Οι 5 άξονες δράσης κατά της φοροδιαφυγής

ΤΙ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Μια σειρά από μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής περιλαμβάνονται στις ρυθμίσεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που παρουσίασε χθες και έλαβε έγκριση, στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο αρμόδιος υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης.

Μάλιστα, ανάμεσά τους βρίσκεται και μια νέα ρύθμιση που αλλάζει τα δεδομένα στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, όπως προανήγγειλε κατά την εισήγησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, πρόκειται για ένα πλέγμα δράσεων με έντονο κοινωνικό χαρακτήρα.

Ξεκινώντας ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο είναι «μια ολιστική και πολυεπίπεδη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής».

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης, αναφορικά με τη φοροδιαφυγή, το μέτρο των POS θα επεκταθεί και θα καλύψει όλους τους κλάδους της λιανικής, προκειμένου να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή. Τόνισε πως από το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι αποκτούν ένα σημείο αναφοράς για το τεκμαρτό τους εισόδημα, το οποίο δεν θα μπορεί να είναι κατώτερο του βασικού μισθού. Το ύψος του τεκμηρίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους διαμορφώνεται στα 10.920 ευρώ.

Αναφορικά με το τέλος επιτηδεύματος, ο Κωστής Χατζηδάκης είπε πως αυτό μειώνεται από το 2024 κατά 50% για όσους δηλώνουν εισοδήματα πάνω από το τεκμήριο και κατά 25% για όσους δηλώνουν πιο κάτω από το όριο των 10.920 ευρώ. Συμπλήρωσε πως τα έσοδα θα ανέλθουν σε 874 εκατ. ευρώ, ενώ το τελικό ποσό μετά την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος θα είναι της τάξης των 606 εκατ. ευρώ ετησίως. Σημείωσε επίσης, πως η συντριπτική πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών θα πληρώνει φόρο από μηδέν έως 3.000 ευρώ.

Το νομοσχέδιο κινείται σε πέντε άξονες. Ειδικότερα:

 1. Αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών
 2. Περιορισμός της χρήσης ρευστού χρήματος
 • Υποχρέωση αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο με τραπεζικά μέσα πληρωμής
 • Καταβολή επιδομάτων μέσω χρεωστικής κάρτας
 • Αυστηρές κυρώσεις για χρήση μετρητών σε συναλλαγές μεγαλύτερες των 500 ευρώ
 • Υποχρεωτικές ηλεκτρονικές συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων για προϊόντα με φόρο κατανάλωσης
 1. Διαφάνεια και αποτελεσματικοί έλεγχοι
 2. Παρέμβαση στις βραχυχρόνιες μισθώσεις
 • Υπαγωγή σε ΦΠΑ, τέλος παρεπιδημούντων και τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση
 • Υποχρεωτική έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας για φυσικά πρόσωπα με τρία ακίνητα και πάνω
 • Αυστηροποίηση του ορισμού
 • Αυστηροποίηση των προστίμων για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης
 1. Δίκαιο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών

Έκπτωση στο τέλος επιτηδεύματος

Από το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι αποκτούν ένα σημείο αναφοράς για το τεκμαρτό τους εισόδημα, το οποίο δεν θα μπορεί να είναι κατώτερο του βασικού μισθού.

Όσοι εμφανίζουν κέρδη πάνω από αυτό το κατώτατο τεκμαρτό όριο θα απαλλάσσονται, από το 2024, αυτομάτως από το 50% του τέλους επιτηδεύματος.

Ενώ για τους υπόλοιπους η έκπτωση θα είναι της τάξης του 25%.

Όσον αφορά το τεκμήριο, το ύψος αυτού μπορεί να περιορίζεται για επιχειρήσεις με λίγα χρόνια λειτουργίας, ενώ αντίθετα μπορεί να αυξάνεται για ατομικές επιχειρήσεις με:

α) περισσότερα χρόνια λειτουργίας

β) περισσότερους υπαλλήλους

γ) αρκετά μεγαλύτερο τζίρο από τον μέσο όρο του κλάδου τους.

Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται οι εξαγγελίες που έκανε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Συγκεκριμένα, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής έχουν ανακοινωθεί 10 δράσεις:

 • Η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, ώστε κάθε συναλλαγή να καταγράφεται στην ταμειακή μηχανή και τα δεδομένα να διαβιβάζονται σε σχεδόν πραγματικό χρόνο στην ΑΑΔΕ.
 • Καθίστανται εντός του 2024 υποχρεωτικά τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, προκειμένου οι συναλλαγές να διασταυρώνονται και να επαληθεύονται σε πραγματικό χρόνο.
 • Καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων (myDATA). Τα έσοδα που δηλώνονται δεν μπορεί να υπολείπονται από αυτά που προκύπτουν από την ηλεκτρονική πληροφόρηση (myDATA, ταμειακές- POS), ενώ ως τιμολόγια εξόδων θα προσμετρώνται για φορολογικούς σκοπούς μόνο όσα έχουν διαβιβαστεί ηλεκτρονικά στο myDATA.
 • Επέκταση της υποχρέωσης κατοχής συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (EFT/POS) στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς που σήμερα δεν έχουν την υποχρέωση
 • Θεσμοθέτηση της αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο με τραπεζικά μέσα πληρωμής.
 • Ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής, πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως πριν από το τέλος του ίδιου έτους.
 • Αύξηση του προστίμου χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής.
 • Πληρωμή της πλειονότητας των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων (επιδόματα τέκνων, επίδομα γέννησης, επιδόματα ανεργίας) μέσω χρεωστικών καρτών.
 • Αποκλεισμός των παραβατών λαθρεμπορίας από τη συνεργασία με όλες τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων.
 • Παρεμβάσεις στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων με στόχο τη διασταύρωση των εσόδων, τη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού στην τουριστική αγορά, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου.

Τι αλλάζει από το 2024

Με ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα ύψους 10.920 ευρώ για τους επαγγελματίες που έχουν έξι χρόνια λειτουργίας, το οποίο θα φθάνει τα 14.196 ευρώ στα 12 χρόνια λειτουργίας, θα φορολογούνται από το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Μάλιστα, τα ποσά αυτά θα προσαυξάνονται για όσους έχουν εργαζόμενους ή καταβάλλουν υψηλότερους μισθούς (από τον κατώτερο) στους εργαζόμενους. Δηλαδή μπορεί να φθάσει ακόμα και τις 50.000 ευρώ το τεκμαρτό εισόδημα για τους επαγγελματίες, όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Χ. Θεοχάρης. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε επιβαρύνσεις 473.000 επαγγελματίες για τους οποίους οι επιβαρύνσεις θα αυξηθούν κατά 1.444 ευρώ, 124.000 δεν θα δουν καμία διαφορά, ενώ 138.000 θα διαπιστώσουν μείωση λόγω και της σταδιακής κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος η οποία ξεκινάει από το 2024. Σημειώνεται ότι το ελληνικό Δημόσιο θα έχει όφελος από τις αλλαγές ύψους 606 εκατ. ευρώ.

Για παράδειγμα, παλαιός επαγγελματίας με περισσότερα από 12 χρόνια λειτουργίας πληρώνει σήμερα για φορολογητέο εισόδημα 1.500 ευρώ το ποσό των 785 ευρώ (135 ευρώ φόρος και 650 ευρώ τέλος επιτηδεύματος). Με τις αλλαγές που επέρχονται το τεκμαρτό εισόδημα θα φθάσει τα 14.196 ευρώ και ο φόρος μαζί με το τέλος επιτηδεύματος στα 1.038 ευρώ.

Όπως προκύπτει από το σχέδιο που παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο, θα υπάρχουν και μειώσεις ή διαφορετικά εκπτώσεις. Συγκεκριμένα

– Έκπτωση 100% κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του επαγγελματία, η οποία μειώνεται στο 67% το δεύτερο έτος και στο 33% στο τρίτο έτος. Από το έκτο έτος το τεκμαρτό θα ανέρχεται στα 10.920 ευρώ.

– Οσοι έχουν αναπηρία θα έχουν μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος κατά 50%

– Οσοι δραστηριοποιούνται σε χωριό ή σε νησί κάτω των 3.100 κατοίκων επίσης θα έχουν μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος κατά 50%.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει