Πολύ δυσκολότερη απ’ ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί φαίνεται πως είναι η επίλυση της εξίσωσης εργατών γης για το λιομάζωμα.
Και μπορεί το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου να έχει κάνει ότι είναι ανθρώπινα δυνατό προκειμένου να δοθούν λύσεις με εργάτες από τη Δυτική Μακεδονία μέσω της υλοποίησης ενός πιλοτικού προγράμματος, ωστόσο οι εξελίξεις δείχνουν πως οι παραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ περισσότερα θέματα, πέραν του να βρουν σε πρώτη φάση τους εργάτες.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως οι πολύ υψηλές τιμές του ελαιόλαδου, αλλά και η χαμηλή προς το παρόν προσφορά εργατικών χεριών έχουν οδηγήσει τα μεροκάματα σε δυσθεώρητα ύψη, που φθάνουν επίπεδα ρεκόρ. Έτσι, οι περισσότεροι, αν όχι όλοι οι εργάτες, αρχίζουν τη διαπραγμάτευση από τα 60 ευρώ την ημέρα, κάτι που κάνει ασύμφορη την παραγωγή για τους περισσότερους.
Υπενθυμίζεται ότι και πέρυσι είχαν φθάσει μεροκάματα να πληρώνονται προς 60 ή και 70 και σε κάποιες περιπτώσεις έως και 80 ευρώ, αλλά αφορούσαν το τέλος κυρίως της σεζόν και μεγάλους παραγωγούς που ήθελαν πάση θυσία να μαζέψουν το σύνολο του ελαιόλαδου της χρονιάς.
Σε καμία περίπτωση ωστόσο η έναρξη διαπραγμάτευσης για τα μεροκάματα δεν είχε αρχίσει από τόσο υψηλά, με τους παραγωγούς να αναζητούν ήδη λύσεις, δεδομένου το ότι η φετινή σεζόν θα είναι πολύ χειρότερη από την περυσινή. Σύμφωνα με τους πρώτους αξιόπιστους υπολογισμούς μάλιστα, εικάζεται πως η παραγωγή δεν θα φθάσει ούτε στο 20 % της προηγούμενης χρονιάς, γεγονός που συνεπάγεται μεγάλες ζημίες στην αγροτική παραγωγή.
Κάτω από αυτό το πρίσμα, οι παραγωγοί της Κρήτης έχουν μπει σε μία διαδικασία να εφαρμόσουν ένα καθεστώς άτυπου πλαφόν στα ημερομίσθια των εργατών γης, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα συνολικότερα προβλήματα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, εκτιμάται ότι οι εργάτες γης που αναμένεται να έρθουν από τη Δυτική Μακεδονία, θα μπορέσουν να δώσουν λύσεις στη δύσκολη κατάσταση και να συμβιβαστούν με λογικά μεροκάματα αφού οι συνθήκες που προβλέπονται είναι πάρα πολύ καλές.
Αναφέρεται ότι, εφόσον οι εργάτες από τη Δυτική Μακεδονία κλείσουν συμφωνία με κάποιον παραγωγό στο Ηράκλειο, αυτοί λαμβάνουν άμεσα μέσω ΔΥΠΑ έως 250 ευρώ για τα εισιτήρια μετακίνησης τους, ενώ μπορούν να λαμβάνουν επιπλέον έως 250 ευρώ ανά άτομο για ενοίκιο σπιτιού. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν δύο εργάτες αποφασίσουν να συγκατοικήσουν για την περίοδος της ελαιοκομιδής μπορούν να λαμβάνουν ενίσχυση ενοικίου έως 500 ευρώ, που θεωρείται πολύ καλό ποσό.