ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ: 24 καθηγητές στους κορυφαίους του κόσμου

Σημαντική διάκριση για 24 επιστήμονες  της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, του ΠΑΓΝΗ και του ΙΤΕ, οι οποίοι συγκαταλέγονται στις λίστες με το 2% των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου που δημοσίευσε το πανεπιστήμιο Στάνφορντ και αφορά την πρόσφατη ταξινόμηση της βιβλιομετρικής μελέτης του John P.A. Ioannidis, (2023) του συγκεκριμένου Πανεπιστημίου. Η σχετική δημοσίευση, έγινε στις 4 Οκτωβρίου.

 

Πρόκειται για τους καλύτερους επιστήμονες στο αντικείμενό τους, με εργασίες που έχουν επιταχύνει την πρόοδο και την έρευνα στους τομείς που εξειδικεύονται.

Η λίστα εκπονήθηκε με δείκτες τον αντίκτυπο του δημοσιευμένου έργου τους, κατά τη διάρκεια του 2022. Η αξιολόγηση του πανεπιστημίου του Στάνφορντ, αφορά σε 8.000.000 επιστήμονες παγκοσμίως. Οι επιστήμονες που διακρίθηκαν, είναι:

 1. Κατερίνα Αντωνίου
  Κατερίνα Αντωνίου
  Κατερίνα Βαπορίδη
  Κατερίνα Βαπορίδη

  Ιωάννα Τσιλιγιάννη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γενικης Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας, διευθύντρια του εργαστηρίου Προγραμματισμού Υπηρεσιών Υγείας, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.

 2. Αριστείδης Τσατσάκης Καθηγητής Τοξικολογίας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Τοξικολογίας & Εγκληματολογικής Χημείας Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης,
 1. Γεώργιος Μπερτσιάς Αναπληρωτής Καθηγητής Ρευματολογίας-Κλινικής Ανοσολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης
 2. Dragana Nikitovic-Τζανακάκη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο εργαστήριο της Ανατομίας-Ιστολογίας- Εμβρυολογίας, Τομέα Μορφολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης
 3. Θεοδόσιος Φιλιππάτος Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας
 4. Έλενα Κρανιώτη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατροδικαστικής του Πανεπιστήμιο Κρήτης, επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας Ιατροδικαστικής.
 5. Γιάννης Δαμηλάκης
  Γιάννης Δαμηλάκης
  Κωνσταντίνος Βαρδαβάς
  Κωνσταντίνος Βαρδαβάς

  Γιώργος Σαμώνης ογκολόγος και λοιμωξιολόγος, Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

 6. Ιωάννης Δαμηλάκης Καθηγητής και Διευθυντής, Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης
 7. Δημήτριος Σπαντίδος Ιολόγος ομότιμος καθηγητής Πανεπιστήμιο Κρήτης
 8. Μιλτιάδης Τσιλιμπάρης Καθηγητής Οφθαλμολογίας Παν/μίου Κρήτης, διευθυντής Οφθαλμολογικής κλινικής ΠΑΓΝΗ
 9. Εμμανουήλ Προκοπάκης Καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, διευθυντής ΩΡΛ κλινικής ΠΑΓΝΗ.
 10. Χρήστος Λιονής Ομότιμος Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
 11. Κωνσταντίνος Βαρδαβάς Λέκτορας Πολιτικής Υγείας και Επιδημιολογίας, επιστημονικός συνεργάτης της Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης
 12. Ροζαλία Δημητρίου
  Ροζαλία Δημητρίου
  Απόστολος Καραντάνας
  Απόστολος Καραντάνας

  Κατερίνα Αντωνίου Καθηγήτρια Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

 13. Κατερίνα Βαπορίδη Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εντατικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.
 14. Ιωάννης Κουτρουμπάκης Καθηγητής Γαστρεντερολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημιου Κρήτης, Διευθυντής Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ
 15. Ευάγγελος Καλαϊτζάκης Γαστρεντερολόγος και επεμβατικός ενδοσκόπος, Αναπληρωτής Καθηγητής Γαστρεντερολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης
 16. Βαγγέλης Καλαϊτζάκης
  Βαγγέλης Καλαϊτζάκης
  Σταμάτης Καρακωνσταντής
  Σταμάτης Καρακωνσταντής

  Σταμάτης Καρακωνσταντής Ειδικός Παθολόγος – Εξειδικευόµενος στη Λοιµωξιολογία, Παθολογική Κλινική ΠΑΓΝΗ

 17. Γιώργος Χαμηλός Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ.
 18. Απόστολος Καραντάνας καθηγητής Ακτινολογίας και Δ/ντής Ακτινολογικού Τομέα. της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Κρήτης.
 19. Έλενα Κρανιώτη
  Έλενα Κρανιώτη
  Γιάννης Κουτρουμπάκης
  Γιάννης Κουτρουμπάκης

  Αντώνης Μακρυγιαννάκης Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής της Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ.

 20. Δημήτριος Μαυρουδής Καθηγητής Παθολογικής Ογκολογίας, Ιατρικής Σχολής, Πανεπιστήμιου Κρήτης. Διευθυντής Παθολογικής-Ογκολογικής Κλινικής, ΠΑΓΝΗ.
 21. Ροζαλία Δημητρίου Παιδοορθοπαιδικός, Επίκουρη Καθηγήτρια Ορθοπαιδικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης.
 22. Νεκτάριος Ταβερναράκης Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, πρόεδρος του ΙΤΕ.
Δημήτρης Μαυρουδής
Δημήτρης Μαυρουδής
Γιώργος Μπερτσιάς;;
Γιώργος Μπερτσιάς

Σύμφωνα με την Πρυτανεία,το Πανεπιστήμιο Κρήτης για δεύτερη συνεχή χρονιά κατατάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων που συμμετείχαν στην παγκόσμια κατάταξη του οίκου αξιολόγησης πανεπιστημίων THE World University Ranking 2024.

Παρά τον αυξανόμενο αριθμό πανεπιστημίων που αξιολογήθηκαν αυτή την χρονιά (1.904 έναντι 1.799 πέρυσι), το Πανεπιστήμιο Κρήτης βρίσκεται στις θέσεις 501 -600 μαζί με το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση ανάμεσα στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Χρήστος Λιονής
Χρήστος Λιονής
Αντώνης Μακρυγιαννάκης

Ο οίκος The World University Rankings, για 20ή χρονιά εστιάζει σε πανεπιστήμια προσανατολισμένα στην έρευνα και όχι στο σύνολο των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που ξεπερνούν τα 20.000 παγκοσμίως.

Για τη μέτρηση της απόδοσης των πανεπιστημίων στη διδασκαλία, στην ποιότητα της έρευνας και την απήχησή της, στη μεταφορά τεχνογνωσίας και τον διεθνή προσανατολισμό ο οίκος αξιολόγησης The World University Rankings χρησιμοποιεί 18 δείκτες κατανεμημένους σε 5 πυλώνες.

Μανόλης Προκοπάκης
Μανόλης Προκοπάκης
Γιώργος Σαμώνης
Γιώργος Σαμώνης

Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Κρήτης στην ποιότητα της έρευνας, υπερέχει κατά πολύ της θέσης του στη γενική κατάταξη και βρίσκεται στη θέση 402 παγκοσμίως, ενώ αξίζει να επισημανθεί η αξιολόγηση που έλαβε για τα εισοδήματα από τη βιομηχανία, ενδεικτικός δείκτης για τη μεταφορά τεχνογνωσίας.

Όπως επισημαίνεται, «η θέση που καταλαμβάνει το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο οίκο αξιολόγησης για άλλη μια χρονιά είναι αποτέλεσμα της συνεχούς προσπάθειας της πανεπιστημιακής κοινότητας για την εξέλιξη των μελετητών, ερευνητών και φοιτητών του».

24 καθηγητές στους κορυφαίους του κόσμου

Μπορεί επίσης να σας αρέσει