“Δεν συναινούμε σε νέους φόρους” διαμήνυσαν οι ξενοδόχοι στην Όλγα Κεφαλογιάννη

«Πρέπει να είναι απόλυτα σαφές ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων δεν συναινεί στην επιβολή οποιουδήποτε νέου φόρου στο τουριστικό προϊόν», ξεκαθάρισε στην ομιλία του στο πλαίσιο της 38ης Philoxenia ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γιάννης Χατζής.

Όπως είπε, λήφθηκε μια  απόφαση «χωρίς διαβούλευση να επιβαρυνθεί ο ξενοδοχειακός κλάδος μόνος του από όλους τους κλάδους της οικονομίας, με όλο το βάρος αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών».

Μεταξύ άλλων ο κ. Χατζής υπογράμμισε:

«Η Covid-19 έπληξε τον τουρισμό περισσότερο από όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν μας υποχρέωσαν να κατευθύνουμε όλες τις δυνάμεις στην επιβίωση των επιχειρήσεων και η προσπάθεια αυτή στέφθηκε με επιτυχία. Ο κλάδος ανέκαμψε άμεσα δείχνοντας ξανά την ανθεκτικότητά του.

Τα χρόνια αυτά όμως δεν μας χαρίστηκε τίποτα. Λάβαμε στήριξη όπως οι άλλοι κλάδοι της οικονομίας, ίσως λιγότερη απ’ όσο μας αναλογούσε δεδομένων όσων προσφέρουμε στην χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Και δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς ότι αρχίσαμε αμέσως να ανταποδίδουμε στην οικονομία και κοινωνία τη στήριξη αυτή. Συμβάλλουμε στην αύξηση των δημοσίων εσόδων, την ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής. Όπως κάναμε πάντα και στην πανδημία και στα μνημόνια.

Επιτέλους μετά τις πολλές αυτές περιπέτειες ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε βήματα μπροστά. Διανύουμε μια εποχή αλλαγών και νέων προκλήσεων, όμως αλλάζοντας σελίδα σέρνουμε μαζί ζητήματα από το παρελθόν. Για παράδειγμα, στάσιμα βασικά αιτήματα του κλάδου: Η μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή. Θυμίζω ότι ήταν προεκλογική δέσμευση.

Η απαλλαγή των ξενοδοχείων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και η ισότιμη αντιμετώπιση των ατομικών επιχειρήσεων. Η έλλειψη οργανωμένης προβολής και διαχείρισης των προορισμών. Η ανάγκη ουσιαστικής αναβάθμισης της τουριστικής εκπαίδευσης. Οι χρήσεις γης και αξιοποίηση αιγιαλού. Και η αναφορά είναι μόνο ενδεικτική» είπε ενώ απευθυνόμενος στην υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη τόνισε:

«Σας θέλουμε δίπλα μας: Για να μπορέσουμε να εκσυγχρονίσουμε την ατζέντα της ΠΟΞ. Βιώσιμη ανάπτυξη – Συμπερίληψη & ισόρροπη διάχυση τουριστικής κίνησης σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας. Σας θέλουμε δίπλα μας: Για να μας βοηθήσετε να δώσουμε λύσεις στα δίκαια διαχρονικά αιτήματα. Σας θέλουμε δίπλα μας: Για να μπορέσουμε με την βοήθειά σας να ανατρέψουμε την εσφαλμένη αντίληψη που δυστυχώς εξακολουθεί να επικρατεί για τον τουρισμό”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει