94 εκατομμύρια για τους Δήμους της Κρήτης

Με συνολικά 94 εκατομμύρια ευρώ πρόκειται να χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Κρήτης τους τέσσερις μεγάλους Δήμους της Κρήτης, μέσα από την έγκριση ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.

Οι σχετικές αποφάσεις για Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο κι Άγιο Νικόλαο, έχουν υπογραφεί ήδη από τον Περιφερειάρχη Κρήτης, κάνοντας την Περιφέρεια πρωτοπόρο πανελλαδικά στο συγκεκριμένο πεδίο, αφού είναι η πρώτη Περιφέρεια που εγκρίνει ποσά για ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις την περίοδο 2021 – 2027.

Οι σχετικές αποφάσεις υπογράφτηκαν από τον Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκης παρουσία του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, του Δημάρχου Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη, του Αντιδημάρχου Ρεθύμνου Άγγελου Μαλά που εκπροσώπησε τον Δήμαρχο Γιώργη Μαρινάκη, ο οποίος βρίσκεται εκτός Κρήτης, του Δημάρχου Αγίου Νικολάου Αντώνη Ζερβού, της γενικής γραμματέως του Δήμου Ηρακλείου Ευγενίας Στυλιανού και της διευθύντριας μελετών και προγραμμάτων Δήμου Αγίου Νικολάου Μαρίας Πρατσινάκη. Από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος «Κρήτη» παρευρέθηκαν οι: Μαρία Κασωτάκη, προϊσταμένη, Χρυσοβαλάντης Ξυδιανός, αναπλ. πρ/νος Μονάδας Α.2, και Μαρίνα Μπαστάκη, αναπλ. πρ/νη Μονάδας Α.1.

Οι χρηματοδοτήσεις που λαμβάνουν οι Δήμοι από τις ΟΧΕ-ΒΑΑ μέσω της Περιφέρειας Κρήτης είναι: Δήμος Χανίων 26 εκ. ευρώ, Δήμος Ρεθύμνου 18 εκ. ευρώ, Δήμος Ηρακλείου 37 εκ. ευρώ και Δήμος Αγ. Νικολάου 13 εκ. ευρώ.

Οι εν λόγω Στρατηγικές συγχρηματοδοτούνται από το Ε.Τ.Π.Α. (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) στο πλαίσιο της Προτεραιότητας 6 «Ολοκληρωμένη Χωρική Ανάπτυξη των Αστικών Κέντρων και της Υπαίθρου», του Προγράμματος «ΚΡΗΤΗ» 2021-2027 και επιδιώκουν: (α) τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων στις περιοχές εφαρμογής, (β) την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, των δημόσιων υποδομών και των αστικών μεταφορών, περιορίζοντας τις εκπομπές CO2 και ενισχύοντας τη βιώσιμη κινητικότητα, (γ) την ενίσχυση της παραγωγικής διαφοροποίησης και της ψηφιακής μετάβασης και (δ) την ανάδειξη του πολιτισμικού πλούτου των πόλεων.

Οι Δήμαρχοι και ο Αντιδήμαρχος εξέφρασαν τις θερμές ευχαριστίες τους στον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και στα στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος «Κρήτη» για την εξαίρετη συνεργασία για την υλοποίηση των αναπτυξιακών σχεδίων βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.

«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης, υπογράφτηκαν τα σχέδια βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, τα πρώτα στην Ελλάδα, μεταξύ των Δήμων Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Αγ. Νικολάου, των πρωτευουσών των Περιφερειακών Ενοτήτων» ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης για να προσθέσει:

«Ένα πρόγραμμα 94 εκ. ευρώ μέσω του περιφερειακού προγράμματος «Κρήτη». Υπήρξε μια εξαίρετη συνεργασία όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα μεταξύ της Διαχειριστικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας, τα στελέχη της οποίας ευχαριστώ ιδιαίτερα αλλά και όλων των Δήμων, των Δημάρχων των τεχνικών υπηρεσιών. Πρόκειται για έργα που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και εμείς από την πλευρά την δική μας θα παρακολουθούμε όλη την εξέλιξη, με στόχο την ολοκλήρωση των εμβληματικών αυτών έργων μέσα στη τρέχουσα προγραμματική περίοδο. Συνεχίζουμε και με άλλα σημαντικά έργα τα οποία θα ανακοινώσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει