Οι αρρυθμίες του Ταμείου Ανάκαμψης επηρεάζουν το πάρκο Ερυθραίας

Ισχυρούς κλυδωνισμούς έχει προκαλέσει στην εξέλιξη έργου της εμβληματικής ανάπλασης του πάρκου Ερυθραίας η οδυνηρά αργή χρηματορροή του Ταμείου Ανάκαμψης, που έχει σαν αποτέλεσμα να μην πληρώνεται εγκαίρως ο ανάδοχος του έργου.

Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι να έχει αποδιοργανωθεί το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, το οποίο προχωρά με βήμα σημειωτόν. Στο πλαίσιο αυτό ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γ. Αναστασάκης πρόκειται να έχει επαφές τις επόμενες μέρες με τα στελέχη του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και του προγράμματος «Τρίτσης» προκειμένου να ξεμπλοκάρουν τα προβλήματα που ανακόπτουν την ομαλή ροή της χρηματοδότησης.

Ο ίδιος με δηλώσεις του στην «Π» τονίζει ότι το συγκεκριμένο έργο ειδικά σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης έχει μια πολύ βαριά και σύνθετη γραφειοκρατία που μοιραία καθηλώνει την γρήγορη ολοκλήρωσή του. Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και με τη χρηματοδότηση προγράμματος “Τρίτσης”, τα οποία θα πρέπει στο σύνολό τους να αντιμετωπισθούν, διότι κάτω από αυτές τις συνθήκες τα εργοτάξια υπολειτουργούν.

Το όλο θέμα έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία και αγωνία του δημάρχου Ηρακλείου Β. Λαμπρινού, ο οποίος ζήτησε από τον αντιδήμαρχο να μεταβεί άμεσα στην Αθήνα και να έχει επαφές με τα στελέχη διαχείρισης των προγραμμάτων για να μπει ένα τέλος στην εμπλοκή που κρατά πίσω την εξέλιξη των εργασιών. Ο ίδιος ο κ. Λαμπρινός ποτέ δεν έκρυψε ότι για τον ίδιο είναι προτεραιότητα «η διαμόρφωση  του πάρκου Ερυθραίας, καθώς  αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής αλλά και ολόκληρου του Ηρακλείου.

Είναι ένα πραγματικά σημαντικό έργο που θα δώσει στο Ηράκλειο έναν μεγάλο και σύγχρονο χώρο πρασίνου, άθλησης και αναψυχής,  θα αναβαθμίσει ουσιωδώς την ποιότητα ζωής των δημοτών, ενώ θα αποτελέσει πόλο έλξης και για τους επισκέπτες της πόλης».

Όπως είναι γνωστό, το πάρκο Ερυθραίας είναι ένας διαχρονικός οραματικός στόχος, καθώς αφορά στη διαμόρφωση του πιο σημαντικού κοινόχρηστου χώρου στα νότια της πόλης μας, που έρχεται για να αλλάξει όχι μόνο τη μορφολογία μιας ευρύτερης περιοχής αλλά και για να βελτιώσει έμπρακτα την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής χιλιάδων συμπολιτών μας.

Είναι το μεγαλύτερο έργο ανάπλασης των νοτίων προαστίων του Ηρακλείου το οποίο με την ολοκλήρωσή του θα δίνει διέξοδο αναψυχής, αθλητισμού και περιπάτου στην ευρύτερη περιοχή της Φορτέτσας, του Άι Γιάννη και των Μεσαμπελιών.

Θυμίζουμε ότι το έργο έχει «σπάσει» σε τρία κομμάτια.  To σύνολο της έκτασης στην οποία θα πραγματοποιηθεί η παρέμβαση είναι 14 στρέμματα, από τα οποία τα 6,7 είναι κοινόχρηστοι χώροι και τα υπόλοιπα  7,3 παράπλευροι οδοί και πεζοδρόμια. Αν και οι κοινόχρηστοι χώροι  χωρίζονται μεταξύ τους από κάθετους δρόμους, η μελέτη έθεσε σαν στόχο την ενοποίησή τους σχεδιαστικά και λειτουργικά. Αυτό επιτυγχάνεται  με τη χάραξη μίας συνεχόμενης διαδρομής πεζών μήκους περίπου 400 μέτρων και ενός παράλληλου  ποδηλατοδρόμου διπλής κατεύθυνσης ίδιου μήκους.

Οι δύο αυτές πορείες αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της νέας διαμόρφωσης, εκατέρωθεν της οποίας στήνονται οι νέες προτεινόμενες χρήσεις και δραστηριότητες: περιοχές πρασίνου, περιοχές ανάπαυσης, σημεία στάθμευσης ποδηλάτων, χώρος με τραπεζόπαγκους και μία μικρή παιδική χαρά.

Για την ενίσχυση της σύνδεσης των κοινόχρηστων χώρων επιλέχτηκε να γίνει ιδιαίτερος χειρισμός στα σημεία συνάντηση τους, δηλαδή στα σημεία διασταύρωσης των δύο παράλληλων οδών Μιχαήλ Ηλιάκη και Νικ. Καμπιτάκη με τις κάθετες οδούς. Έτσι επιλέγεται οι διασταυρώσεις αυτές να υπερυψωθούν και να επιστρωθούν με κυβόλιθο διαφορετικό από  τους υπόλοιπους δρόμους. Για την καλύτερη συλλογή των ομβρίων κατασκευάζονται νέες σχάρες υδροσυλλογής προσαρμοσμένες στη νέα μελέτη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει