ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ: Τι θα γίνει με τους ευκάλυπτους

Το ένα μετά το άλλο εμφανίζονται τα περιστατικά πτώσης κλαδιών στους ευκάλυπτους στην πλατεία Ελευθερίας γεγονός που εγείρει ερωτηματικά και φόβους για το τι μπορεί να συμβεί εάν συνεχιστεί το φαινόμενο αυτό, που εξελίσσεται κυριολεκτικά στην καρδιά της πόλης και το ενδεχόμενο να προκληθεί ένα ατύχημα είναι τρομακτικά πιθανό. Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι αφενός  γιατί πέφτουν τα κλαδιά και αφετέρου γιατί ο Δήμος δεν παίρνει μέτρα ώστε να προστατευθούν οι πολίτες και να μην έχουμε νέο ατύχημα.

Απαντώντας η Γενική Γραμματέας του Δήμου κ. Ευγενία Στυλιανού, εξηγεί ότι η πτώση των κλαδιών στους ευκάλυπτους είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο κόσμος δεν θα πρέπει να θεωρεί ότι τα δέντρα έχουν αρρωστήσει ή έχουν αντίστοιχα προβλήματα με αυτά που εμφανίζουν δέντρα σε άλλα σημεία της πόλης. Ο ευκάλυπτος από την ίδια του τη φύση είναι ένα δέντρο με εύθραυστα κλαδιά τα οποία σε ανύποπτο χρόνο τα ρίχνει μόνο του.

Η τακτική που ακολουθείται είναι ανά 3-4 χρόνια τα ζητήματα αυτά να λύνονται με βαρύ κλάδεμα με το οποίο θα αφαιρείται όλο το φύλλωμα. Για την ακρίβεια στο δέντρο θα πρέπει να κόβονται τα περισσότερα κλαδιά του, διότι αυτή η διαδικασία του δίνει τη δυνατότητα να ανανεωθεί ξανά από την αρχή και να ανακτήσει τις δυνάμεις του.  Όμως στην περίπτωση της πλατείας Ελευθερίας, τονίζει η κ. Στυλιανού, επειδή μιλάμε για ένα αστικό χώρο και μάλιστα στην καρδιά του Ηρακλείου, γίνεται μια διαφορετική προσέγγιση και το κλάδεμα δεν μπορεί να είναι τόσο βαρύ επειδή αλλάζει η εικόνα του τοπίου.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ
Τι θα γίνει με τους ευκάλυπτουςΗ ίδια σημειώνει ότι το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιος είναι ο λόγος  και με ποιο σκεπτικό, πριν από πολλά χρόνια φυτεύτηκαν οι ευκάλυπτοι στο συγκεκριμένο σημείο, με δεδομένο το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα δέντρα δεν έχουν τη λειτουργία καλλωπιστικού φυτού. Επίσης όπως εξηγεί η κ. Στυλιανού, η πάγια τακτική που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις των φυτεύσεων  είναι οι ευκάλυπτοι που είναι ένα ξενικό είδος να μπαίνουν σε σημεία που υπάρχουν νερά και πηγές, όπως έχει γίνει σε σημεία της τάφρου αλλά και σε άλλες περιοχές  της ενδοχώρας, όπως στα Πραιτώρια στους Αποστόλους για να αντιμετωπίζουν ζητήματα ελών και στάσιμων υδάτων.

Η ίδια σημειώνει ότι στους ευκάλυπτους στην τάφρο ο Δήμος έκανε πριν χρόνια βαρύ κλάδεμα και μάλιστα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από κόσμο που δεν ήξερε ότι αυτή είναι η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί σε αυτές τις περιπτώσεις για να ανανεωθούν οι δυνάμεις του φυτού. Η πραγματικότητα βέβαια στη συνέχεια το απέδειξε περίτρανα καθώς σήμερα ο καθένας μπορεί να θαυμάσει την εξέλιξή τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει