ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Πρωτεύουσα του ποδοσφαίρου γυναικών το Ηράκλειο

Τα μέλη της
Εθνικής ομάδας εντυπωσιάστηκαν
από την ανταπόκριση του φίλαθλου κόσμου στους δύο αγώνες
με την Ουκρανία

Η ενασχόληση των γυναικών με το ποδόσφαιρο θεωρείται ταμπού για αρκετό κόσμο στην Ελλάδα του 2023. Όχι στην Κρήτη πάντως και δη στο Ηράκλειο που άνοιξε την αγκαλιά του για να φιλοξενήσει τις διεθνείς μας στις αναμετρήσεις τους για το UEFA Nations League.

Τα μέλη της Εθνικής ομάδας εντυπωσιάστηκαν από την ανταπόκριση του φίλαθλου κόσμου στους δύο αγώνες με την Ουκρανία. Περίπου 3.000 θεατές βρέθηκαν στο «Γεντί Κουλέ» (σε κάθε αγώνα), αριθμός 5-6 φορές μεγαλύτερος από τον μέσο όρο των φιλάθλων που βλέπει αντίστοιχα ματς του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος στην Αθήνα.

Με… συνοπτικές διαδικασίες, λοιπόν, οι άνθρωποι της ΕΠΟ συμφώνησαν με την ΕΠΣΗ και τις τοπικές αρχές το Ηράκλειο να γίνει και επίσημα η πρωτεύουσα του ποδοσφαίρου γυναικών στη χώρα μας, φιλοξενώντας τα προσεχή παιχνίδια της Εθνικής.

Καθόλου τυχαία αυτή η εξέλιξη και δεν έχει να κάνει μόνο με την κινητοποίηση της τοπικής Ένωσης, των ακαδημιών των σωματείων να… στείλουν μικρούς και μεγάλους στο γήπεδο.

Το ποδόσφαιρο γυναικών δεν αποτελεί νέο φρούτο στην Κρήτη.

Δεκαετίες πίσω είχαν γίνει σοβαρές προσπάθειες ανάπτυξής του, με δημιουργία αντίστοιχων τμημάτων σε αρκετά σωματεία του Ηρακλείου (αρχικά) με τον Εργοτέλη να έχει την πρωτοκαθεδρία με τις σπουδαίες υποδομές του και τις εξαιρετικές ομάδες που εμφάνισε στην Α’ Εθνική. Αργότερα μπήκε στον… χορό και ο ΟΦΗ που σήμερα πλέον είναι η πιο σημαντική δύναμη στην Κρήτη.

Αξίζει να επισημανθεί ότι σύμφωνα με τον κανονισμό που ισχύει,  κάθε ΠΑΕ υποχρεούται να καλλιεργεί το γυναικείο ποδόσφαιρο  για να αδειοδοτείται στη Σούπερ Λίγκα. Εξού και τα τμήματα των μεγάλων ομάδων (Παναθηναϊκός, ΑΕΚ κ.α.) που δημιουργήθηκαν την τελευταία τριετία.

Ο ΟΦΗ, όπως και ο Εργοτέλης βέβαια, μπήκαν κατ’ επιλογή και όχι από υποχρέωση στον δρόμο της ανάπτυξης του ποδοσφαίρου γυναικών και δικαιώθηκαν, άσχετα από τα προβλήματα που κατά καιρούς αντιμετωπίζουν. Πολλά κορίτσια από την Κρήτη στελεχώνουν τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα κάθε ηλικίας ενώ τα τελευταία χρόνια οι ομάδες μας προσελκύουν και διεθνείς παίκτριες από το εξωτερικό, όπου φυσικά το άθλημα είναι δομημένο σε πολύ πιο στέρεες βάσεις.

Στην Ελλάδα αργήσαμε να εκτιμήσουμε (ακόμα και οι δημοσιογράφοι) τη δυναμική του ποδοσφαίρου γυναικών αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Κι αν οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις στο Ηράκλειο δε μπορούν πλέον να φιλοξενήσουν παιχνίδια της Εθνικής Ανδρών, καλοδεχούμενες και οι Γυναίκες που τιμούν εξίσου το εθνόσημο…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει