ΤΟ ΕΛΜΕΠΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ: Ζητούν λύση από το υπουργείο

Την πρόθεσή της να φθάσει μέχρι και το Υπουργείο Παιδείας εκφράζει η Διοίκηση του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, μετά από την απόφαση του Υπουργού Παιδείας, να αφαιρέσει κι επίσημα από τους οδηγούς σπουδών έξι υπό συζήτηση τμήματα, η λειτουργία των οποίων είχε ανασταλεί από το 2020.

Ήδη μετά από το σάλο που είχε προκληθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε σχέση με την επικείμενη «κατάργηση» των τμημάτων, η Διοίκηση του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου είχε αποφασίσει να δηλώσει την αγανάκτηση και απογοήτευση της για την πιθανολογούμενη κατάργηση των ακαδημαϊκών τμημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι ως επικείμενη «ίδρυση» αναφέρεται η πρόθεση του πρώην Υπουργού Παιδείας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κ. Γαβρόγλου να εκκινήσουν διαδικασίες με σκοπό να ιδρυθούν τμήματα  Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Ηράκλειο, Μηχανικών Βιοϊατρικής στο Ηράκλειο, Χημικών Μηχανικών στα Χανιά, Μουσικών Σπουδών στο Ρέθυμνο, Επιστημών Φυσικής Αγωγής κι Αθλητισμού στον Άγιο Νικόλαο και Φυσικοθεραπείας στην Ιεράπετρα.

Κάτι τέτοιο βέβαια δεν πέρασε ποτέ στην πράξη, παρά μόνο στη λογική της διερεύνησης, αν κι όπως αναφέρει το ΕΛΜΕΠΑ σε ανακοίνωση του, το ίδρυμα έχει εκπονήσει Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης για την περίοδο 2022-2025, καθώς επίσης και πολυκριτηριακή μελέτη ανάλυσης, με την οποία αξιολογείται η σταδιακή ανάπτυξη και λειτουργία των νέων Τμημάτων σε σειρά κατάταξης.

 Συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας αναφορικά με τα τμήματα του ΕΛΜΕΠΑ πραγματοποιείται αύριο στην Αθήνα
Συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας αναφορικά με τα τμήματα του ΕΛΜΕΠΑ πραγματοποιείται αύριο στην Αθήνα

Το ΕΛΜΕΠΑ παράλληλα δηλώνει μέσω του πρύτανη ότι η ενέργεια κατάργησης των τμημάτων «παραβιάζει το αυτοδιοίκητο αλλά κυρίως θίγει το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης των πανεπιστημίων. Η διοίκηση του Πανεπιστημίου μάλιστα εκτιμά ότι τα τμήματα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν κανονικά σε 2 με 3 χρόνια.

Για το λόγο αυτό, ο πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και η Διοίκηση του Ιδρύματος επιδιώκουν συνάντηση με το Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να παρουσιαστούν οι απόψεις και οι θέσεις τους, αλλά και να δοθούν απαντήσεις σε σχέση με το πώς σκέφτεται το Υπουργείο να προχωρήσει τον προγραμματισμό του.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μάλιστα, ο πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου θα βρεθεί στο Υπουργείο Παιδείας με αντιπροσωπεία του ιδρύματος αύριο στις 4.00 για να συναντηθεί με τον Υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη. Σύμφωνα με το περιβάλλον του Υπουργείου πάντως, το ραντεβού θα περιοριστεί σε μια συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οδυσσέα Ζώρα, αν και ο πρύτανης, έστω και την τελευταία στιγμή, θα επιδιώξει να συναντήσει και τον ίδιο τον Υπουργό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει