Γιατί ξεχώριζε η Μαριέττα Γιαννάκου

 «Αυτό που έκανε τη Μαριέττα να ξεχωρίζει ήταν η ακεραιότητα της».

Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο εκδήλωσης για τη μνήμη της πρώην υπουργού Μαριέττας Γιαννάκου ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από την Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών «Παναθηναϊκή».  Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας καθώς και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου αλλά και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Καραμανλής αναφερόμενος στην εκλιπούσα πρώην υπουργό τόνισε ότι «ήξερε ότι πραγματική πολιτική είναι οι ιδέες, η ενσυναίσθηση και η ανθρωπιά, όχι η δίψα και το κυνήγι της εξουσίας» ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του πρόσθεσε: «Είχε το πάθος της προσφοράς και της υπηρεσίας. Δεν είχε χορηγούς ή προστάτες».

«Γεννήθηκε σ’ έναν τόπο με χιλιάδες χρόνια ιστορίας. Στο Γεράκι Λακωνίας, τον “Μικρό Μυστρά” όπως αποκαλείται, λόγω των πολλών βυζαντινών μνημείων, των 30 σωζόμενων εκκλησιών και των ατέλειωτων ευρημάτων της περιόδου» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός για να προσθέσει:

«Γνώρισα την Μαριέττα πριν από 50 σχεδόν χρόνια, το φθινόπωρο του 1974. Την συνάντησα, πού αλλού, στις γραμμές της Οργάνωσης Νέων της Νέας Δημοκρατίας, τους πρώτους μήνες της Μεταπολίτευσης. Σ’ εκείνη την εποχή με τις έντονες ιδεολογικές αναζητήσεις, τις ατελείωτες συζητήσεις και τους διαξιφισμούς, όταν ακόμα, πέρα και πάνω από επιμέρους διαφορές, οι νέοι εμπνέονταν από φιλόδοξα οράματα.Ξεχώριζε η Μαριέττα από τότε. Σοβαρή και μετρημένη, ευγενής και σεβόμενη την αντίθετη άποψη, αλλά ταυτόχρονα μαχητική, επίμονη, με βαθιά πίστη στις ιδέες της».

Πλήθος κόσμου και πολιτικών τίμησαν τη μνήμη της Μαριέττας Γιαννάκου
Πλήθος κόσμου και πολιτικών τίμησαν τη μνήμη της Μαριέττας Γιαννάκου

Ο Κώστας Καραμανλής τόνισε πως σε όλη της τη ζωή η Μαριέτα Γιαννάκου αγωνιζόταν για τις αρχές και τις αξίες της Νέας Δημοκρατίας, την οποία και υπηρέτησε με πίστη και ανιδιοτέλεια.

«Τις περισσότερες μάχες τις κέρδισε με το σπαθί της. Αλλά και οι ήττες δεν την κατέβαλλαν, αντίθετα χαλύβδωναν τη θέλησή της να συνεχίσει στον δρόμο που θεωρούσε σωστό» σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Κωδικοποιώντας στην ομιλία του ο Κώστας Καραμανλής υποστήριξε πως η Μαριέτα Γιαννάκου ήταν υπεύθυνη για:

  • Ενίσχυση της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των ΑΕΙ
  • Αξιολόγηση και λογοδοσία των Ιδρυμάτων
  • Καθιέρωση της καθολικής συμμετοχής στις εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης των ΑΕΙ
  • Διαφάνεια στη διαδικασία εκλογής μελών ΔΕΠ
  • Κατάργηση του μοναδικού διανεμόμενου συγγράμματος
  • Ανώτατο χρονικό όριο φοίτησης για την απόκτηση πτυχίου
  • Διασφάλιση του πανεπιστημιακού ασύλου από έκνομες εγκληματικές ενέργειες.

«Και βέβαια τη μεγάλη προσπάθεια για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και τη θέσπιση των μη κρατικών Πανεπιστημίων στη χώρα.

Προσπάθεια που δυστυχώς δεν ευοδώθηκε, αφού προσέκρουσε σε κοντόφθαλμες κομματικές και συντεχνιακές παρωπίδες.

Είναι παρήγορο και προσωπική της δικαίωση ότι αρκετές από τις μεταρρυθμίσεις της επανέρχονται και θεσμοθετούνται σήμερα, έστω και με καθυστέρηση πολλών ετών» παρατήρησε ο Κώστας Καραμανλής.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν εκ των υστέρων θα άλλαζε κάτι στην πολιτική της, τόνιζε: «Έκανα αυτό που έπρεπε. Δεν μπορούμε να κρύβουμε το κεφάλι μας στην άμμο. Η Παιδεία χρειάζεται τομές. Για το καλό των παιδιών που οι γονείς τους ξοδεύουν περιουσίες και θέλουν καλές σπουδές και πτυχία δυνατά στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ποτέ δεν πίστευα ότι αυτό που κάνει ο πολιτικός πρέπει να αποδώσει το επόμενο πρωί».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει