Ο Τριαντόπουλος γεμίζει με… θετικά πρόσημα τον κυβερνητικό απολογισμό για το Αρκαλοχώρι

ΕΜΜΕΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣKΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΕΙ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ

Αποποιείται τις ευθύνες της η Κυβέρνηση σε σχέση με το γεγονός ότι δύο χρόνια μετά το σεισμό η τοπική κοινωνία του Αρκαλοχωρίου παραμένει σε οικίσκους τους οποίους είναι αποφασισμένη να στερήσει από 11  σεισμόπληκτους επειδή είναι ενοικιαστές και όχι ιδιοκτήτες σπιτιών, με κεντρικό μήνυμα ότι «οι κανόνες είναι οι ίδιοι για όλους και είναι ίδιοι και ξεκάθαροι».

Τα παραπάνω προέκυψαν στη διάρκεια ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανόλης Συντυχάκης, η οποία συζητήθηκε χθες στη Βουλή όπου ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Αρμόδιος για την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές και την Κρατική Αρωγή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος,  ισχυρίστηκε ότι δεν έχει γίνει η υποβολή των σχετικών φακέλων από αρκετούς πολίτες της περιοχής, για την αποκατάσταση των σπιτιών τους με αποτέλεσμα να επεκταθεί ο χρονικός ορίζοντας για την υποβολή από δύο έτη σε τρία έτη, ενώ προανήγγειλε «βελτίωση και εκσυγχρονισμό της στεγαστικής συνδρομής, μέσα στην επόμενη περίοδο, σε συνέχεια και σχετικής επεξεργασίας που έχει γίνει με νομοθετική πρωτοβουλία που έχει ετοιμάσει κατά την προηγούμενη θητεία το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών».

Παράλληλα ανακοίνωσε ενίσχυση του γραφείου Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, το οποίο αποδεκατίστηκε με την μεταφορά στελεχών του στη  Θεσσαλία, ενώ «έριξε το γάντι» στο Δήμο Μινώα, σχολιάζοντας σκωπτικά ότι «δεν έχουν κατεδαφιστεί όλα τα ετοιμόρροπα κτήρια από το Δήμο με τους ρυθμούς που θέλαμε να είχαν προχωρήσει παρά την έκτακτη χρηματοδότηση του» … προαναγγέλλοντας την εμπλοκή της Περιφέρειας Κρήτης για να τρέξει η σχετική διαδικασία.

Μ. Συντυχάκης: Έξωση σε σεισμόπληκτους, την ώρα που χτίζεται με χρήματα του ελληνικού λαού αεροδρόμιο

Στην παρέμβαση του ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ.Συντυχάκης τόνισε ότι «δύο χρόνια μετά τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι και οι τραγικές συνέπειες παραμένουν στη ζωή των κατοίκων, καθώς 700 πληγέντες ζουν ακόμα σε κοντέινερ σε δυσμενείς συνθήκες, σε βροχές και ζέστες και με την αγωνία πότε και πως θα ξαναφτιάξουν τις ζωές τους.

Ο κ. Συντυχάκης
Ο κ. Συντυχάκης

Από τους 8.000 φακέλους που θα έπρεπε να έχουν κατατεθεί, μόνο 2.000 έχουν κατατεθεί και έχουν εγκριθεί μόνο 29. Τα χρήματα, λοιπόν, που διαφημίζει η κυβέρνηση ότι έχουν μπει στους λογαριασμούς των σεισμόπληκτων είναι χωρίς κανένα αντίκρισμα, αφού προϋπόθεση για να τα χρησιμοποιήσουν, είναι να έχουν εγκριθεί οι φάκελοι.

Κατήγγειλε ότι οι σεισμόπληκτοι είναι στο έλεος των fund και των τραπεζών που βγάζουν στο σφυρί περιουσιακά στοιχεία. Ενώ ο δήμος, με ένα απαράδεκτο έγγραφο που κοινοποίησε σε σεισμόπληκτους που μένουν σε κοντέινερ, οι οποίοι δεν ήταν ιδιοκτήτες αλλά ενοικιαστές κατεστραμμένου σπιτιού, τους καλεί να αποχωρήσουν, διαφορετικά θα τους διώξει η αστυνομία. Πρόκειται για μονογονεϊκές, τρίτεκνες οικογένειες, οικογένειες με ΑμεΑ που δεν έλαβαν ποτέ επίδομα ενοικίου. Ο Μ. Συντυχάκης σχολίασε ότι είναι προκλητική αυτή η κατάσταση, ενώ σε κοντινή απόσταση χτίζεται γρήγορα με χρήματα του ελληνικού λαού αεροδρόμιο για τις ανάγκες των κατασκευαστικών ομίλων και των tour operators.

Και εξήγησε ότι οι κάτοικοι είναι θύματα της κρατικής αδιαφορίας και του δημοσιονομικού περιορισμού για την επίτευξη της επενδυτικής αναβάθμισης. Κάλεσε την κυβέρνηση να ακυρώσει την απαράδεκτη απόφαση για έξωση πληγέντων και να προχωρήσει σε πλήρη αποκατάσταση των ζημιών, με αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς, επιτάχυνση εγκρίσεων, απαγόρευση πλειστηριασμών και διαγραφή στεγαστικών δανείων για ακατάλληλες κατοικίες ή που χρήζουν μεγάλων επισκευών. Μεγάλο» είπε «είναι το πρόβλημα με μαθητές και σχολεία, καθώς 700 μαθητές είναι σε κοντέινερ».

Χ. Τριαντόπουλος: «Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει η υποβολή των σχετικών φακέλων από αρκετούς πολίτες»

Με τη φυσική παρουσία του στήριξε με κάθε τρόπο το σχέδιο αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων του Δήμου Μινώα υποστήριξε ο  υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές και την Κρατική Αρωγή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, με αφετηρία τη χορήγηση της πρώτης αρωγής μέσα από τη πλατφόρμα arogi.gov.gr. Μάλιστα, όπως είπε, ενεργοποιήθηκε ένα σχήμα στήριξης των νοικοκυριών με την υψηλότερη μέχρι τότε στήριξη, όπου στην περίπτωση ενός σπιτιού που είχε χαρακτηριστεί ως «κόκκινο» από τα αρμόδια κλιμάκια η πρώτη ενίσχυση έφτανε ανά σπίτι τις 20.000 ευρώ.

Ο κ. Τριαντόπουλος
Ο κ. Τριαντόπουλος

Δεν έχει ξανά διατεθεί τέτοιο ποσό για ένα σπίτι. Έτσι, αθροιστικά, η πρώτη αρωγή έφτασε τα 66 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων: 13,6 εκατομμύρια ευρώ για αποζημίωση οικοσκευής, 49,4 εκατ. ευρώ για την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής και 3 εκατ. ευρώ ως πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης προς επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Πρώτη αρωγή, που θα συμψηφιστεί με το τελικό ποσό της ενίσχυσης και της αποζημίωσης, άρα οι πολίτες θα πρέπει να υποβάλουν τους φακέλους στις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως και το γνωρίζουν. Ο κ. Τριαντόπουλος ουσιαστικά επέρριψε ευθύνες στην τοπική κοινωνία διότι «μέχρι τώρα δεν έχει γίνει η υποβολή των σχετικών φακέλων από αρκετούς πολίτες της περιοχής, με αποτέλεσμα να επεκταθεί ο χρονικός ορίζοντας για την υποβολή από δύο έτη σε τρία έτη.

Συνεπώς, είναι χρήσιμο οι πολίτες να υποβάλουν το συντομότερο δυνατόν τους φακέλους που προβλέπεται». Πρόσθεσε ότι σε αρκετές περιπτώσεις, επιχειρήσεις,  έλαβαν και προκαταβολή 25% άμεσα και το τελικό ποσό της επιχορήγησης. Συγκεκριμένα, πέραν της πρώτης αρωγής 142 επιχειρήσεις έλαβαν τη μορφή προκαταβολής 415.000 ευρώ, με την τελική επιχορήγηση προς 365 επιχειρήσεις, να έχει διαμορφωθεί κοντά στις 650.000 ευρώ, ενώ στην εν λόγω επιχορήγηση περιλαμβάνονται και 12 αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις ενισχύθηκαν με άλλα δύο στοχευμένα μέτρα στήριξης.

Το ειδικό καθεστώς του τότε Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, για την απόδοση μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, σε ποσοστό 50% των ετησίων δαπανών, με ανώτατο όριο τις 18.000 ευρώ, όπου 133 επιχειρήσεις έλαβαν περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ, για την ακρίβεια, 1.025.000 ευρώ. Επιπλέον αυτών, το ειδικό καθεστώς του Υπουργείου Οικονομικών για την έκτακτη στήριξη των επιχειρήσεων του Αρκαλοχωρίου, όπου 183 επιχειρήσεις έλαβαν περίπου 1.050.000 ευρώ.

Προανήγγειλε ότι  «την επόμενη περίοδο σε συνεργασία με τον τοπικό Εμπορικό Σύλλογο στο Αρκαλοχώρι θα επιχειρήσουμε να διαμορφώσουμε ένα ειδικό σχήμα με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά. Προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η υλοποίηση όλων των άλλων μέτρων στήριξης, όπως η επιδότηση ενοικίου, που είναι εν ισχύ και αξιοποιείται από όποιον θέλει να την αξιοποιήσει, η στήριξη των εργαζομένων σε αναστολή εργασίας, αλλά και η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, που μόνο για τη διετία 2021-2022 μεταφράζεται σε περισσότερα από 800.000 ευρώ».

Ο κ. Τριαντόπουλος περιέπλεξε το σύνθετο ιδιοκτησιακό καθεστώς των κτηρίων και ανοιχτές κληρονομικές υποθέσεις που περιπλέκουν τις αποζημιώσεις, παραδέχτηκε ότι «υπάρχει ζήτημα, με τα στελέχη του τοπικού γραφείου της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών που μετέβησαν στη Θεσσαλία για τις αυτοψίες» και δεσμεύτηκε για περαιτέρω ενίσχυση  του στελεχιακού δυναμικού του σχετικού γραφείου και από τα Χανιά. Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε για την αποκατάσταση των πληγέντων κτηρίων έχουν υποβληθεί 2.428 αιτήσεις για έκδοση άδειας επισκευής και έχουν εκδοθεί μόνο 38 άδειες. Οι υπόλοιποι φάκελοι επισκευής των πληγέντων κτηρίων παρουσιάζουν ελλείψεις ως προς τα απαιτούμενα, σύμφωνα με τις ισχύουσες αποφάσεις, δικαιολογητικά.

Έχουν αποσταλεί 930 έγγραφα που αφορούν ελλείψεις δικαιολογητικών, ενώ 1.149 ιδιοκτήτες ενημερώθηκαν άμεσα για τις ελλείψεις στην κατάθεση του φακέλου με φύλλο πληρότητας. Άρα, με την προσκόμιση των ζητούμενων δικαιολογητικών θα εκδοθούν άμεσα και οι άδειες επισκευής. Άφησε αιχμές απέναντι στο Δήμο για τις κατεδαφίσεις των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτηρίων, για την οποία έλαβε έκτακτη χρηματοδότηση στο Δήμο, «αλλα δεν προχώρησε με τους ρυθμούς» παρά το γεγονός ότι προσφέρθηκε τεχνογνωσία «πριν από έναν και πλέον χρόνο που κατεβήκαμε κάτω με τον Δήμαρχο Ανατολικής Σάμου, με τον Δήμαρχο Τυρνάβου, για το πώς έγινε σε εκείνες τις περιοχές και κατεδαφίστηκαν τα κτήρια».

Στο πλαίσιο αυτό  ανακοίνωσε την εμπλοκή της Περιφέρειας για να ξεμπλοκάρει η διαδικασία.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε σε ό,τι αφορά στο θεσμικό πλαίσιο των οικίσκων ότι είναι «γνωστό σε όλους από την αρχή, τόσο ως προς τους δικαιούχους ιδιοκτήτες των σπιτιών όσο και ως προς τους δικαιούχους ενοικιαστές. Όπως ανέφερα και στην αρχή το πλαίσιο είναι το ίδιο και αφορά όλους. Δεν κάνουμε διακρίσεις και επειδή είχαμε εντοπίσει τις αρρυθμίες ως προς την υλοποίηση του πλαισίου και ενδεχόμενη εκμετάλλευση αυτού από πολίτες που δεν έπρεπε, ήδη η αρμόδια υπηρεσία έκανε ελέγχους, όπως και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Οι κανόνες είναι οι ίδιοι για όλους και είναι ίδιοι και ξεκάθαροι, για να αποτρέψουν όσους θέλουν να εκμεταλλευτούν καταστάσεις σε βάρος συμπολιτών μας που βρίσκονται σε ανάγκη. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με όλους, για να προχωρήσει το σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης του Αρκαλοχωρίου, με δημοσιονομική επίπτωση κοντά στα 300 εκατ. ευρώ. Και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε εντατικά με όλους».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει