Με έντονες αιχμές, αλλά και πολιτικό λόγο εξελίχθηκε χθες η συζήτηση για την ανανεωτική αριστερά, στο πλαίσιο της οποίας αυτό που ειπώθηκε ουσιαστικά, είναι πως η «Ομπρέλα» και οι σύντροφοι που μοιράζονται κοινές απόψεις με εκείνη είναι σχεδόν αδύνατο να συνεχίσουν την κοινή πορεία με το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη.
Η εκδήλωση που είχε τίτλο «η ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά απέναντι στις προκλήσεις των καιρών» ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη για την εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την εφημερίδα «Εποχή», ενώ το παρών σε αυτή έδωσαν μεταξύ άλλων, τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όσο και η Σία Αναγνωστοπούλου από την «Ομπρέλα».
Εκτός από τον πρώην υπουργό και την Σία Αναγνωστοπούλου, στους ομιλητές περιλαμβάνονταν ο Αντώνης Τζανακόπουλος καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στην Οξφόρδη, ο συγγραφέας Κωστής Παπαϊωάννου και ο δικηγόρος Βασίλης Παπαστεργίου.
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και υπουργός Νίκος Βούτσης.
Ο ίδιος έκανε λόγο για μέρες αυξημένης ευθύνης για τη δικιά μας Αριστερά, καταλήγοντας με νόημα πως όλες και όλοι κρινόμαστε.
Σημειωτέον ότι ο κ. Βούτσης είχε δηλώσει πλήρως αλληλέγγυος με τα τέσσερα στελέχη του κόμματος που έχουν παραπεμφθεί προς διαγραφή.
Στην κεντρική ομιλία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε ιδιαίτερες αναφορές στο «τοξικό κλίμα» της Αριστεράς, τονίζοντας πως όσα χρόνια βρίσκεται στην παράταξη δεν έχει ξαναζήσει κάτι τέτοιο.
Ο ίδιος διερωτήθηκε αν υπάρχει πλέον λόγος ύπαρξης αυτού του κόμματος το οποίο βασίζεται στον διάλογο, τον πολιτικό λόγο και στην πολιτική αντιπαράθεση με επιχειρήματα.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη και το περιβάλλον του, αλλά και ιδιαίτερα απογοητευμένος από τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Στην ουσία με τη στάση, τις θέσεις και τις απόψεις του, ήταν σαν να προαναγγέλλει ένα προδιαγεγραμμένο τέλος για το κόμμα.
Ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος ανέφερε πως ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης δέχθηκε σκληρή κριτική από τα μέλη της «Ομπρέλας» όλο αυτό το διάστημα, δεν απάντησε κανένας από τους υποστηρικτές του ή ο ίδιος, γεγονός που σημαίνει, κατά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, πως η πολιτική συζήτηση δεν αφορά ούτε τον νέο πρόεδρο ούτε τους ανθρώπους του.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε πως είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει υπερηφάνεια στον ΣΥΡΙΖΑ, για τις ιδέες, τις απόψεις και τις θέσεις της Αριστεράς, ενώ διαπίστωσε πως το όραμα του για την επόμενη ημέρα στο κόμμα, είτε ήταν ο ίδιος πρόεδρος, είτε όχι, δεν μπορεί να επιτευχθεί.