Ξεκινά η ανάπλαση της πλατείας

Στο βορειοανατολικό τμήμα της πλατείας Ελευθερίας πίσω ακριβώς από το άγαλμα του Άγνωστου Στρατιώτη θα στηθεί όπως όλα δείχνουν το πρώτο τμήμα του εργοταξίου της αναβάθμισης και εξωραϊσμού της πλατείας Ελευθερίας, τη σύμβαση ανάθεσης της οποίας υπέγραψε χθες, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, παρουσία του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Γιάννη Αναστασάκη και του αναδόχου του έργου.

Η έναρξη των εργασιών η οργάνωση του εργοταξίου και όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες αναμένεται να τεθούν σε εξειδικευμένες συσκέψεις που θα γίνουν τις επόμενες μέρες, ωστόσο οι βασικές συντεταγμένες που έχει δώσει η δημοτική Αρχή είναι ότι λόγω του επικείμενου εορτασμού των Χριστουγέννων με κάθε τρόπο να αποφευχθεί η όχληση μπροστά από τα καταστήματα της πλατείας Ελευθερίας και έξω από την Περιφέρεια.

Η υπογραφή της σύμβασης του έργου έγινε χθες σε ευχάριστο κλίμα, με το Δήμαρχο να είναι εμφανώς ικανοποιημένος από την εξέλιξη αυτή που όπως σημειώνει προσθέτει ακόμα μια ψηφίδα στο έργο της ανάπλασης του κέντρου της πόλης. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «με την ανακαίνιση της πλατείας Ελευθερίας ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου που περιελάμβανε ακόμη το πάρκο Γεωργιάδη, την Δικαιοσύνης, την Ίδης  την Καλοκαιρινού (η οποία προορίζεται να χρηματοδοτηθεί από το τρέχον ΕΣΠΑ), την Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και τα Τείχη. Ουσιαστικά, η στρατηγική μας για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς και ευελπιστούμε ότι με τις αλλαγές που θα γίνουν τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες της πόλης θα αγαπήσουν εκ νέου την Πλατεία που αποτελεί έτσι κι αλλιώς την “καρδιά” του Ηρακλείου».

Στόχος του  έργου που μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης μετά από μακροχρόνια αναμονή είναι η αλλαγή της αισθητικής εικόνας της πλατείας και των περιβαλλοντικών συνθηκών της.  Οι προτεινόμενες επεμβάσεις στοχεύουν στην βελτίωση του μικροκλίματος αυξάνοντας το αστικό πράσινο και τη χρήση φυσικών υλικών μειωμένης θερμοχωρητικότητας, της προσβασιμότητας της πλατείας και την ασφαλή χρήση της από τους δημότες, ΑμΕΑ και παιδιά.

Επίσης στη βελτίωση χώρων συνάθροισης, ανάπαυσης και κοινωνικοποίησης των δημοτών με τον εμπλουτισμό του αστικού εξοπλισμού και της αισθητικής τόσο του κεντρικού τμήματος όσο και του ευρύτερου χώρου της πλατείας.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU. Χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο πρόγραμμα «Παρεμβάσεις σε αστικές περιοχές και στο κτιριακό απόθεμα» – ID 16873 – που έχει ως στόχο τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και του δημοσίου χώρου. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι 12 μήνες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει