Από το νοτιά το τελειωτικό χτύπημα στους ελαιώνες

Το … τελειωτικό ίσως χτύπημα στην παραγωγή ελαιόλαδου για τη φετινή χρονιά, έδωσαν οι χθεσινές ακραίες για την εποχή θερμοκρασίες που συνδύαζαν τη ζέστη με τους ισχυρούς νότιους άνεμους.

Ούτως ή άλλως η φετινή παραγωγή, ειδικά στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου αναμένεται να είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι, με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις να κάνουν λόγο για μείωση της παραγωγής που θα αγγίξει το 60 %, ενώ οι περισσότεροι απαισιόδοξοι εκτιμούν ότι σε σχέση με την περυσινή χρονιά, η φετινή παραγωγή θα είναι κατά 80 % μικρότερη.

Όλοι παρακολουθούν τα φαινόμενα με σκεπτικισμό, καθώς οι πολύ καλές τιμές που δίνονται στην πώληση του ελαιόλαδου δεν μοιάζουν καθόλου ικανές να αναχαιτίσουν τα προβλήματα και την τελική ζημία, της μειωμένης φετινής παραγωγής.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκαν κι επίσημα χθες οι δολωματικοί ψεκασμοί του προγράμματος δακοκτονίας για τη φετινή περίοδο.

Η Περιφέρεια έχει εκδώσει μάλιστα σχετικό πίνακα για τους ελαιοπαραγωγούς προκειμένου να γνωρίζουν από ποιες ημερομηνίες κι έπειτα μπορούν να αρχίσουν τη συγκομιδή.

Σε κάθε περίπτωση, για την έναρξη της συγκομιδής, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το χρονικό όριο που απαιτείται να τηρηθεί από τον τελευταίο ψεκασμό, που διενεργήθηκε είτε από την Υπηρεσία είτε από τους ίδιους τους παραγωγούς, ανάλογα με το χρησιμοποιούμενο σκεύασμα. Η τήρηση του εν λόγω χρονικού ορίου είναι εξαιρετικά σημαντική προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα ύπαρξης υπολειμμάτων σκευασμάτων στο  εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «Κρήτη/Kriti».

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι για τον προσδιορισμό υπολειμμάτων σκευασμάτων  στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «Κρήτη/Kriti»  θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.

Σε ελαιώνες όπου η συγκομιδή θα γίνει πιο όψιμα, συνιστάται οι ελαιοπαραγωγοί να παραμείνουν σε εγρήγορση, να παρακολουθούν την εξέλιξη του ελαιόκαρπου τους και εφόσον υπάρξει αναγκαιότητα, να προχωρούν στις κατάλληλες φυτοπροστατευτικές επεμβάσεις, πάντοτε σε συνεργασία με τους τεχνικούς συμβούλους τους. Για την παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου “Κρήτη/Kriti”  που θα χαρακτηριστεί ως Π.Ο.Π. απαγορεύεται η καταπολέμηση του δάκου με ψεκασμούς καλύψεως.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει