Επικίνδυνο δέντρο; Μην το κόψεις μόνος!

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΧΘΕΣ ΣΤΟΝ ΜΑΣΤΑΜΠΑ

Για περισσότερο από δύο ώρες έκλεισε χθες το μεσημέρι η οδός Α. Παπανδρέου, όπου προκλήθηκε πανικός όταν διαπιστώθηκε ότι το κλαδί ενός μεγάλου δέντρου είχε κοπεί στο μεγαλύτερο μέρος του και κινδύνευε να πέσει στα κεφάλια περαστικών!

Το όλο θέμα σήμανε συναγερμό στη Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Ηρακλείου, που οργάνωσε μια μεγάλη επιχείρηση για την απομάκρυνση του κλαδιού σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία που έσπευσε να συνδράμει στην προσπάθεια. Οι δημοτικοί υπάλληλοι όταν έφτασαν στο συγκεκριμένο σημείο, έμειναν κυριολεκτικά έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν τι ακριβώς είχε συμβεί.

Όπως προκύπτει, το δέντρο ξεκινούσε από την αυλή ιδιώτη, και είχε αναπτυχθεί ένας μεγάλος κλάδος του κορμού του έξω από την αυλή του. Ο κλάδος (που ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένος και είχε διαστάσεις αντίστοιχες με τον κορμό), έγερνε προ το δρόμο και είχε πάρει έντονη κλίση προς το οδόστρωμα.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΧΘΕΣ ΣΤΟΝ ΜΑΣΤΑΜΠΑ
Επικίνδυνο δέντρο; Μην το κόψεις μόνος!Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Μ.Παττακό, ο πολίτης  που διέμενε στο σπίτι, φοβούμενος ένα πιθανό ατύχημα που μπορεί να συμβεί, επέλεξε να κόψει μόνος του το κλαδί. Ενώ λοιπόν είχε κόψει τα 2/3 του κλαδιού έσπασε το ξυλοκοπτικό του.

Στο σημείο αυτό αποφάσισε να εγκαταλείψει την προσπάθεια και στη συνέχεια να εξαφανιστεί. Πολίτες βλέποντας τι είχε συμβεί και προφανώς φοβούμενοι τα χειρότερα  διαπιστώνοντας ότι ο κορμός του κλαδιού από λεπτό σε λεπτό κινδύνευε να πέσει στο οδόστρωμα από το βάρος του, καθώς είχε κοπεί στο μεγαλύτερο μέρος του, ειδοποίησαν τη Δημοτική Αστυνομία.

Η υπηρεσία έσπευσε και οργάνωσε μια μεγάλη επιχείρηση για να απομακρύνει το κλαδί προκειμένου να μην έχουμε μια αντίστοιχη θλιβερή επανάληψη του αντίστοιχου τραγικού περιστατικού που σημειώθηκε στη λεωφόρο Δημοκρατίας και στέρησε τη ζωή του αείμνηστου Π. Μητρέλου.

Στο πλαίσιο αυτό, έγινε κυκλοφοριακός αποκλεισμός της Α. Παπανδρέου για περισσότερο από δύο ώρες στη διάρκεια των οποίων στήθηκε μια μεγάλη επιχείρηση για την συντονισμένη αφαίρεση του κλαδιού, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία χάρη στη συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Παττακός σημειώνει ότι το κλαδί ήταν τεράστιο με μεγάλη περίμετρο και το βάρος του αντιστοιχεί σε τόνους, και αν έπεφτε στο δρόμο είναι ξεκάθαρο ότι θα είχαμε θύματα… Ευτυχώς αποφύγαμε τα χειρότερα τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» σημειώνοντας ότι όλος ο χειρισμός της υπόθεσης ήταν αποτυχημένος και αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή. Δεν νοείται και δεν μπορεί να είναι ανεκτή μια τέτοια αβλεψία που μπορεί να στοιχήσει ανθρώπινες ζωές.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΧΘΕΣ ΣΤΟΝ ΜΑΣΤΑΜΠΑ
Επικίνδυνο δέντρο; Μην το κόψεις μόνος!Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες

Στο πλαίσιο αυτό ο ίδιος εφιστά την προσοχή των πολιτών, να μην επιχειρούν μόνοι τους χωρίς κανένα συντονισμό να αφαιρέσουν κλαδιά. Ειδικά στη συγκεκριμένη περίπτωση που είχαμε ένα ασήκωτο κλάδο αυτό που θα έπρεπε να έχει γίνει είναι ο πολίτης να ζητήσει τη συνδρομή της Τροχαίας για να υπάρξει κυκλοφοριακός αποκλεισμός.

Δε νοείται να μην απομονώνεται το τμήμα του δρόμου στο οποίο θα πέσει ένα τόσο μεγάλο κλαδί δέντρου διότι είναι προδιαγεγραμμένο το τι θα ακολουθήσει. Αντίστοιχα ο πολίτης θα πρέπει να έρχεται σε επαφή με κάποιο εργολάβο, ο οποίος θα φροντίζει με τη βοήθεια των μηχανημάτων του να απομακρυνθούν τα κλαδιά. Στην περίπτωση που δεν έχει τη δυνατότητα αυτή μπορεί ο Δήμος να αναλάβει την όλη διαδικασία και να χρεωθεί οικονομικά στο δημότη.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΧΘΕΣ ΣΤΟΝ ΜΑΣΤΑΜΠΑ
Επικίνδυνο δέντρο; Μην το κόψεις μόνος!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει