Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα όπου πρόκειται να συζητηθεί το επίμαχο θέμα της αύξησης των δημοτικών τελών για το 2024 που ανέδειξε η «Π».
Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο πως θα τοποθετηθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι και στο πώς θα ψηφίσουν οι παρατάξεις στη συνεδρίαση του Σώματος, διότι ειδικά σε αυτή την ψηφοφορία αναμετριέται το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μετά τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές έχει ανακατευτεί για τα καλά η τράπουλα των δημοτικών συμβούλων και συμβαίνει το εξής ενδιαφέρον:
Δημοτικοί Σύμβουλοι που σήμερα κάθονται στα έδρανα της αντιπολίτευσης, οι οποίοι στο παρελθόν ψήφισαν μειώσεις των δημοτικών τελών τεκμηριώνοντας την άποψη τους συγκροτημένα και με συγκεκριμένο τρόπο, σήμερα πώς θα ψηφίσουν; Με το σκεπτικό που λειτουργούσαν χθες ως αντιπολίτευση;
Ή με την προοπτική ότι αύριο θα στελεχώσουν τη μελλοντική δημοτική Αρχή η οποία βλέπει ανακουφιστικά την αύξηση των δημοτικών τελών βλέποντας την ασφυκτική κατάσταση των οικονομικών της Λότζια που ούτε τον προϋπολογισμό της δεν μπορεί να ισοσκελίσει; Αντίστοιχα έχει ενδιαφέρον η τεκμηρίωση της δημοτικής Αρχής σε πολιτικό επίπεδο σε σχέση με τη θεαματική αύξηση των δημοτικών τελών.
Πρόκειται για επιλογή που έχει πυροδοτήσει σκληρή πολιτική κριτική σε βάρος της αφού της χρεώνουν την ευθύνη ότι με το πρόσχημα του εξορθολογισμού των οικονομικών του Δήμου αναγκάζουν τον πολίτη να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη παρέχοντας μια ξεκάθαρη διευκόλυνση στη νέα δημοτική Αρχή για να ξεκινήσει τη θητεία της στα δημοτικά πράγματα.
Οι αυξήσεις
Όπως έχει γράψει η «Π», το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να αποφασίσει την οριζόντια αύξηση των δημοτικών τελών σε ποσοστό έως και 29%. Έτσι τα τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας στον αστικό Δήμο, δηλαδή την πόλη του Ηρακλείου και τη Νέα Αλικαρνασσό αυξάνονται σε ποσοστό 28% δηλαδή από 0,86 σε 1,10 ευρώ.
Αντίστοιχα στα νοικοκυριά του περιαστικού Ηρακλείου (δηλαδή δημοτικές κοινότητες της ενδοχώρας) η αύξηση των δημοτικών τελών είναι 23% δηλαδή από 0,81 σε 1 ευρώ. Καμία αύξηση δεν προβλέπεται σε ιδρύματα, εκπαιδευτικά, νοσηλευτικά, φιλανθρωπικά ( ΙΤΕ ΙΚΑ…). Ειδικότερα στο περιαστικό Ηράκλειο τα τέλη αυξάνονται από 0,81 σε 1 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τις επαγγελματικές παροχές εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου καθώς και τις παροχές που δεν εντάσσονται σε άλλη κατηγορία η αύξηση είναι 29%. Για τις επαγγελματικές παροχές εκτός των τειχών που δεν εντάσσονται σε άλλη κατηγορία η αύξηση είναι 29%. Αντίστοιχη η αύξηση 29% θα ισχύει για τις επιχειρήσεις στο ΒΙΟΠΑ Φοινικιάς ενώ, για τους στεγασμένους και τους υπαίθριους σταθμούς αυτοκινήτων τα τέλη αυξάνονται στο 28%.
Ένα τυπικό παράδειγμα της χρέωσης που δρομολογείται σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Μ. Βασιλάκη είναι ότι ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. στο αστικό Ηράκλειο θα πληρώσει επιπλέον 24 σεντς ανά τμ. Δηλαδή θα πληρώσει 2 ευρώ ανά μήνα, που αντιστοιχεί σε 24 ευρώ ετησίως. Τα αντίστοιχα νούμερα για το περιαστικό Ηράκλειο είναι από αύξηση 19 σεντς ανά τ.μ. δηλαδή 19 ευρώ αύξηση το χρόνο για μια κατοικία 100 τ.μ.
Σε ό,τι αφορά τον δημοτικό φόρο η εισήγηση προτείνει αύξηση του συντελεστή από 0,010 ευρώ/τμ σε 0,12 ευρώ/τμ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχική τιμή του συντελεστή για τον δημοτικό φόρο ως το 2021 ήταν 0,30 ευρώ/τμ και μειώθηκε στα 0,10 ευρώ/τμ με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον Ιανουάριο του 2022.
Αντίστοιχα προτείνεται αύξηση του συντελεστή ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας) από 0,22 τοις χιλίοις στο 0,35 τις χιλίοις. Αυτό σημαίνει μια πολύ μικρή αύξηση μονοψήφιου αριθμού σε ευρώ ετησίως για παλαιά διαμερίσματα στα πραάστια και κάπως μεγαλύτερο για νέα διαμερίσματα στο κέντρο.
Σε ό,τι αφορά τα τέλη κοινόχρηστων χώρων, στην εισήγηση του Δημοτικού Συμβουλίου προτείνει την επαναφορά στην οικονομική κατάσταση που επικρατούσε πριν από τη λήψη των έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς της covid με την οποία δεν συντρέχουν οι λόγοι βάσει των οποίων μειώθηκαν τα τέλη κοινοχρήστων χώρων.
Όπως υπενθυμίζει ο αντιδήμαρχος, τα δημοτικά τέλη μειώθηκαν κατά 50% το οποίο τώρα αναιρείται και επιστρέφουμε στις τιμές του 2019 που είχαν προκύψει από τρεις αλλεπάλληλες μειώσεις».
Σύμφωνα με τον κ.Βασιλάκη, «παρά την αύξηση, ο Δήμος Ηρακλείου εξακολουθεί να έχει πάρα πολύ χαμηλά τέλη σε σύγκριση με άλλους Δήμους. Για παράδειγμα, ένα ευρώ είναι η αντίστοιχη χρέωση στο Δήμο Πατρέων και 1.10 έχουν οι Δήμοι Ρέθυμνου, Αγίου Νικολάου και Αιγάλεω. Όλοι οι άλλοι Δήμοι έχουν υψηλότερα δημοτικά τέλη.
Θέλω να επισημάνω ότι οι Δήμοι Βόλου και Λάρισας που είναι απολύτως συγκρίσιμοι με τον Δήμο Ηρακλείου έχουν αντίστοιχα 1,89 και 2,09 ευρώ ανά τ.μ. Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος Λαρίσης έχει 2,4 φορές υψηλοτέρα τέλη από τα σημερινά του αστικού Δήμου Ηρακλείου και παραμένουν σχεδόν διπλάσια ακόμα και μετά την αύξηση που δρομολογείται στον Δήμο μας.