Ο Κασσελάκης επέστρεψε, τα όργανα αρχίζουν…

ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Η ΠΡΩΤΗ ΜΑΧΗ ΣΤΟ Ε.Γ. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Υπ’ ατμόν βρίσκονται όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η σημερινή ημέρα αναμένεται να σηματοδοτήσει εξελίξεις για το κόμμα της Αριστεράς, με αφορμή την επιστροφή Κασσελάκη από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Η επιλογή του προέδρου να μιλήσει στο συνέδριο του Economist σήμερα, έχει προκαλέσει κινητικότητα και στο εσωτερικό του κόμματος, αφού οι τοποθετήσεις τους αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον κι είναι πιθανό να δρομολογήσουν νέες αντιδράσεις. Ο Στέφανος Κασσελάκης θα συγκαλέσει τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, στο οποίο συμμετέχει και η Έφη Αχτσιόγλου, προκειμένου να ανακοινώσει τις αποφάσεις του, αλλά και να δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές που επιθυμεί.

Στο μεταξύ, έστω και την τελευταία στιγμή, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τσίπρα και ιστορικό στέλεχος της παράταξης Γ. Δραγασάκης, σπάει τη σιωπή του και ζητά από το νέο πρόεδρο να πάρει πίσω τις διαγραφές του και να αποκαταστήσει τη λειτουργία των οργάνων ως κέντρα λήψης αποφάσεων. Ζητεί, επίσης, να γίνει σεβαστό ότι το υφιστάμενο καταστατικό και οι συνεδριακές αποφάσεις αποτελούν το δεσμευτικό πολιτικό πλαίσιο για όλο τον ΣΥΡΙΖΑ και την κοινή του πορεία, ενώ αναφέρει ότι αν είχε συμβεί αυτό, δεν θα είχαμε φτάσει στη σημερινή προβληματική κατάσταση.

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πάντως δεν έχει δείξει προς το παρόν διατεθειμένος να ανεχτεί οποιαδήποτε θέση βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με τις δικές του θέσεις, επιχειρώντας να δημιουργήσει νέα δεδομένα, θεωρώντας πως το κόμμα του έχει μείνει πολύ πίσω από την εποχή του σε επίπεδο οργάνωσης, δομής και λειτουργίας.

Κάτω από αυτό το πρίσμα, η στάση που θα τηρήσει η γενιά των σαραντάρηδων σήμερα, αλλά και η θέση που θα πάρει η πρώην υπουργός και υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές τη σημερινή ημέρα, με αφορμή μάλιστα και την αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας που θα επικυρώσει ή θα ακυρώσει τις προτάσεις του προέδρου.

Υπενθυμίζεται ότι η Έφη Αχτσιόγλου, σε κοινή δήλωση της με τους Αλέξη Χαρίτση και Νάσο Ηλιόπουλο, είχε ζητήσει άμεσα την σύγκλιση των συλλογικών οργάνων, με σκοπό να δοθούν απαντήσεις, αλλά και να επισπευστεί το συνέδριο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η «εικόνα διάλυσης» που παρουσιάζει το κόμμα.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως το μεσημέρι χθες, η τάση που στήριξε την Έφη Αχτσιόγλου, πραγματοποίησε πανελλαδική διαδικτυακή διάσκεψη για να αποφασίσει ποια θα είναι η στάση που θα κρατήσει σήμερα.

Αντίστοιχη τηλεδιάσκεψη πραγματοποίησε χθες αργά το απόγευμα και η ομάδα του Νίκου Παππά.

Σε επίπεδο επιτροπής δεοντολογίας πάντως, ήδη από χθες είχαν αρχίσει οι διαδικασίες που προβλέπονται προκειμένου να παραπεμφθούν για διαγραφή οι Στέφανος Τζουμάκας, Δημήτρης Βίτσας, Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Φίλης, που αποφάσισε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Η προσοχή της Κουμουνδούρου πάντως είναι στραμμένη στο πώς εκλαμβάνει τις εξελίξεις η εκλογική βάση του κόμματος, η οποία φαίνεται πως στην συντριπτική πλειοψηφία της επιδιώκει την αλλαγή και επιθυμεί την διαγραφή παλαιοκομματικών στελεχών, προκειμένου το κόμμα να αποκτήσει και πάλι δυναμική τροχιά ανόδου.

Με αυτό ως δεδομένο, αλλά και με δεδομένο επίσης πως μια οποιαδήποτε νέα κίνηση δημιουργίας κάποιου διαφορετικού κόμματος, πιθανά θα πέσει στο κενό, τα στελέχη της παράταξης θέλουν να διαμηνύουν προς τα έξω ότι δεν υπάρχει κανένα εσωτερικό πρόβλημα και πως η προσοχή όλων είναι στραμμένη στον αγώνα εναντίον της Δεξιάς.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει