«Η Παγκρήτιος αποτελεί το φρούριο των ιστορικών μας παραδόσεων»!

ΟΚΤΩ ιστορικά στελέχη σε μια παρέμβαση σωτηρίας της Ενώσεως

Την ανάγκη ανασυγκρότησης της Παγκρητίου Ενώσεως επισημαίνουν με κοινή τους ανακοίνωση 8 κορυφαία ιστορικά στελέχη της με επικεφαλής τον επίτιμο πρόεδρό της Κώστα Ξυλούρη!
«Η Παγκρήτιος Ένωση είναι βαθιά ριζωμένη στη συνείδηση των Κρητικών της Αθήνας ως το μεγαλύτερο πολιτιστικό σωματείο.
Είναι η σύνδεση μας με τον Τόπο μας, τους Ανθρώπους του και τις Αξίες του» αναφέρουν και επικρίνουν την εκμετάλλευση της παγκρητίου για μικροκομματικά και προσωπικά συμφέροντα!

Συγκεκριμένα αναφέρουν τα 8 ιστορικά στελέχη:

«Συμπληρώθηκε ήδη ένας χρόνος από τις τελευταίες εκλογές για την ανάδειξη της νέας Διοίκησης στο μεγαλύτερο Πολιτιστικό Σωματείο της χώρας, την Παγκρήτιο Ένωση.
Όμως τα ίδια χρονίζοντα προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται και οι μεγαλόστομες προεκλογικές υποσχέσεις φαντάζουν πλέον ως «κενό γράμμα». Το πάγιο αίτημα των Κρητικών για την εκκαθάριση του μητρώου των μελών του Σωματείου και η τροποποίηση του καταστατικού για την καθιέρωση Ενιαίου Ψηφοδελτίου, φαίνεται ότι θα παραμείνουν «κενός λόγος».
Αντί αυτών «παρεούλες» και «βεγγέρες» συναθροίζονται για να επιβεβαιώνουν την ανυπαρξία ουσιαστικών έργων και δράσεων.
Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη που σέβεται το Σύνταγμα και τους Νόμους, να συμμετέχει ως υποψήφιος ή υποψήφια στις αυτοδιοικητικές ή εθνικές εκλογές, με όποιο πολιτικό σχηματισμό επιθυμεί.

Ωστόσο, αυτό που είναι ουσιαστικά και ηθικά ασυμβίβαστο, είναι εν ενεργεία πρόεδρος να χρησιμοποιεί το μεγαλύτερο πνευματικό και πολιτιστικό σωματείο της Πατρίδας μας την Παγκρήτιο Ένωση, ως σκαλοπάτι και ως μέσο για την ικανοποίηση ατομικών και κομματικών φιλοδοξιών, υποβαθμίζοντας τόσο το κύρος του ίδιου του Σωματείου, όσο και τις προσωπικότητες που έχει αναδείξει και την προσφορά τους από κοινού στην εθνική μας πολιτιστική κληρονομιά.

Ο λόγος της αντίθεσης μας είναι ότι η υποψηφιότητα της εν ενεργεία Προέδρου, ως περιφερειακή σύμβουλος στις πρόσφατες εκλογές, ήταν άστοχη και ατυχής γιατί πολύ απλά ο εν ενεργεία Πρόεδρος της Παγκρητίου πρέπει να υπηρετεί το θεσμό του Προέδρου της Ένωσης, που είναι ανώτερος όλων.

Για όσους δεν γνωρίζουν την ιστορία, οφείλουν να μάθουν ότι η Παγκρήτιος ξεκίνησε το 1944 από μια ομάδα Κρητικών που οργανώθηκαν και αντιστάθηκαν στη λεηλασία και τη βαρβαρότητα της γερμανικής κατοχής. Αυτά πρέπει να θυμούνται οι παλαιότεροι και οφείλουν να γνωρίζουν οι νεότεροι, που έχουν χρέος να συνεχίσουν να μεταλαμπαδεύουν τον Κρητικό Πολιτισμό στα πέρατα του κόσμου.

Η Παγκρήτιος Ένωση είναι βαθιά ριζωμένη στη συνείδηση των Κρητικών της Αθήνας ως το μεγαλύτερο πολιτιστικό σωματείο.

Είναι η σύνδεση μας με τον Τόπο μας, τους Ανθρώπους του και τις Αξίες του.

Η Κρήτη για μας είναι Ιδέα που την κουβαλάμε πάντα μέσα μας, όπου και αν είμαστε.

Όλοι όσοι αγαπάμε πραγματικά την Παγκρήτιο δηλώνουμε σθεναρά ότι θα είμαστε παρούσες και παρόντες όχι ως θεατές, αλλά ως συνδιαμορφωτές των εξελίξεων που έρχονται.

Η Παγκρήτιος αποτελεί το φρούριο των ιστορικών μας παραδόσεων, τις οποίες έχουμε χρέος όλοι μας να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Είναι η δύναμη των Κρητικών στην Αθήνα και ως τέτοια πρέπει να την υπηρετούμε.

Γιατί για μας ο Κρητικός Πολιτισμός είναι λειτούργημα που πρέπει να τον αναδεικνύουμε με σεβασμό στην ιστορία και τις παραδόσεις του τόπου μας και χρειάζεται υπηρέτες και όχι επίδοξους καριερίστες.

ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ

Ξυλούρης Κώστας. Επίτιμος Πρόεδρος Παγκρήτιας Ένωσης, πρ. Πρόεδρος Παγκρήτιας Ένωσης.

Κανελλάκης Κώστας. Πρ. Πρόεδρος Ένωσης Κρητών Αμαρουσίου, πρ. Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφέρειας Αττικής.

Κρασανάκης Μάκης. Πρ. Γενικός Γραμματέας Παγκρήτιας Ένωσης, πρ. Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, πρ. Πρόεδρος Συλλόγου Κρητών Αγίας Παρασκευής.

Μαρκουλάκη Κατερίνα. Πρόεδρος Παλαιοχωριτών Αθήνας, πρ. Πρόεδρος Συλλόγου Κρητών Ηλιούπολης, πρ. Αντιδήμαρχος Δήμου Ηλιούπολης.

Νταουντάκης Φώτης. Πρόεδρος Συλλόγου Κρητών Ζωγράφου.

Περράκης Γιάννης. Ιδρυτής και Πρόεδρος Ιστορικού Λαογραφικού Οικομουσείου Αιγάλεω, πρ. Κοσμήτορας Παγκρήτιας Ένωσης.

Σηφάκης Κωστής. Πρόεδρος Ένωσης Κρητών Αμαρουσίου.

Φωτάκης Μανώλης. Πρ. Γενικός Γραμματέας Παγκρήτιας Ένωσης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει