Λαμπρός εορτασμός για την 157η επέτειο της Αρκαδικής εθελοθυσίας

Με λαμπρότητα θα εορταστεί η 157η Επέτειος του Ολοκαυτώματος της Ιεράς Μονής Αρκαδίου. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων τις οποίες διοργανώνει η Περιφερειακή Ενοτητα Ρεθύμνης,έχει ως εξής:

ΔΕΥΤΕΡΑ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Δήμος Μυλοποτάμου / Δημοτική  Κοινότητα Λιβαδίων

10:30 Επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο Πεσόντων Λιβαδίων με την συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Ρεθύμνης.

10:45 Παρέλαση προς το μνημείο του Ήρωα Καπετάν Ιωάννη Σωπασή ή «Κούβο» των μαθητών του Γυμνασίου Κράνας και του Δημοτικού Σχολείου και     Nηπιαγωγείου Λιβαδίων.

11:00 Ομιλία με τίτλο «Η Κρήτη τιμά τον Λιβαδιώτη Πεντακοσίαρχο  Ιωάννη  Σωπασή Κούβο και   την Oμάδα του» από τον κ. Μιχάλη Παπαηλιάκη, Γεωπόνο στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Ιστορικό Ερευνητή.

Κατάθεση στεφάνων – Τραγούδι αφιερωμένο στη μνήμη των πεσόντων στην  εθελοθυσία του Αρκαδίου από τον Γιώργη Βάμβουκα – Φλασκή.

Τήρηση ενός λεπτού σιγής – Ανάκρουση εθνικού ύμνου.

ΤΡΙΤΗ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Δήμος Ρεθύμνης

09:00 Ομιλίες και εορταστικές εκδηλώσεις στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης.

11:00 Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τη μαθητική νεολαία   με τη φροντίδα της Υπεύθυνης της Ομάδας Φυσικής Αγωγής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνης κας Μαρίας Παλάση στο Ηρώο του Καπετάν Παχλά στα Περιβόλια (Πλατεία  Αγίων Αναργύρων).

11:45 Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τη μαθητική νεολαία,  το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και το Σώμα Ελληνίδων οδηγών, με τη φροντίδα της Υπεύθυνης της Ομάδας Φυσικής Αγωγής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνης, κας Μαρίας Παλάση στον Ανδριάντα του πυρπολητή Κωστή Γιαμπουδάκη. (Πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων).

Δήμος Μυλοποτάμου / Δημοτική Κοινότητα Μαργαριτών

10:00 Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του ηρωικού Ηγουμένου Αρκαδίου, Γαβριήλ Μαρινάκη, στις Μαργαρίτες με την συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Ρεθύμνης.

Δήμος Ρεθύμνης /Δημοτική Κοινότητα Αμνάτου

11:30 Επιμνημόσυνη Δέηση και Κατάθεση Στεφάνων στην προτομή της ηρωίδας Χαρίκλειας Δασκαλάκη στην Αμνάτο με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Ρεθύμνης.

Δήμος Ρεθύμνης / Δημοτική  Κοινότητα Άδελε

12:30  Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του πυρπολητή Κωστή  Γιαμπουδάκη στο Άδελε με την συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Ρεθύμνης.

13:00 Παρέλαση τμημάτων Πολιτιστικών Φορέων, Αντιπροσωπείας μαθητών του Δήμου Ρεθύμνης και της Φιλαρμονικής του Δήμου Ρεθύμνης.

Παραδοσιακό κέρασμα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άδελε – Αγίας Παρασκευής στο Πολιτιστικό Κέντρο «Κωστής Γιαμπουδάκης»

ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Δήμος Ρεθύμνης

08:30 Αρχιερατικό Συλλείτουργο στην Ιερά Μονή Αρκαδίου ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών και συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου.

10:00 Παρέλαση Πολιτικών, Στρατιωτικών Τμημάτων και Σωμάτων Ασφαλείας με τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ρεθύμνης.

Πέρας της Παρέλασης

11:10 Αναχώρηση Επισήμων για την Ιερά Μονή Αρκαδίου.

Ιερά Μονή Αρκαδίου

11:25 Άφιξη Αρχών & Επισήμων στην Ιερά Μονή Αρκαδίου – Απόδοση Τιμών από το Τμήμα Απόδοσης τιμών του 547 & 548 Α/Μ ΤΠ και της ΣΜΣ   της 5ης Μεραρχίας Κρητών.

12:00 Δοξολογία στην Ιερά Μονή Αρκαδίου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου.

12:15 Εκφώνηση του Πανηγυρικού της Επετείου του Ολοκαυτώματος με τίτλο «Η Εθελοθυσία του Αρκαδίου της Λευτεριάς Σημάδεψε τον Δρόμο» από τον  κ. Μιχάλη Παπαηλιάκη, Γεωπόνο στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Ιστορικό Ερευνητή.

12:30 Επιμνημόσυνη Δέηση στο χώρο του Μαυσωλείου της Ιεράς Μονής Αρκαδίου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών.

12:40 Κατάθεση Στεφάνων από τους Εκπροσώπους της Ελληνικής Κυβέρνησης και των  Ενόπλων Δυνάμεων.

– Τήρηση ενός λεπτού σιγής.

– Ανάκρουση εθνικού ύμνου.

– Έπαρση της Σημαίας.

13:00 Κέρασμα εκ μέρους της Ιεράς Μονής Αρκαδίου στο Ηγουμενείο και στον περίβολο της Ιεράς Μονής.

17:30 Επίσημη Υποστολή της Σημαίας της πόλης στο Ηρώο του Αγνώστου Στρατιώτη από Άγημα Απόδοσης Τιμών του 547 & 548 Α/Μ ΤΠ.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει