ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΗ: Σε διαβούλευση εν μέσω αντιδράσεων

Το δρόμο της διαβούλευσης παίρνει σήμερα η  εισήγηση – «φωτιά»  της αύξησης των δημοτικών τελών σε ποσοστό μέχρι και 29%, αφού ο Δήμαρχος Ηρακλείου Β.Λαμπρινός συγκαλεί στις 10.30 το πρωί σύσκεψη στην οποία έχουν κληθεί όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων του σημερινού δημοτικού συμβουλίου, οι νεοεκλεγέντες επικεφαλής παρατάξεων της νέας δημοτικής περιόδου και εκπρόσωποι φορέων. Όπως είναι γνωστό το θέμα παραπέμφθηκε σε διαβούλευση μετά την εκρηκτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου εκφράστηκαν καταιγιστικές αντιδράσεις και από τις παρατάξεις και από εκπροσώπους φορέων που αντέδρασαν έντονα.

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης που θα γίνει καλούνται οι εμπλεκόμενοι να απαντήσουν για δύο βασικά ζητούμενα. Το πρώτο είναι εάν το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο νομιμοποιείται να πάρει μια τόσο κρίσιμη απόφαση που δεν εμπίπτει στα διαδικαστικά θέματα τα οποία μπορούν να εξεταστούν από Σώμα όπως υποστηρίζει η κ. Ε. Σχοιναράκη Ηλιάκη. Το δεύτερο είναι εάν πολιτικά και ηθικά νομιμοποιείται η σημερινή δημοτική Αρχή να αποφασίσει βαριές αυξήσεις στα δημοτικά τέλη μέχρι και 29% οι οποίες θα καθορίσουν την οικονομική πολιτική της νέας δημοτικής περιόδου.

Ποιοι θα μετέχουν στη σύσκεψη

Στη σύσκεψη που συγκαλεί σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος εκτός από τους επικεφαλής των παρατάξεων της σημερινής δημοτικής περιόδου αλλά και τους νεοεκλεγέντες της επόμενης δημοτικής θητείας, έχουν κληθεί ο πρόεδρος του ΕΚΗ Σ.Βοργιάς, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μ. Αλιφιεράκης, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ Μ.Λεκάκης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μ.Κουμαντάκης, η πρόεδρος του Συλλόγου Επισιτισμού και Διασκέδασης Ηρακλείου Μ.Αντωνακάκη ενώ από τους υπηρεσιακούς παράγοντες έχουν κληθεί η προϊσταμένη της διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών Ε. Σταυρακάκη,  Προϊσταμένη του Τμήματος ΤΑΠ και τελών καθαριότητας και φωτισμού Μ.Μπαρμπαγαδάκη η προϊσταμένη του τμήματος προϋπολογισμού Μ.Στεφανάκη και ο προϊστάμενος του τμήματος ελέγχου προσόδων Κ. Μαρής.

Θα έχει ενδιαφέρον πόσοι από τους φορείς που έχουν προσκληθεί θα ανταποκριθούν στη πρόσκληση αφού και από την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ξεκάθαρο ότι το όλο θέμα έχει διχάσει τους επικεφαλής των παρατάξεων που έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ενώ κάποιοι επικεφαλής παρατάξεων όπως ο Η.Λυγερός και Ε. Κουκιαδάκης έθεσαν ζήτημα διαβούλευσης με τους φορείς και τη νεοεκλεγείσα ηγεσία του Δήμου, η κ. Ε.Σχοιναράκη Ηλιάκη εγείρει ζήτημα νομιμοποίησης του υφιστάμενου Δημοτικού Συμβουλίου στη λήψη μιας τόσο σοβαρής υπόθεσης ενώ οι κ.κ. Γ. Κουράκης και Δ. Βρυσαλης τάσσονται κατά της αύξησης και ζητούν η εισήγηση να αποσυρθεί.

Γιατί πρέπει να αυξηθούν τα τέλη

«Είναι βέβαιο ότι τον προϋπολογισμό θα πρέπει να τον ψηφίσει η σημερινή δημοτική Αρχή, θα είμαστε κατώτεροι των περιστάσεων εάν υποκρινόμαστε τους δημοκράτες που θα έλεγαν ότι θα πρέπει να αφήσουμε τις ευθύνες στη νέα δημοτική Αρχή». Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Μανόλης Βασιλάκης ο οποίος σημειώνει ότι «είναι δική μας υποχρέωση και πρέπει να την αναλάβουμε. Η αύξηση των τελών γίνεται με μια πάγια τακτική της ισοσκέλισης των εξόδων για ηλεκτροφωτισμό και καθαριότητα με τα αντίστοιχα έσοδα των τελών.

Η αύξηση είναι πάρα πολύ μικρή. Μπορεί το 28% να ακούγεται τρομερό αλλά είναι 24 σενς τ.μ. το χρόνο για μια κατοικία. Δηλαδή ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. θα πληρώσει 24 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 2 ευρώ το μήνα και θα βοηθηθεί ο Δήμος να εξοφλήσει αυτά τα χρέη ώστε να υπάρχει μια καλή καθαριότητα.  Στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα θα δούμε τους νόμους αναλυτικά και αν έχουμε πραγματικά υποχρέωση να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό και θα φανεί το μέγεθος της αύξησης που διατηρεί το Δήμο στις κατώτερες θέσεις σε όλη την Ελλάδα».

Καταιγιστικές αντιδράσεις για τις αυξήσεις των τελών

Τσουνάμι αντιδράσεων έχει προκαλέσει το θέμα της αύξησης των δημοτικών τελών σε ποσοστό 29% το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση ανάμεσα στις νεοεκλεγείσες παρατάξεις και τους τοπικούς φορείς που αντέδρασαν έντονα στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με αποτέλεσμα να μπλοκάρει η διαδικασία έγκρισης τους. Κάθετα αρνητικοί στην αύξηση ήταν ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γ.Κουράκης  και ο επικεφαλής της «Λαϊκής» Συσπείρωσης Δημήτρης Βρύσαλης οι κ. Ε.Κουκιαδάκης και Η.Λυγερός έθεσαν ζήτημα διαβούλευσης και η κ. Ε.Σχοιναράκη – Ηλιάκη υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει νομιμοποίηση της διαδικασίας.

Οι ηχηρές απουσίες

Ποικιλοτρόπως σχολιάστηκαν οι ηχηρές απουσίες από την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που πυροδότησαν κατά βάση σκωπτικά πολιτικά σχόλια και αντιδράσεις. Με σχετική ανακοίνωση της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ηρακλείου εξαπολύει ευθείες πολιτικές βολές για όσους απείχαν τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «αυτοί που έλαμψαν με την απουσία τους ήταν ο νέος δήμαρχος και οι επικεφαλής των υπόλοιπων συνδυασμών που θα συμμετέχουν στο νέο δημοτικό συμβούλιο.

Μάλλον αισθάνονται ότι δεν οφείλουν να τοποθετηθούν απέναντι στους πολίτες για τις προθέσεις τους επί του θέματος. Αν και το θέμα αποσύρθηκε προσωρινά, δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι όλοι οι άλλοι συνδυασμοί στο νέο δημοτικό συμβούλιο, δεν θα συμβάλλουν στην επιβολή νέων χαρατσιών στα λαϊκά νοικοκυριά.

Στη συνεδρίαση, στην οποία παραβρέθηκε και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, η «Λαϊκή Συσπείρωση» έδωσε δυναμικά το παρών με το σύνολο των παλιών και νέων δημοτικών συμβούλων της, καταδικάζοντας συνολικά τη λογική της ανταποδοτικότητας που αποδέχονται όλοι οι άλλοι συνδυασμοί και ζητώντας την  απόσυρση και των δύο εισηγήσεων που φέρνουν αυξήσεις σε φόρους και τέλη. Καμία σκέψη ούτε τώρα ούτε στο μέλλον για αυξήσεις δημοτικών τελών στα λαϊκά νοικοκυριά και τους μικρούς επαγγελματίες!

Απαιτούμε άμεσα γενναίες μειώσεις για τις λαϊκές οικογένειες και πλήρη απαλλαγή σε ευάλωτες ομάδες δημοτών. Απαιτούμε την κάλυψη των δαπανών των σχετικών υπηρεσιών, από τους θεσμοθετημένους πόρους που παράνομα κατακρατούν οι κυβερνήσεις».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει