Ομιλία του ακαδημαϊκού Εμμανουήλ Ε. Γδούτου

Ομιλία  του ακαδημαϊκού κ. Εμμανουήλ Ε. Γδούτου με θέμα: «Η Χρήση της Ελληνικής Γλώσσης στις Σπουδαστικές Αδελφότητες και σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ» θα πραγματοποιηθεί αύριο  Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023 και στις 7 το απόγευμα,στο πλαίσιο διενέργειας των Διαλέξεων της Τρίτης της Ακαδημίας Αθηνών.

Τα ονόματα των σπουδαστικών αδελφοτήτων, ονομαζόμενες εις την Αγγλικήν για τις ανδρικές fraternities (από τη Λατινική λέξη frater που σημαίνει αδελφός) και για τις γυναικείες sororities (από τη Λατινική λέξη soror που σημαίνει αδελφή), των πανεπιστημίων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) αποτελούνται από δύο ή τρία γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου. Ελληνικά αποφθέγματα στη Ελληνικήν χρησιμοποιούνται στα εμβλήματα αρκετών πανεπιστημίων και κολλεγίων των ΗΠΑ.

Στην εργασία αυτή εκτίθενται οι λόγοι χρήσεως της ελληνικής γλώσσας στην ονοματολογία των σπουδαστικών αδελφοτήτων και στα εμβλήματα πανεπιστημίων. Παρουσιάζονται, ενδεικτικώς, τα ονόματα και τα εμβλήματα μερικών αδελφοτήτων, και πανεπιστημίων και κολλεγίων, τα οποία περιέχουν ελληνικά αποφθέγματα. Καταδεικνύεται, έτσι η σημασία της Ελληνικής γλώσσας στην ακαδημαϊκή κοινότητα των ΗΠΑ.

Η ομιλία θα μεταδοθεί ζωντανά, από τον ιστότοπο της Ακαδημίας Αθηνών, μέσω του ακόλουθου συνδέσμου:

http://www.academyofathens.gr/el/lectures/20231107.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει