Κρήτη: Με θετικό πρόσημο έκλεισε η αντιπυρική περίοδος

-Ελάχιστες οι απώλειες παρά τις 350 πυρκαγιές και την αποστολή πυροσβεστών σε φλεγόμενες περιοχές της χώρας

Στις 7.30 σήμερα το πρωί λήγει η αντιπυρική περίοδος, όμως, η απαγόρευση της  οποιαδήποτε χρήσης πυρός στην ύπαιθρο συνεχίζεται μέχρι τις 15 Νοεμβρίου στο νησί. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της αντιπυρικής περιόδου που λήγει σήμερα, έχουν θετικό πρόσημο, σύμφωνα με τον επικεφαλής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Κρήτης, αρχιπύραρχο Γιώργο Τσικαλά.  Ο κ. Τσικαλάς  λέει στην «Π», ότι παρά το μεγάλο αριθμό πυρκαγιών που εκδηλώθηκε από την 1η Μαΐου μέχρι και σήμερα, την περίοδο της αντιπυρικής, η άμεση ανταπόκριση των πυροσβεστών σε όλο το νησί, είχε ως αποτέλεσμα να είναι λίγα τα στρέμματα που κάηκαν αναλογικά με τις πολλές φωτιές που εκδηλώθηκαν.

«Είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο στον αριθμό των καμένων στρεμμάτων. Καταφέραμε και είχαμε τις λιγότερες απώλειες κι αυτό διότι μπορέσαμε και οριοθετήσαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα τις φωτιές που εκδηλώθηκαν σε όλο το νησί. Οι πυρκαγιές το διάστημα της αντιπυρικής σε όλη την Κρήτη ήταν λίγο παραπάνω από 350, όμως όλες, χάρη στη μεγάλη προσπάθεια των πυροσβεστών, αντιμετωπίστηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Ο κ. Γ. Τσικαλάς
Ο κ. Γ. Τσικαλάς

Και παρά τις απανωτές πυρκαγιές, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δυνάμεις της πυροσβεστικής στην Κρήτη δεν προσέφεραν μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, όταν κλήθηκαν από το Αρχηγείο του Σώματος.

Για πρώτη φορά φέτος ο μηχανισμός της πυροσβεστικής πανελλαδικά  ενισχύθηκε με στελέχη των τοπικών πυροσβεστικών υπηρεσιών. Δεκάδες πυροσβέστες  ανά εβδομάδα τους προηγούμενους μήνες βρέθηκαν στη μάχη με τις φλόγες και τα πλημμυρικά φαινόμενα σε διάφορες περιοχές.

Συγκεκριμένα, στελέχη της ΕΜΑΚ, της ΕΜΟΔΕ και όλων σχεδόν των πυροσβεστικών υπηρεσιών βρέθηκαν στο Λουτράκι, τη Βοιωτία, την Άνδρο, τον Έβρο, ενώ ενίσχυσαν και τις προσπάθειες που γίνονταν όταν πλημμύρισε ο Θεσσαλικός κάμπος. Σημαντικό ρόλο ώστε να μιλάμε σήμερα για λιγοστά καμένα στρέμματα αναλογικά με τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν, έπαιξε και το γεγονός ότι φέτος τα ελικόπτερα ήταν περισσότερα από άλλες χρονιές. Τέσσερα ελικόπτερα ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες, τόνισε ο κ. Τσικαλάς. Βέβαια, από τα τέλη Σεπτεμβρίου τα ελικόπτερα δεν βρίσκονται στο νησί, παρά το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες ευνοούν ακόμη την εκδήλωση πυρκαγιών, σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει