Έτοιμο για διεθνείς διοργανώσεις το κλειστό του ΕΛΜΕΠΑ

ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΠΛΗΡΩΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

Οι ανακαινισμένες από την Περιφέρεια Κρήτης εγκαταστάσεις του Αθλητικού Κέντρου “Μάρκος Καραναστάσης” του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου εγκαινιάστηκαν από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη παρόντων των Αντιπεριφερειαρχών Νίκου  Συριγωνάκη Π.Ε. Ηρακλείου, Γιώργου Πιτσούλη Αθλητισμού, του Περιφερειακού Συμβούλου Γιώργου Ματαλλιωτάκη, του Πρύτανη Νίκου Κατσαράκη, μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, φοιτητών, αθλητών, εκπροσώπων αθλητικών σωματείων και εργαζομένων στο ΕΛΜΕΠΑ.

Ο Πρύτανης Νίκος Κατσαράκης στο χαιρετισμό του καλωσορίζοντας, ευχαρίστησε θερμά τον Περιφερειάρχη για την στήριξη του έργου ανακαίνισης του αθλητικού κέντρου σε ένα σύγχρονο κέντρο χρηματοδοτώντας το με το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων ευρώ. Όπως εξήγησε, το νέο έργο περιλαμβάνει την τοποθέτηση νέου ξύλινου δαπέδου στην αίθουσα καλαθοσφαίρισης, την ανακαίνιση των αποδυτηρίων, τη δημιουργία αποδυτηρίων καθώς και έργα προσβασιμότητας για ΑμεΑ κ.α. Ο κ. Κατσαράκης για την προώθηση του έργου ευχαρίστησε επίσης τους συνεργάτες του αντιπρυτάνεις και τις υπηρεσίες.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στο δικό του χαιρετισμό αφού αναφέρθηκε με σεβασμό στην μνήμη του Μάρκου Καραναστάση, ευχαρίστησε την Πρυτανεία για τη συνεργασία, τονίζοντας ότι «το ανακαινισμένο σύγχρονο αθλητικό κέντρο αποτελεί σημείο αναφοράς για το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και το Ηράκλειο».

O κ. Αρναουτάκης με τον κ. Κατσαράκη και τους αντιπεριφερειάρχες κόβουν την κορδέλα της Αναγέννησης
O κ. Αρναουτάκης με τον κ. Κατσαράκη και τους αντιπεριφερειάρχες κόβουν την κορδέλα της Αναγέννησης

Παράλληλα ανέφερε ότι  «το σύγχρονο αυτό αθλητικό κέντρο μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλες διοργανώσεις, διεθνείς αγώνες και ότι, η Περιφέρεια στηρίζει τον αθλητισμό, τους αθλητές, αθλητές ΑμεΑ με σύγχρονες υποδομές. Η Περιφέρεια Κρήτης, επενδύει  στον αθλητισμό, στη νεολαία μας και συνεργάζεται με φορείς σωματεία στην υλοποίηση διοργανώσεων αλλά και στην διεκδίκηση πόρων».

Με αφορμή τα εγκαίνια του ανακαινισμένου αθλητικού κέντρου, έγιναν αθλητικά δρώμενα από την ομάδα καλαθοσφαίρισης του αθλητικού σωματείου κινητικών αναπήρων (ΑΣΚΑ Ηρακλείου) και την ομάδα βόλεϊ του ΕΛΜΕΠΑ.

Να σημειώσουμε ότι το κλειστό έχει φιλοξενήσει αρκετές διεθνείς εκδηλώσεις όπως Diamond Ball Γυναικών Μπάσκετ το 2004 και πρωτάθλημα μπάσκετ Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων το 2009.

 

Η ιστορία του πολυδύναμου Αθλητικού Κέντρου

ΘΕΜΕΛΙΩΘΗΚΕ ΤΟ 1998-99 / ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ TON ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 2004

Το πολυδύναμο κλειστό γυμναστήριο του ΕΛΜΕΠΑ (πρώην ΤΕΙ Ηρακλείου), που άνοιξε τις πύλες του στο κοινό του Ηρακλείου και όχι μόνο στις 15 Μαΐου 2004 με την τελετή των εγκαινίων του, έχει την δική του ιστορία. Το κλειστό πολλαπλών χρήσεων θεμελιώθηκε το 1998-99 από τον τότε υπουργό Παιδείας Γεράσιμο Αρσένη, σταμάτησαν το 2001 για ένα εξάμηνο οι εργασίες του “λόγω του ότι δεν υπήρχε συνεχής οικονομική ροή” είχε πει στην “Π” στις 26 Απριλίου 2002 ο τότε πρόεδρος του ΤΕΙ Μάρκος Καραναστάσης, στην παρουσίαση που κάναμε για το κλειστό.

Το 2002 ξεκίνησαν ξανά οι εργασίες με την βοήθεια του τότε υπουργού Παιδείας κ. Ευθυμίου και τον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Κουράκη. «Το υπουργείο Παιδείας υπό τον κ. Ευθυμίου καθόρισε ότι μέχρι το 2004 θα δοθούν και τα υπόλοιπα χρήματα για να ολοκληρωθεί τότε το έργο. Ο κ. Κουράκης όμως το είδε και μας είπε ότι δεν πρέπει να περιμένουμε το στολίδι αυτό να τελειώσει μέχρι το 2004. Ετσι η ΓΓΑ ανέλαβε να δώσει 800 εκ. δρχ. βοηθώντας το ΤΕΙ, για να ολοκληρωθεί το έργο εντός 8 μηνών.

Τα δημοσιεύματα της «Π» το Μάιο του 2004 για το κλειστό γυμναστήριο
Δημοσιεύμα της «Π» το Μάιο του 2004 για το κλειστό γυμναστήριο

Αυτό βοηθάει το Ίδρυμα, αφού εξοικονομεί 800 εκ. δρχ., (σ.σ. 1,9 δισ. δραχ. ο προϋπολογισμός του) τα οποία θα ρίξει σε κτιριακές εγκαταστάσεις δικές του για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Επίσης το κλειστό, που δεν θα είναι αποκλειστικά για το ΤΕΙ, θα δοθεί και σε σωματεία της πόλης» μας είχε τονίσει στο αφιέρωμα του 2002 ο αείμνηστος Μάρκος Καραναστάσης. Ετσι κι έγινε με αποτέλεσμα τώρα το κλειστό να ανήκει και στον αθλητισμό της Κρήτης. Εμπνευστής του κλειστού ήταν ο Μάρκος Καραναστάσης. Πώς; Διαβάστε τι μας είχε πει τον Απρίλιο του 2002.

«Το 1979 έκανα μεταπτυχιακό στην Αμερική, και στην Ουάσιγκτον, σʼ ένα καταπληκτικό γήπεδο που είχε η ομάδα, έβλεπα αγώνες ΝΒΑ. Το όνειρό μου ήταν εάν μπορέσω, έστω και σε μικρογραφία εκείνου του θαύματος, να μεταφέρω σχέδια του γηπέδου στην Κρήτη είτε στο πλαίσιο του ΤΕΙ (σ.σ. ήταν από το 1973 καθηγητής στο ΤΕΙ Ηρακλείου. Τότε λεγόταν ΚΑΤΕΕ), είτε γενικότερα στο Ηράκλειο με όποιο τρόπο μπορούσα.

Η συγκυρία και η τύχη, έφεραν στο να μπορέσω να πραγματοποιήσω αυτό το όνειρο μέσα στο Ίδρυμα στο οποίο πέρασα όλη την καριέρα μου (σ.σ. 30 χρόνια). Με δικές μου υποδείξεις, σε γενικές γραμμές, διότι δεν είμαι μηχανικός, φτιάχτηκε αυτό το αριστούργημα το οποίο κακώς χαρακτηρίζεται μόνο ως κλειστό γυμναστήριο, γιατί έτσι δίνει μόνο την αυθεντική του διάσταση.

Δημοσιεύμα της «Π» το Μάιο του 2004 για το κλειστό γυμναστήριοΕίναι πολιτιστικό κέντρο, διότι εκτός από τους αθλητικούς χώρους θα έχει συνεδριακό κέντρο 500 θέσεων, πλήρως εξοπλισμένο, το οποίο θα χρησιμοποιείται ως μικρή θεατρική σκηνή από σπουδαστές και όχι μόνο. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα εργομετρικό κέντρο σύγχρονο το οποίο να μπορούν να το εκμεταλλευτούν όλοι οι αθλητικοί φορείς του Ηρακλείου.

Το κλειστό του ΤΕΙ ήταν να παραδοθεί τον Αύγουστο του 2003 αλλά οι εργασίες του, λόγω μη εισροής χρημάτων, καθηστέρησαν. Μετά παρουσιάστηκε πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση του και έτσι τον Απρίλιο του 2004 οι σπουδαστές άρχισαν να το χρησιμοποιούν. 16/5/2004 έγιναν τα εγκαίνιά του από τον τότε υφυπουργό Παιδείας κ. Ταλιαδούρο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει