ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «Δεν γίνεται 7 στους 10 επιχειρηματίες να δηλώνουν εισόδημα χαμηλότερο από τον κατώτατο μισθό»

Στο νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή και στα μέτρα κατά της ακρίβειας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εισαγωγική τοποθέτηση στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σχετικά με το νομοσχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής και τους ελεύθερους επαγγελματίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες εμφανίζουν κέρδη πάνω από το κατώτατο τεκμαρτό όριο θα απαλλάσσονται από το 2024, αυτομάτως από το 50% του τέλους επιτηδεύματος. Ενώ για τους υπόλοιπους η έκπτωση θα είναι της τάξης του 25%.

«Δεν γίνεται 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν ετήσια εισοδήματα μικρότερα ακόμη και από τον κατώτατο μισθό. Με άλλα λόγια, ο εργοδότης να εμφανίζεται να λαμβάνει πολύ λιγότερα χρήματα από ό,τι ο εργαζόμενός του», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας «βαθιά αντικοινωνική στάση» τη φοροδιαφυγή.

Στην εισαγωγική τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι στα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής περιλαμβάνονται και αλλαγές για τη δικαιότερη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.

Σε αυτό το πλαίσιο, από το 2004 για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα υπάρχει τεκμαρτό εισόδημα και όσοι το ξεπερνούν θα έχουν έκπτωση κατά 50% στο τέλος επιτηδεύματος.

«Από το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι αποκτούν ένα σημείο αναφοράς για το τεκμαρτό τους εισόδημα, που δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερο του βασικού μισθού. Αποκτούν και ένα σημαντικό κίνητρο για τη φορολογική τους συνέπεια. Όσοι εμφανίζουν κέρδη πάνω από αυτό το κατώτατο τεκμαρτό όριο, από το 2024 θα απαλλάσσονται αυτομάτως από το 50% του τέλους επιτηδεύματος, ενώ για τους υπόλοιπους η έκπτωση θα είναι της τάξεως του 25%», εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στις ίδιες δηλώσεις του, τόνισε πως τα χρήματα από τη φοροδιαφυγή θα επιστραφούν στους πολίτες.

Για την ακρίβεια

‘’Η καθημερινότητα, άλλωστε, όπως τόνισε ο πρωθυπουργος -όπως και τα αναχώματα στην ακρίβεια, παραμένουν προτεραιότητά μας. Έτσι, θα εξετάσουμε σήμερα τέσσερα ακόμα μέτρα τα οποία σχετίζονται με τη στήριξη στις τιμές στην ενέργεια. Με πρώτο βήμα και σημαντικότερο -θα μιλήσει για αυτά στη συνέχεια ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας- την επιδότηση νοικοκυριών που θερμαίνονται με ρεύμα.

Είναι πολλά τα νοικοκυριά σήμερα τα οποία δεν θερμαίνονται με φυσικό αέριο ή με πετρέλαιο θέρμανσης και αυτά αδικούνται από το υφιστάμενο πλαίσιο της επιδότησης ως προς το επίδομα θέρμανσης. Γι’ αυτό και προχωράμε σε αυτή τη σημαντική παρέμβαση. Είναι παρέμβαση που έχει να κάνει και με την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά είναι μία παρέμβαση σημαντική και για την ανακούφιση από την ενεργειακή φτώχεια”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει