Πρόστιμα 2 εκατ. ευρώ σε 2 πολυεθνικές για αθέμιτη κερδοφορία

ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΙΔΡΩΣΕΙ ΤΟ ΑΥΤΙ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Χρηματικό  πρόστιμο -χάδι για το βεληνεκές των δύο μεγάλων πολυεθνικών θεωρείται από ανθρώπους της αγοράς το πρόστιμο του ύψους 1.000.000 ευρώ που επεβλήθη στην καθεμία από αυτές ,αν και είναι το ανώτατο ποσό που έχει θεσπίσει η ελληνική  πολιτεία.

Το πρόστιμο, μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων    από τη Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς, επέβαλε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Τα πρόστιμα αφορούν την παραβίαση του άρθρου 54 του ν. 5045/29-07-2023, σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας.

Συγκεκριμένα, επιβάλλεται:

  • Πρόστιμο 1.000.000 ευρώ στην εταιρεία «ΠΡΟΚΤΕΡ & ΓΚΑΜΠΛ ΕΛΛΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε.».
  • Πρόστιμο 1.000.000 ευρώ στην εταιρεία «ΕΛΑΪΣ UNILEVER HELLAS AE».

Παντός είδους καθαριστικά, όπως χλωρίνη, απορρυπαντικά για τα πιάτα, για τα ρούχα και για σφουγγάρισμα, είδη προσωπικής υγιεινής, όπως σαμπουάν και οδοντόκρεμες και βασικά είδη νοικοκυριού και φροντίδας για το σπίτι ήταν τα προϊόντα που μπήκαν στο στόχαστρο των υπηρεσιών ελέγχων του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Για παραπάνω από 100 κωδικούς προϊόντων των δύο  μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών «ΠΡΟΚΤΕΡ & ΓΚΑΜΠΛ ΕΛΛΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε.» και «ΕΛΑΪΣ UNILEVER HELLAS AE» ο έλεγχος από τη Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) κατέληξε ότι παραβιάζεται ο νόμος του πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους, καθώς υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021.

Εξ ου και η ανακοίνωση για την επιβολή προστίμου και μάλιστα το ανώτερο που προβλέπει ο νόμος, ήτοι 1.000.000 ευρώ για κάθε μια από τις δύο πολυεθνικές εταιρείες.

Για τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε πολυεθνικές εταιρείες, αλλά και για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, πρόκειται για πρόστιμα επί τη βάση των προβλέψεων του νόμου, κι όχι φορολόγηση των κερδών, «προκειμένου να περάσουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι μπανανία».

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Έχουμε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους και προς κάθε κατεύθυνση ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε τον νόμο ώστε να αποτρέψουμε την αισχροκέρδεια και να τονώσουμε τον υγιή ανταγωνισμό, προς όφελος της ελληνικής οικογένειας.

Πρέπει όλοι να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και τη δυσκολία των νοικοκυριών να έχουν πρόσβαση σε βασικά καταναλωτικά είδη. Η αντιμετώπιση του πληθωρισμού και, ιδιαίτερα του πληθωρισμού της απληστίας, είναι πρωτίστως θέμα κοινωνικής ευθύνης αλλά και διασφάλισης της συνοχής της κοινωνίας. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και τα πρόστιμα θα επιβάλλονται χωρίς δισταγμό. Η μάχη με την ακρίβεια είναι συνεχής και διαρκής. Δεν εφησυχάζουμε».

Θα το αμφισβητήσει η UNILEVER

Στις προβλεπόμενες διαδικασίες για την αμφισβήτηση του προστίμου που της επιβλήθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης θα προχωρήσει η Ελαΐς Unilever Hellas, όπως ανακοίνωσε χθες.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της η εταιρεία σημειώνει ότι «πάντα υποστήριζε, και θα συνεχίσει να υποστηρίζει, τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση ενός τόσο σημαντικού και περίπλοκου ζητήματος, όπως η παγκόσμια κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας, η αύξηση του κόστους της ενέργειας και των πρώτων υλών καθώς και του πληθωρισμού. Ενώ κατανοούμε το σκεπτικό της υπουργικής απόφασης σχετικά με τη διατήρηση του μεικτού περιθωρίου κέρδους, διαφωνούμε με τη μεθοδολογία βάσει της οποίας οι ελεγκτικές αρχές υπολόγισαν το πρόστιμο, μη λαμβάνοντας υπόψιν βασικές παραμέτρους του τρόπου λειτουργίας της αγοράς του λιανικού εμπορίου και των λογιστικών προτύπων.

Ως εκ τούτου θα προχωρήσουμε στις προβλεπόμενες διαδικασίες για την αμφισβήτηση του προστίμου».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει