Νοσοκομείο στη Γάζα βομβάρδισε το Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε χθες φονική επιδρομή κατά του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Γάζας, του Αλ-Σίφα.

Νωρίς το απόγευμα, τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την είσοδο του νοσοκομείου σκοτώνοντας και τραυματίζοντας πολλούς αμάχους, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, χωρίς να είναι γνωστός ο αριθμός των απωλειών. Πάντως, εκφράζονται φόβοι για μεγάλο αριθμό θυμάτων -και μέσα στα συντρίμμια.

Οι βόμβες κατέστρεψαν και πομπή ασθενοφόρων που μετέφεραν τραυματίες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι οδηγοί και οι ασθενείς. Οι παλαιστινιακές αρχές αναφέρουν ότι τα ασθενοφόρα μετέφεραν περίπου 15 με 20 βαριά τραυματίες με προορισμό το πέρασμα της Ράφα για να λάβουν περίθαλψη στην Αίγυπτο. «Πρόκειται για βαριά τραυματισμένα θύματα που δεν μπορούμε να περιθάλψουμε στο νοσοκομείο», δήλωσε ο Παλαιστίνιος υπουργός Υγείας Ασράφ αλ-Κούντρα.

Ο ισραηλινός στρατός από τη μεριά του λέει ότι εξετάζει την αναφορά του υπουργείου Υγείας της Γάζας ότι χτυπήθηκε η αυτοκινητοπομπή ασθενοφόρων μπροστά από το νοσοκομείο.

Το Αλ-Σίφα στεγάζει χιλιάδες εκτοπισμένους και τραυματίες Παλαιστίνιους και έχει δεχθεί αρκετές απειλές από τον ισραηλινό στρατό να εκκενωθούν οι εγκαταστάσεις του, ειδάλλως θα αποτελέσει στόχο των βομβαρδισμών, πράγμα που τελικά συνέβη.

Ιδιαίτερα προκλητική είναι η εγκληματική ενέργεια του Ισραήλ αν αναλογιστεί κανείς ότι την ίδια στιγμή βρίσκεται στο Τελ Αβίβ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προκειμένου να ζητήσει την παύση των εχθροπραξιών προκειμένου να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι και να αποχωρήσουν με ασφάλεια από τη Γάζα άμαχοι και όμηροι.

Η χθεσινή επίθεση έρχεται να ενταχθεί στον μακρύ κατάλογο βομβαρδισμών δομών υγείας, οι οποίες αποτελούν καταφύγιο όχι μόνο για ασθενείς αλλά και για πολλές χιλιάδες εκτοπισμένους Παλαιστίνιους. Αποτελεί τεκμήριο της αναλγησίας του κράτους του Ισραήλ στον πόλεμο, αφού ούτε τα νοσοκομεία δεν μπορούν να αποτελέσουν ασφαλές καταφύγιο στην εμπόλεμη ζώνη.

Ο υπουργός Υγείας της Γάζας ξεκαθάρισε ότι «αν δεν δημιουργηθεί ασφαλής δίοδος για την παράδοση καυσίμων και ιατρικών προμηθειών και για την αναχώρηση των θυμάτων, θα συνεχίσουμε να χάνουμε περισσότερες ζωές. Είμαστε αβοήθητοι εδώ».

Ο τομέας περίθαλψης στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, με το ένα νοσοκομείο μετά το άλλο να κλείνουν εξαιτίας των τρομακτικών ελλείψεων στα καύσιμα και το υγειονομικό υλικό.

Στο μεταξύ, οι αεροπορικές επιθέσεις συνεχίζονται αδιάκοπα στη Λωρίδα της Γάζας και ένας εκ των στόχων είναι και η περιοχή όπου βρίσκεται το νοσοκομείο Αλ-Κουντς για το οποίο επίσης ο ισραηλινός στρατός είχε εκδώσει προειδοποίηση εκκένωσης.

Εντύπωση προκαλεί δε το μπαράζ βομβαρδισμών που έχει εξαπολυθεί τις τελευταίες μέρες στη Λωρίδα της Γάζας, δύο βδομάδες μετά τον φονικό βομβαρδισμό του νοσοκομείου Αλ-Αχλί στην πόλη της Γάζας (ο ΟΗΕ έκανε λόγο για πιθανό έγκλημα πολέμου) για τον οποίο βρέθηκε στο στόχαστρο της διεθνούς κοινότητας το Ισραήλ και τόνιζε σε όλους τους τόνους ότι δε φέρει ευθύνη, δημοσιοποιώντας ακόμη και ψευδή βίντεο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει