Θαλάσσιο δρόμο ανθρωπιστικής βοήθειας αναζητούν Ελλάδα και Γαλλία

Οι συζητήσεις για βοήθεια Ελλάδας – Κύπρου – Γαλλίας στη Λωρίδα της Γάζας, που καθημερινά δέχεται σφοδρό σφυροκόπημα από τον ισραηλινό στρατό, βρίσκονται σε εξέλιξη. Προς το παρόν, ωστόσο, δεν υπάρχει σαφής πρόοδος καθώς πρόκειται για μία πολύπλοκη αποστολή.

Ειδικότερα, γίνονται διαβουλεύσεις της Ελλάδας τόσο με τη Γαλλία, με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να το λέει προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ενώ και με την Κύπρο, καθώς παρόμοια δήλωση έκανε και ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο πρόεδρος της Κύπρου είπε πως οι τρεις χώρες συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια για δημιουργία ενός θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου ώστε να φτάσουν στο λιμάνι της Γάζας νερό, φάρμακα και τρόφιμα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη για το OPEN, κυβερνητικές πηγές λένε ότι πρόκειται για μία πολύ δύσκολη και σύνθετη επιχείρηση που θέλει δρόμο για να επιτευχθεί. Αυτό οφείλεται στο ότι μπορεί ένα καράβι να ξεκινήσει από την Ελλάδα ή την Κύπρο και να φτάσει στη Γάζα, αλλά θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί πως το πλοίο θα φτάσει στο λιμάνι με ασφάλεια και ότι θα μπορεί να ξεφορτώσει τα όσα μεταφέρει.

Οι συνομιλίες μπορεί να έχουν ξεκινήσει, όμως είναι πολύ δύσκολο -μέχρι ώρας- να καταλήξουν κάπου, καθώς υπάρχει και ο παράγοντας «Ισραήλ», που πρέπει να πει το “ναι” για να ανοίξει αυτός ο ανθρωπιστικός διάδρομος.

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, είπε πως «η Ελλάδα έχει ταχθεί από την πρώτη στιγμή υπέρ της διάνοιξης ανθρωπιστικού διαδρόμου για τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας, βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας διά θαλάσσης, πρόκειται για μία σύνθετη και δύσκολη διαδικασία».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει