Τριαντόπουλος για Δήμο Μινώα: Αλλάζει το πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής

Τι απάντησε στην ερώτηση Παρασύρη

Την αλλαγή του πλαισίου της στεγαστικής συνδρομής ανακοίνωσε για μια ακόμα φορά ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής πΠροστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή, κ. Φραγκίσκου Παρασύρη. Σύμφωνα με τον υφυπουργό «το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών στην προηγούμενη κυβερνητική θητεία ήρθε και έχει καταθέσει νομοθετική πρωτοβουλία η οποία επικαιροποιείται και μέσα στις επόμενες εβδομάδες, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, θα έχει κατατεθεί».

Ο ίδιος δεσμεύτηκε για την αύξηση των στελεχών του τοπικού γραφείου του ΔΑΕΦΚ, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο για το Αρκαλοχώρι, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου το σύνολο του μελετητικού αντικειμένου θα έχει παραδοθεί, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Θα κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, προκειμένου να ελεγχθεί και στη συνέχεια να δημοσιοποιηθεί μέσω της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων προς τους φορείς και τους πολίτες της περιοχής.

Ο κ. Τριαντόπουλος τόνισε ότι  «υπάρχει ζήτημα με τις ελλείψεις στους φακέλους. Υπάρχει ζήτημα με θέματα που αφορούν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των κτηρίων, τις ανοιχτές κληρονομικές υποθέσεις με σημαντικό μέρος του πληθυσμού, που επηρεάζει τους φακέλους που κατατίθενται». Σε κάθε περίπτωση όπως δεσμεύτηκε ο υφυπουργός «το πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής θα αλλάξει. Είναι κάτι που κληρονομήσαμε από όλα τα παλιά προηγούμενα χρόνια. Ποιος κυβερνούσε τότε; Νομίζω και το ΠΑΣΟΚ. Δεν έκανε πολλές αλλαγές.

Το ίδιο πλαίσιο είναι του 1999, του 2000, του 2004. Αυτό θα το αλλάξουμε. Θα το αλλάξουμε και η μεταρρύθμιση θα δρομολογηθεί. Ήδη, το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών στην προηγούμενη κυβερνητική θητεία ήρθε και έχει καταθέσει νομοθετική πρωτοβουλία η οποία επικαιροποιείται και μέσα στις επόμενες εβδομάδες, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, θα έχει κατατεθεί. Φυσικά θα έχει σχέση με τον ευρύτερο προσανατολισμό για τη μεταρρύθμιση που κάνουμε του σχετικού θεσμικού πλαισίου που θα εναρμονίζεται και με την ανάγκη ανάπτυξης της ιδιωτικής ασφάλισης.

Η υλοποίηση, όμως, της μεταρρύθμισης δεν έχει καμία σχέση με το Αρκαλοχώρι. Εκεί, όπως σας είπα, το μεγάλο ζητούμενο είναι οι ελλείψεις στους φακέλους. Αν δεν λυθεί το ιδιοκτησιακό, ποιος είναι αυτός που θέλει να χτίσει το σπίτι, πώς θα καταθέσει ολοκληρωμένο φάκελο για να κτιστεί το σπίτι;»

Ενίσχυση ΔΑΕΦΚ

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Τριαντόπουλος «όλοι θέλουμε να προχωρήσει η διαδικασία για να αποκατασταθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται τα σπίτια. Γι’ αυτό, απάντησα και στην πρωτολογία μου, θα αυξήσουμε τα στελέχη που έχει το τοπικό γραφείο. Κι αυτό γίνεται και μέσα από το έργο που κάνουν τα στελέχη της ΔΑΕΦΚ οι οποίοι είναι σε συνεχή συνεργασία με τους πολίτες. Οι ίδιοι οι πολίτες του Αρκαλοχωρίου το αναγνωρίζουν αυτό.

Έχουν μία αγαστή συνεργασία με τα στελέχη εκεί. Μάλιστα δεν είμαστε αρνητικοί να κάνουμε τις όποιες προσαρμογές όπως τις έχουμε κάνει. Απλώς οι ελλείψεις, όπως σας ανέφερα, εδράζονται σε δομικά ζητήματα.

Δεν είναι θέμα προσαρμογής μιας διαδικασίας. Δεν είναι θέμα γραφειοκρατίας. Είναι θέμα ουσίας.  Όταν αναφέρεστε στην ιδιοκτησία ενός ακινήτου που πρέπει να κατασκευαστεί πρέπει πρώτα να αποσαφηνιστεί αυτό και μετά να κατατεθεί ο φάκελος για να χτιστεί ένα σπίτι. Ποιος θα είναι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού αυτού; Έτσι, λοιπόν, μεγάλος αριθμός φακέλων είναι σε εκκρεμότητα και υπάρχουν ζητήματα, όπως σας είπα, για το ιδιοκτησιακό καθεστώς και για το κληρονομικό καθεστώς».

Οι φάκελοι των πληγέντων

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Τριαντόπουλος, «για την αποκατάσταση των πληγέντων κτηρίων έχουν υποβληθεί 2.495 κτήρια, για την έκδοση άδειας επισκευής. Έχουν εκδοθεί 46 άδειες. Έχουν αυξηθεί σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα γιατί κάποιοι πολίτες πήγαν τις ελλείψεις που είχαν στους φακέλους τους.

Έχουν σταλεί 988 έγγραφα για να αναφερθούν στις ελλείψεις που πρέπει να δώσουν και έχουν ενημερωθεί 1.164 ιδιοκτήτες μέσα από την επικοινωνία που έχουν με τα κλιμάκια και τον φάκελο πληρότητας, το φύλλο πληρότητας ως προς τις ελλείψεις. Άρα, με την προσκόμιση των ζητούμενων δικαιολογητικών θα εκδοθούν και οι άδειες.

Δεν είναι, λοιπόν, θέμα γραφειοκρατίας έτσι αόριστα την οποία σε κάθε διάσταση του σχήματος που υλοποιούμε προσπαθούμε να τη μετριάσουμε». Και φυσικά δεν φεύγει το βλέμμα μας από την επόμενη μέρα της περιοχής.

Και αναφέρομαι στο ειδικό πολεοδομικό σχέδιο για το Αρκαλοχώρι. Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου το σύνολο του μελετητικού αντικειμένου θα έχει παραδοθεί, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Θα κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, προκειμένου να ελεγχθεί και στη συνέχεια να δημοσιοποιηθεί μέσω της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων προς τους φορείς και τους πολίτες της περιοχής. Υπενθυμίζουμε ότι η μελέτη αυτή περιλαμβάνει την κύρια χωροταξική μελέτη, τον καθορισμό της χρήσης γης, όρους δόμησης, πολεοδομικό κανονισμό, μελετά τη γεωλογική καταλληλότητα των προς πολεοδόμηση περιοχών, οριοθετεί τα ρέματα και προβλέπει μέτρα για την ανθεκτικότητα και την προσαρμογή των οικισμών στην κλιματική κρίση».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει