“Έκρηξη” στις ηλεκτρονικές απάτες

Ένας 66χρονος φαρμακοποιός από τα Χανιά έχασε σε λίγα λεπτά περισσότερα από 4000 ευρώ, πιστεύοντας ότι ο άνθρωπος με τον οποίο συνομιλεί είναι στέλεχος του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού! Συγκεκριμένα, ο Χανιώτης φαρμακοποιός πείστηκε από τα λεγόμενα του ανθρώπου που τον εξαπάτησε και του αφαίρεσε 4120 ευρώ. Ο δράστης είπε στον ιδιοκτήτη του φαρμακείου ότι μπορεί να πληρωθεί για τα φάρμακα που δίνει στα στελέχη του ΓΕΝ και του είπε να ακολουθήσει κάποιες διαδικασίες μέσω ίντερνετ. Ο επιστήμονας από τα Χανιά το έκανε και τελικώς διαπίστωσε ότι ο άνθρωπος που του τηλεφώνησε την Τρίτη του έλεγε ψέματα. Την επόμενη ημέρα  έκανε καταγγελία στην αστυνομία. Από την Κρήτη εστάλη σήμα στις διωκτικές Αρχές Ιωαννίνων, αφού προηγουμένως βρέθηκε ο ιδιοκτήτης του τραπεζικού λογαριασμού και ακολούθησε η σύλληψη του δράστη. Πρόκειται για έναν Έλληνα 19 ετών.

Αύξηση των περιστατικών ηλεκτρονικής απάτης

Πυκνώνουν τα περιστατικά ηλεκτρονικής απάτης εις βάρος των καταναλωτών που βλέπουν τα χρήματά τους να κάνουν «φτερά» από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, είτε λόγω δικού τους λάθους είτε λόγω υποκλοπής των στοιχείων των καρτών ή των λογαριασμών τους.

Σύμφωνα με την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος, καταγράφεται έκρηξη στις ηλεκτρονικές απάτες, με τις επιθέσεις στο «πλαστικό» χρήμα να φθάνουν το πρώτο εξάμηνο του 2023 στις 202.000 και την αξία των συναλλαγών στα 12,5 εκατ. ευρώ. Πέρυσι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα ο «τζίρος» ήταν 6,2 εκατ. ευρώ και οι υποθέσεις 136.153. Πρόκειται για διπλασιασμό όσον αφορά στην αξία των συναλλαγών και αύξηση κατά 48,3% ως προς τον αριθμό των υποθέσεων ηλεκτρονικής απάτης. Ειδικότερα, το πρώτο εξάμηνο του 2023: Καταγράφηκε μία συναλλαγή απάτης ανά 5.200 συναλλαγές ενώ σε όρους αξίας 1 ευρώ απάτης ανά 4.000 ευρώ αξία συναλλαγών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει