ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΑΓΝΗ: Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι στο “μη παρέκει”

Στα συνεχή προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μονάδες υγείας και στην Κρήτη αλλά και τις κινητοποιήσεις υγειονομικών και πολιτών που βγαίνουν στους δρόμους για να διεκδικήσουν καλές δωρεάν υπηρεσίες υγείας, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης αναφέρει:

“Νοσοκομεία βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης. Κλινικές βάζουν λουκέτο, χειρουργεία αναστέλλονται, θεραπείες αναβάλλονται. Υγειονομικοί εξουθενώνονται, ασθενείς κινδυνεύουν. Οι συνέπειες όσων είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση για το «Νέο ΕΣΥ» είναι ήδη εδώ.

Αυτός ο σχεδιασμός ξεδιπλώνεται για παράδειγμα στην Κρήτη, όπου στο Ηράκλειο το ένα από τα δύο νοσοκομεία («Βενιζέλειο») απαξιώνεται ραγδαία, ενώ στο άλλο (ΠΑΓΝΗ) κάθε τόσο κλείνει και μια κλινική. Πάνω σ’ αυτό το έδαφος επιταχύνεται ο κυβερνητικός σχεδιασμός που προβλέπει ότι «δεν μπορεί να υπάρχουν πάνω από ένα νοσοκομεία σε ακτίνα μερικών χιλιομέτρων».

Την ώρα που οι κενές οργανικές θέσεις σε όλο το σύστημα Υγείας είναι 30.000 -με βάση μάλιστα ξεπερασμένες προδιαγραφές- είναι πρόκληση οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας ότι «προτεραιότητα είναι η υγεία των πολιτών» και η εξαγγελία για 6.500 προσλήψεις το 2024 που δεν καλύπτουν ούτε καν τις αποχωρήσεις, συνταξιοδοτήσεις και παραιτήσεις υγειονομικών!

Πάνω σ’ αυτά τα συντρίμμια, που είναι συνέπεια της δικής της πολιτικής και όλων των προηγούμενων, οι «λύσεις» που προωθεί η κυβέρνηση, στο όνομα μάλιστα της «έκτακτης κατάστασης» (!), είναι βγαλμένες από το ίδιο σενάριο: Μετακινήσεις γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από πόλη σε πόλη και ένταση της «συνεργασίας» με τον ιδιωτικό τομέα μέσα από διάφορους δρόμους: Είτε με την ανάθεση μέρους του έργου που δεν μπορούν να «σηκώσουν» τα κρατικά νοσοκομεία σε ιδιώτες, είτε με μπάσιμο ιδιωτών μέσα στα κρατικά νοσοκομεία”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει