Η πρώτη Κασσελάκη-Ανδρουλάκη έβγαλε αμηχανία και… ειδήσεις

Συμφωνία για συνεννόηση προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών αλλά και σε αυτή των υποκλοπών προέκυψε κατά την πρώτη συνάντηση του Στέφανου Κασσελάκη με τον Νίκο Ανδρουλάκη, στο γραφείο του δεύτερου στη Βουλή.

Η εθιμοτυπική συνάντηση την οποία ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είχε διάρκεια μία ώρα και εκτυλίχθηκε σε καλό κλίμα. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης οι δύο πλευρές προχώρησαν σε κοινή άτυπη ενημέρωση για τα θέματα που συζητήθηκαν.

Ειδικότερα, αναφέρεται πως «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, συναντήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο γραφείο του στη Βουλή με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανο Κασσελάκη κατόπιν αιτήματός του.

Οι δυο άνδρες συζήτησαν για την οικονομία, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή,  τα ζητήματα του κράτους δικαίου, της ενίσχυσης των ανεξάρτητων αρχών  και τις εξελίξεις στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ο κ. Ανδρουλάκης ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την επικείμενη κατάθεση εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αιτήματος σύστασης προανακριτικής επιτροπής για την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Οι κ. κ. Ανδρουλάκης και Κασσελάκης συμφώνησαν να υπάρξει συνεννόηση προκειμένου να πέσει άπλετο φως τόσο στην τραγωδία των Τεμπών όσο και στην υπόθεση των υποκλοπών.

Ο διάλογος μπροστά στις κάμερες

Ο Νίκος Ανδρουλάκης υποδέχτηκε τον Στέφανο Κασσελάκη στο γραφείο του στη Βουλή, λίγο μετά τις 16:00.

Στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί αναφέρθηκαν στο «καυτό» θέμα των ανεξάρτητων Αρχών και συμφώνησαν πως υπάρχει θέμα με την πλειοψηφία 3/5 που απαιτείται για τη σύνθεση των Ανεξάρτητων Αρχών, η οποία δεν υπήρχε στη Διάσκεψη των Προέδρων όπου και δώθηκε το «πράσινο φως» για την αντικατάσταση μελών της ΑΔΑΕ.

Κασσελάκης: Γειά σου Νίκο, πάλι σε καναπέ κάθομαι. Oι παλιοί καναπέδες της Βουλής…

Ανδρουλάκης: Συγχαρητήρια για την εκλογή σου. Χαίρομαι πάρα πολύ για τη συζήτηση. Να συζητάμε όλοι οι αρχηγοί μεγάλα θέματα, όπως ακρίβεια, εθνικά θέματα, κρίσιμη συγκυρία, χαίρομαι να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας, πεδίο εμπιστοσύνης και συναινέσεως.

Κασσελάκης: Ο κόσμος θέλει λύσεις. Το πιο προοδευτικό πράγμα είναι να λάμψει η αλήθεια στο θέμα των υποκλοπών.

Νίκος Ανδρουλάκης: Είχατε πάει στις ανεξάρτητες αρχές.

Στέφανος Κασσελάκης: Είχα πάει.

Νίκος Ανδρουλάκης: Αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Όπως ξέρεις από πέρυσι όταν ξεκίνησε αυτή η περιπέτεια και με προσωπικό χαρακτήρα, εμείς προσπαθήσαμε και με θεσμικό τρόπο να αναδείξουμε. Θλίβομαι πάρα πολύ που η κυβέρνηση έχει αυτή την στάση σε αυτές τις Ανεξάρτητες Αρχές, είναι ένας πυλώνας θεσμικών αρχών πολύ κρίσιμος για την εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας. Δυστυχώς η αγωνία του πρωθυπουργού για να πετύχει την συγκάλυψη οδηγεί τη χώρα πέρα από το ευρωπαϊκό πλαίσιο λειτουργίας των θεσμών και ήταν πάρα πολύ δυσάρεστο που από το βήμα της Βουλής επιτέθηκε στον Ράμμο, κάτι που έγινε πρώτη φορά από τον ίδιο τον πρωθυπουργό…

Εμείς από πέρυσι τον Ιούλιο με τη νομική μας ομάδα κινηθήκαμε και στην ελληνική δικαιοσύνη και στον Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο… πλειοψηφία της κυβέρνησης μπλόκαρε την κλήση και άλλων προσώπων. Εγώ πιστεύω με την θεσμική μας στάση και τον αγώνα μας θα καταφέρουμε στο τέλος να μην υπάρχει συγκάλυψη και οι υπεύθυνοι να πάνε στη δικαιοσύνη.

Στέφανος Κασσελάκης: Και μόνο που υπάρχει αυτό το 3/5 της διάσκεψης των προέδρων που δεν σεβάστηκαν τώρα… Δεν γνωρίζω κάποιο άλλο σύστημα στο οποίο το 3/5 πάει προς τα κάτω. Δεν καταλαβαίνω πως γίνεται αυτό και το περνάνε έτσι και να μην προσπαθούν να έχουν μία ευρύτερη συναίνεση, όπως προβλέπει και το Σύνταγμα. Εμείς δεν ρωτηθήκαμε καθόλου.

Νίκος Ανδρουλάκης: Δεν υπήρξε κανένας δίαυλος επικοινωνίας, παρόλο που τα 3/5 επί της ουσίας είναι για να υπάρχει μια συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων και μάλιστα θα πάρουμε πρωτοβουλίες για να ακυρωθεί η διαδικασία αυτή διότι δεν έχουν συμπληρωθεί τα 3/5. Μπορεί να προσβληθεί και νομίζω όλα τα μέλη μπορούν να πάρουν πρωτοβουλία.

Υποκλοπές

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με Χρήστο Ράμμο, Κωνσταντίνο Μενουδάκο και Νίκο Ανδρουλάκη έστειλε το μήνυμα ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα αγωνιστεί για να πέσει άπλετο φως στο σκάνδαλο των υποκλοπών, αναλαμβάνοντας παράλληλα πρωτοβουλίες ώστε να μπορέσουν οι ανεξάρτητες Αρχές να είναι ανεξάρτητες.

Σε δήλωσή του μετά τις συναντήσεις, ανέφερε πως τα στοιχεία κατατείνουν σε ένα ενιαίο κέντρο μεταξύ Predator και ΕΥΠ και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την αλαζονεία της κυβέρνησης που προσπαθεί να μπλοκάρει τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταβάλει κάθε θεσμική και πολιτική προσπάθεια «για να λάμψει το φως» στην υπόθεση των υποκλοπών, «η οποία είναι μια υπόθεση η οποία δεν μπορεί να κρυφτεί με ειρωνείες από την κυβέρνηση για ένα δήθεν ζύγι του 41%», υπογράμμισε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει