«Πιλότος» για τις προσλήψεις στα χειρουργεία το Βενιζέλειο, δηλώνει ο υπουργός Υγείας

Για την επόμενη μέρα στα χειρουργεία των  ελληνικών νοσοκομείων με τις ατέλειωτες λίστες αναμονής ,μίλησε στον «Ελεύθερο Τύπο» ο υπουργός Υγείας Μιχάλης ,αναφέροντας ότι το Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηρακλείου θα λειτουργήσει σαν «πιλότος», για τα υπόλοιπα στο κομμάτι των προσλήψεων.

Πρόσθεσε  ότι από το 2024 θα εφαρμοστεί η ηλεκτρονική λίστα ,που θα βοηθήσει να ξεμπλοκάρει το σύστημα και να εξυπηρετούνται πιο γρήγορα οι πολίτες.

Είναι γνωστό ότι  ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ήρθε στο Ηράκλειο και ανακοίνωσε ότι σε πρώτη φάση με την συνδρομή αναισθησιολόγων του ιδιωτικού τομέα αποκαθίσταται η λειτουργία τους.

 Όντως από την 1η Νοεμβρίου οι 1-2 χειρουργικές αίθουσες την ημέρα, αυξήθηκαν στις 4,καθώς το νοσοκομείο υπέγραψε συνεργασία τριμήνου με 15 αναισθησιολόγους που εργάζονται σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του χειρουργικού τομέα του νοσοκομείου και προσωρινό διοικητή Ευθύμιο Καρακώστα,αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάθε  εργάσιμη μέρα θα μπορούν να γίνονται περίπου 14-16 επεμβάσεις, ενώ από τις 4 Σεπτεμβρίου δεν γινόταν ούτε οι μισές.

Σύμφωνα με τον κ.Καρακώστα το άνοιγμα των 2 επιπλέον χειρουργικών αιθουσών για το επόμενο τρίμηνο θα επιτρέψει στους χειρουργούς να πραγματοποιήσουν συνολικά περίπου 1.000 επεμβάσεις.

Να σημειώσουμε ότι στην λίστα του νοσοκομείου υπάρχουν σχεδόν 3.000  χειρουργεία σε εκκρεμότητα.

Με βάση τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, στο Βενιζέλειο υπάρχει ένα τεράστιο νούμερο για χειρουργείο ΩΡΛ,  πάνω απο 1.300 άνθρωποι είναι σε αναμονή, τα περιστατικά γενικής χειρουργικής ξεπερνούν τα 450, τα ορθοπεδικά τα 330, τα νευροχειρουργικά τα 300.

Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο αν κάποιοι από αυτούς τους  ασθενείς έχουν ήδη χειρουργηθεί ιδιωτικά, ή είναι εγγεγραμμένοι και σε λίστα άλλου νοσοκομείου.

Στο διάστημα του τριμήνου, ο κ.Χρυσοχοΐδης δεσμεύθηκε ότι με διαδικασίες -εξπρές θα γίνουν προσλήψεις γιατρών, μεταξύ αυτών και αναισθησιολόγων, ωστόσο δεν μπορούμε να ξέρουμε τι ανταπόκριση θα υπάρξει από τους υγειονομικούς, αν δεν δοθούν τα οικονομικά κίνητρα που μεταξύ άλλων  ζητούν για να επιστρέψουν στο ΕΣΥ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ιδιώτες  αναισθησιολόγοι δεν θα συμμετέχουν  στις εφημερίες του νοσοκομείου και το ζητούμενο είναι να γίνουν τουλάχιστον 2 μόνιμες προσλήψεις γιατρών, που θα επιτρέπουν την λειτουργία των χειρουργείων με μικρότερο χρόνο αναμονής και λιγότερα προβλήματα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει