Ανάβει φωτιές η αδυναμία… αποκομιδής απορριμμάτων

Στις φλόγες και δεύτερη χωματερή στα όρια του Ηρακλείου

Από το κακό στο χειρότερο εξελίσσεται το θέμα με τις ανεξέλεγκτες χωματερές στο Δήμο Ηρακλείου αφού δύο αλλεπάλληλα περιστατικά ανάφλεξης  έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό στη Λότζια για τη διαχείριση της κατάστασης, που παίρνει νέες πιο οδυνηρές διαστάσεις.

Στα όρια του οικισμού του Προφήτη Ηλία  πήρε φωτιά μια μεγάλη αυτοσχέδια χωματερή χθες, η οποία σβήστηκε με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής, που όμως ζήτησε και την παρέμβαση της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου επιστρατεύοντας τη συνδρομή συντονιστή που ανέλαβε με ένα τσαπάκι να καλύψει τα αποκαΐδια για να μην πυροδοτήσουν νέα πυρκαγιά. Για πολλή ώρα καίγονταν ξύλινα έπιπλα, τραπέζια, κρεβάτια και στρώματα, πλαστικές καρέκλες και άλλα εύφλεκτα υλικά τα οποία είχαν συγκεντρωθεί.

Είναι το δεύτερο περιστατικό που σημειώνεται μετά την ανάφλεξη αυτοσχέδιας χωματερής στη Μονή Χρυσοβανάντου, στην Ούλαφ Πάλμε, όπου κινδύνεψε η Μονή και σπίτια της περιοχής.

Η κατάσταση αυτή αναδύει τις βαρύτατες πολιτικές ευθύνες για την υποστελέχωση της υπηρεσίας καθαριότητας, που δίνει ένα άνισο αγώνα μέσα σε  συνθήκες οδυνηρής υποστελέχωσης στην οποία οδηγήθηκε μέσα από συγκεκριμένους πολιτικούς χειρισμούς που δεν ανέκοψαν  τον αποδεκατισμό της.

Βλέποντας τα αδιέξοδα που έχουν διαμορφωθεί με πρωτοβουλία του δημάρχου Β.Λαμπρινού έχει ζητηθεί η παρέμβαση της Πολιτικής Προστασίας η οποία έχει πάρει στα χέρια της τον συντονισμό της προσπάθειας καθαρισμού των ανεξέλεγκτων χωματερών. Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μαρίνος Παττακός δεν κρύβει το βαθύ προβληματισμό και την αγωνία του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, την οποία και αναμένεται να εκφράσει προσωπικά στο δήμαρχο Β.Λαμπρινό με νέα αναφορά του.

Ανάβει φωτιές η αδυναμία… 
αποκομιδής απορριμμάτων 
Ο ίδιος με δηλώσεις του στην «Π» τονίζει ότι η κατάσταση είναι σίγουρα βελτιωμένη σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα σοβαρό και θα πρέπει με κάθε τρόπο να βρεθούν λύσεις, με δεδομένη τη διάσταση που βλέπουμε σε σχέση με τις αναφλέξεις που εγείρουν σοβαρότατα ζητήματα και στο επίπεδο της ασφάλειας και της προστασίας του πολίτη.

Το όλο θέμα έχει προκαλέσει ισχυρό πονοκέφαλο στη δημοτική Αρχή που διαπιστώνει ότι δυστυχώς εκτός από τους ξέχειλους κάδους που τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, έχουν εδραιωθεί με την παρουσία τους  οι διάσπαρτες χωματερές που ανοίγουν η μια μετά την άλλη λόγω των τεράστιων ποσοτήτων ογκωδών αντικειμένων που εγκαταλείπονται σε διάφορα σημεία του Ηρακλείου.

Άχρηστοι καναπέδες, κρεβάτια σπασμένα, κατεστραμμένα  είδη υγιεινής, μικροέπιπλα και πάσης φύσεως σκουπίδια που στοιβάζονται, δημιουργούν μια εκρηκτικά αφόρητη κατάσταση. Το Ηράκλειο πληρώνει ακριβά την ανακοπή της λειτουργίας του συστήματος συγκέντρωσης ογκωδών αντικειμένων το οποίο απέδιδε υποδειγματικά τα προηγούμενα χρόνια, σήμερα αποτελεί η ουσιαστική κατάργηση του αποτελεί βαρύτατο πλήγμα .

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από την κοινή γνώμη, που εκφράζει τη δυσφορία της και την αγανάκτηση της για την κατάσταση αυτή που αλώνει την εικόνα του Ηρακλείου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει