Εβδομάδα ενημέρωσης για τα βλαστοκύτταρα

Εβδομάδα ενημέρωσης από τις 13 έως τις 17 Νοεμβρίου για τα Βλαστοκύτταρα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ομφαλικού Αίματος – World Cord Blood Day (15η Νοεμβρίου) διοργανώνεται – για έβδομη συνεχή χρονιά – από τη Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης (ΔηΤΟΒ Κρήτης) της Αιματολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και υπό την αιγίδα της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Κρήτης. Οι δράσεις της Εβδομάδας Ενημέρωσης έχουν σκοπό την ευρύτερη ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για την αξία της δωρεάς του ομφαλικού αίματος, αλλά και την ανάδειξη των θεραπευτικών δυνατοτήτων και εφαρμογών.

Σήμερα, στις 7:00μ.μ. το κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης θα φωταγωγηθεί στα χρώματα της ΔηΤΟΒ Κρήτης για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ομφαλικού Αίματος, σηματοδοτώντας παράλληλα την έναρξη των δράσεων της Εβδομάδας Ενημέρωσης. Παράλληλες δράσεις φωταγώγησης θα πραγματοποιηθούν – για δεύτερη χρονιά  – και απο τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης καθώς και από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

Δράσεις Εβδομάδας Ενημέρωσης

Η Εβδομάδα ξεκινάει σήμερα  με τις επισκέψεις των Σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για να ενημερωθούν για το εξελισσόμενο επιστημονικό πεδίο των Βλαστοκυττάρων και των εφαρμογών τους στην Ιατρική και τη Βιολογία, καθώς και στις διαδικασίες της ΔηΤΟΒ Κρήτης, από το Επιστημονικό προσωπικό της ΔηΤΟΒ Κρήτης και το Ερευνητικό Εργαστήριο Μελέτης Αιμοποίησης της Ιατρικής Σχολής. Η δράση οργανώνεται σε συνεργασία με το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου, με τη συμμετοχή πάνω από εκατό  μαθητών απο τέσσερα Λύκεια. Επίσης, τέσσερις μαθητές των Λυκείων που θα συμμετέχουν στο παραπάνω πρόγραμμα, θα έχουν τη δυνατότητα, όπως κάθε χρόνο, να εκπαιδευτούν στο Εργαστήριο Μελέτης Αιμοποίησης της Ιατρικής Σχολής, για ένα μήνα τον Ιούνιο/Ιούλιο 2024.

Επίσης, καθ’όλη την Εβδομάδα, το ευρύ κοινό – για έκτη συνεχή χρονιά – μπορεί να επισκεφτεί διαδικτυακά την ανανεωμένη, με νέα έργα, Εικονική Εικαστική Έκθεση ιατρών και φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Πανεπιστημίων του Εξωτερικού «Multipotent colors: Painting for the Stem Cells Awareness Week» η οποία μέσα από την τέχνη φέρνει στο προσκήνιο τις ερευνητικές και κλινικές εφαρμογές των βλαστοκυττάρων και την αξία της δωρεάς του ομφαλικού αίματος, διαδίδοντας το μήνυμα της χρησιμότητας τους, και διεύρυνσης της έρευνας και των κλινικών τους εφαρμογών, όπως εξηγεί ο εμπνευστής και συντονιστής της Έκθεσης Δρ. Χρήστος Τσαγκάρης.

Την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, το επιστημονικό προσωπικό της ΔηΤΟΒ Κρήτης θα πραγματοποιήσει δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποιήσης στο ΠΑΓΝΗ απο τις 13.00-14.00 για την δωρεά οφαλικού αίματος.

Για επικοινωνία με τη ΔηΤΟΒ Κρήτης: [email protected], τηλ. 2810-394726, 6930847253.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει