Διεθνής Αμνηστία: Οβίδες από λευκό φώσφορο έπεσαν σε Γάζα και Λίβανο

Αρνούνται οι Ισραηλινοί

Η χρήση του απαγορευμένου λευκού φωσφόρου από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα και τον Λίβανο, έχει επαληθευτεί από τη Διεθνή Αμνηστία, όπως ανέφερε στο Sky News η ανώτερη σύμβουλός της οργάνωσης για θέματα κρίσης.

Η Ντονατέλα Ροβέρα δήλωσε ότι η οργάνωσή της έχει εντοπίσει πλάνα από οβίδες που φέρουν το χημικό αυτό να εκρήγνυται πάνω από τη Γάζα και τον Λίβανο και έχει μιλήσει με γιατρούς που περιέθαλψαν εννέα άτομα στον Λίβανο με τραύματα από λευκό φώσφορο.

Έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε παρόμοιους ισχυρισμούς τον περασμένο μήνα, ωστόσο ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε πως χρησιμοποιούσε τέτοιες τακτικές στον πόλεμο.

Ο λευκός φώσφορος είναι μια χημική ουσία που αναφλέγεται όταν έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο, κολλάει στις επιφάνειες και είναι ικανή να διαπεράσει το δέρμα και τα οστά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Έχουμε γεωεντοπίσει και επαληθεύσει βίντεο που δείχνουν βλήματα πυροβολικού να εκτοξεύονται από αέρος πάνω από τη Γάζα και πάνω από τον Λίβανο, με χρήση λευκού φωσφόρου», δήλωσε η κυρία Ροβέρα.

«Τα στοιχεία είναι αδιάσειστα», τόνισε.

Σύμφωνα με την ίδια, ούτε το Ισραήλ ούτε η Χαμάς τήρησαν τους κανονισμούς του διεθνές δικαίου κατά τη διάρκεια του πολέμου, με τη Χαμάς να στοχεύει αμάχους στις 7 Οκτωβρίου και το Ισραήλ να πραγματοποιεί «αδιάκριτους και δυσανάλογους βομβαρδισμούς που έχουν σκοτώσει χιλιάδες παιδιά», όπως αναφέρει η ίδια.

Η Ντονατέλα Ροβέρα τόνισε πως: «Είναι σκανδαλώδες να βλέπουμε την αδράνεια της διεθνούς κοινότητας μπροστά σε μια καταστροφή, σε μια ανθρωπιστική κρίση αυτών των διαστάσεων. Είναι από τις πιο έντονες και θανατηφόρες συγκρούσεις που έχουμε δει τον τελευταίο καιρό».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει