Δικαιώθηκε ο Δήμος για τις κοπές των πεύκων

Ανοίγει ο δρόμος για τις κοπές είκοσι οκτώ πεύκων και ενός  ευκαλύπτου στο Κοιμητήριο Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, καθώς το αρμόδιο δικαστήριο απέρριψε την αίτηση αναστολής εκτέλεσης της σχετικής απόφαση. Όπως είναι γνωστό, μέχρι σήμερα είχαν γίνει δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει στο Διοικητικό Εφετείο, η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, ο Σύλλογος Ποιότητας Ζωής (Πολίτες κατά της ηχορύπανσης) και δέκα πολίτες μπλοκάροντας από τον Μάιο τις δρομολογημένες κοπές δέντρων. Ωστόσο η νέα δικαστική απόφαση ξεμπλοκάρει τον Δήμο Ηρακλείου να προχωρήσει στις κοπές, αφού δεν υιοθετεί την αίτηση αναστολής εκτέλεσης και αποδέχεται την τεκμηρίωση της Λότζια σε σχέση με τις κοπές.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Ηρακλείου υποστηρίζει ότι τα πεύκα είναι μεγάλης ηλικίας με την κλίση πολλών εξ αυτών να έχει αυξηθεί σε ανησυχητικό βαθμό τα τελευταία χρόνια» και παράλληλα τεκμηριώνει δεσμευτικά ότι για την απομάκρυνση κάθε δέντρου θα γίνεται αντικατάσταση, με νέα φύτευση και έτσι εξισορροπείται το ισοζύγιο του πρασίνου στην πόλη.

Η πλευρά του Δήμου μετά την εξέλιξη αυτή σχεδιάζει να επανεκκινήσει την όλη διαδικασία για την προετοιμασία της επιχείρησης που πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να προχωρήσουν οι κοπές στο νεκροταφείο του Αγίου Κωνσταντίνου.

Την ίδια στιγμή στον Δήμο Ηρακλείου υπάρχει έντονος προβληματισμός σε σχέση και με τις υπόλοιπες κοπές των δέντρων με δεδομένο το γεγονός ότι τα προβλήματα είναι πολλά και σύνθετα. Στο πλαίσιο αυτό η αρμόδιες υπηρεσίες συλλέγουν στοιχεία για να επανέλθουν και να κάμψουν τον δικαστικό περιορισμό που δένει τα χέρια της Λότζια στις 32 κοπές δέντρων που βρίσκονται στον αστικό χώρο και στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Ηρακλείου. Όπως τονίζουν στελέχη του Δήμου, υπάρχουν πτώσεις μεγάλων κλαδιών δέντρων που δεν είναι στη λίστα των κοπών.

Αντίστοιχα  έχει επιδεινωθεί η κατάσταση δέντρων που είναι στη λίστα των κοπών τα οποία έχουν ξεραθεί τελείως και ο κίνδυνος για την πτώση τους είναι στο «κόκκινο». Εκτός όμως από την εξόφθαλμη επιδείνωση της κατάστασης του πρασίνου,  υπάρχουν ισχυρές πιέσεις και από την κοινωνία, ακόμα και από μικρά παιδιά, που ζητούν προστασία από τον Δήμο και να αναλάβει τις ευθύνες του.

Όπως είναι γνωστό, μια μαθήτρια έχει στείλει εξώδικο στον Δήμο Ηρακλείου με το οποίο τον καθιστά υπεύθυνο για ό,τι της συμβεί από την πτώση του δέντρου που βρίσκεται έξω από το σχολείο της, το οποίο έχει πάρει κλίση και θεωρείται επικίνδυνο. Η κατάσταση αυτή,  σημειώνουν στελέχη του Δήμου, δεν επιτρέπει εφησυχασμό προσθέτοντας ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή και ευαισθησία και απέναντι στο πράσινο αλλά και την προστασία των πολιτών, που ασφαλώς είναι πρόταγμα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει