Η Κρήτη αποχαιρέτησε τον Γιώργο Γραμματικάκη (φωτορεπορτάζ)

H Kρήτη ,η Ελλάδα ολόκληρη έκλεισε το γόνυ σε μια φωτεινή προσωπικότητα   που έφυγε από τη ζωή,έχοντας αφήσει ένα μεγάλο κενό   στην εικόνα  της  «παράλληλης Ελλάδας»,  που υπηρέτησε με συνέπεια, πάθος και ευθύνη,αλλά και πολύτιμη παρακαταθήκη τους   στοχασμούς,τα βιβλία  και τις ιδεές του.

Φίλοι, συγγενείς, συνοδοιπόροι ,είπαν στον Γιώργο Γραμματικάκη  το τελευταίο αντίο στον Άγιο Μηνά ,όπου τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία, στην οποία χοροστάτησε ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Κνωσού Μεθόδιος.

Ανάμεσα τους ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης,ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης ,ο πρώην πρόεδρος του κόμματος “Ποτάμι”, Σταύρος Θεοδωράκης, με το οποίο είχε συμπορευτεί ο εκλιπών ,ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ.Στ. Αρναουτάκης ,ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ηρακλείου κ.Αλέξης Καλοκαιρινός, βουλευτές του Ηρακλείου, πολλά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και του ΙΤΕ.Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρουσία παλαιών φοιτητών του που μιλούσαν με αγάπη και σεβασμό για τον “δάσκαλο”.

Τον Γιώργο Γραμματικάκη υποδέχεται η κρητική γη στο Κοιμητήριο του Αγίου Κωνσταντίνου, ενώ επιθυμία της οικογένειάς του ήταν  αντί στεφάνου, τα χρήματα να διατεθούν ως Βραβείο σε φοιτητή/τρια του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος/α ασχολείται με το αντικείμενο της αστροφυσικής.

Επικηδείους εκφώνησαν ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασ.Λαμπρινός, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αλ.Καλοκαιρινός, εκ μέρους του Μουσείου Καζαντζάκη ο Μιχ.Ταρουδάκης και εκ μέρους των ΠΕΚ ο Στέφανος Τραχανάς.

Η κατάθεση των δωρεών μπορεί να γίνεται στον λογαριασμό:Τράπεζα Πειραιώς -ΙΒΑΝ: GR31 0172 7550 0057 5503 1552 329

Ο καθηγητής,ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης  ,ο συγγραφέας των  εμβληματικων  έργων  «Η κόμη της Βερενίκης» ,”Η Αυτοβιογραφία του Φωτός” και ο “Αστρολάβος του Ουρανού και της Ζωής” που γνώρισε στους πολίτες τον άγνωστο κόσμο του σύμπαντος,, δεν ήταν μόνο πανεπιστημιακός δάσκαλος αλλά και έντονα πολιτικοποιημένος και σε σύνδεση με την κοινωνία.

Ο Γιώργος Γραμματικάκης «δεν είναι μόνο άριστος δάσκαλος, αλλά και άριστος ομιλητής, δεν είναι μόνο φυσικός, είναι και ποιητής», σημείωνε στον πρόλογο της Βερενίκης ο  φιλόλογος και αρχαιολόγος Στυλιανός Αλεξίου.

Κάποτε ο ίδιος είχε διαλέξει τα 5 αγαπημένα   ,ένα από τα οποία ήταν

  « Ο Ακροβάτης» με τους Χαΐνηδες και μ΄αυτό τον αποχαιρετούμε:

Για ιδέστε πού ‘χει το ερημοπούλι
αίμα στο φτερό
πετά κι ας τό ‘βρε θανάτου βόλι
κόντρα στον καιρό

Με τον καιρό νά ‘ναι κόντρα έχει τιμή σαν πετάς
να μένεις μόνος, να μένεις μόνος
Για ιδέστε όλοι, ιδέστε και μένα
άλλο δε ζητώ
πού ‘χω στους ώμους φτερά σπασμένα
και ακροβατώ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει