτό όπως είναι φυσικό έχει ένα οικονομικό αντίκτυπο στο Δήμο, που το μόνο το οποίο δεν θέλει είναι ξαφνικά να του ζητείται να πάρει στις πλάτες του ένα χρέος το οποίο το κράτος οφείλει να καλύψει, αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει.

Μάλιστα όπως ο κ. Φραγκάκης σημειώνει όταν τοποθετήθηκαν οικίσκοι ξεκαθαρίστηκε ότι δεν θα μπουν υδρόμετρα και ατομικές παροχές σε όσους κατοικήσουν  εκεί, με την προοπτική ότι το κράτος θα καλύψει το σύνολο των οφειλών, πράγμα που ακόμα δεν έχουμε δει.

Αντίστοιχα ο κ. Φραγκάκης σημειώνει ότι υπάρχουν σοβαρά ανοικτά ζητήματα με τις χρηματοδοτήσεις έργων τα οποία είτε έχουν εκτελεστεί είτε έχουν υλοποιηθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους αλλά δεν ολοκληρώνονται επειδή έχει κλείσει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης.

Δεν είναι δυνατόν να παρατείνεται αυτή η κατάσταση που είναι προβληματική και για το Δήμο και για τους αναδόχους που δεν πληρώνονται και ασφαλώς και για την κοινωνία που περιμένει να δει τα έργα να ολοκληρώνονται και να παραδίδονται και όχι να εγκλωβίζονται και αυτά σε μια  ατέρμονη γραφειοκρατία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει