Άλλα θέλει ο νοικοκύρης και άλλα θένε οι ψηφοφόροι

Toυ Ιωάννη  Ξηρουχάκη*

Στις  Δημοτικές  και Περιφερειακές εκλογές που έγιναν  στις 08-10-2023 στη χώρα μας,  σε όσους Δήμους και Περιφέρειες  οι υποψήφιοι δεν συγκέντρωσαν την πρώτη Κυριακή, όχι το ποσοστό του 50%  συν  ένα, αλλά  το 43% που προβλέπει ο νέος νόμος που ψηφίστηκε για την εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών αρχόντων, επαναλήφθηκαν μόνο για τους δυο πρώτους υποψηφίους  για  την επόμενη Κυριακή δηλαδή στις 15-10-2023.

Η κυβέρνηση βέβαια έδωσε πολιτικό χρώμα για τις δεκατρε’ις  Περιφέρειες  και  για  τους τρεις μεγαλύτερους Δήμους όπως  των Αθηναίων, της Θεσσαλονίκης και  του Πειραιώς, αν και  ο τελευταίος   δεν είναι ο τρίτος μεγαλύτερος Δήμος της χώρας,  αλλά  ο πέμπτος μετά από τους  Δήμους Πατρέων και Ηρακλείου Κρήτης. Αυτό προφανώς έγινε επειδή η κυβέρνηση γνώριζε ότι τους Δήμους, τρίτο και τέταρτο πληθυσμιακά, δεν θα τους κέρδιζε και έτσι δεν θα μπορούσε να πανηγυρίσει για την επικράτηση της.

Ατυχώς όμως για την κυβέρνηση  στους  μεγαλύτερους Δήμους  Αθηναίων και Θεσσαλονίκης εξελέγησαν την δεύτερη Κυριακή,  δήμαρχοι  οι οποίοι  υποστηρίχθηκαν από πολιτικές παρατάξεις, που ανήκουν  στην Αντιπολίτευση. Ενώ ο πρωθυπουργός έλεγε ότι θέλουμε όλος ο χάρτης της Ελλάδος να είναι μπλέ, όμως μετά δυσκολίας κατάφερε να κερδίσει τις μισές Περιφέρειες από τον πρώτο γύρο και μόλις μία από τις έξι κατά τον δεύτερο γύρο,  γιατί άλλα θέλει ο νοικοκύρης και άλλα  θένε οι ψηφοφόροι.

Τα αποτελέσματα λοιπόν των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών πρέπει να προβληματίσουν σοβαρά την κυβέρνηση, διότι μάλλον ο πολιτικός χρόνος,  αν και  είναι  η αρχή της νέας τετραετίας, έχει αρχίσει ήδη να παρουσιάζει ρωγμές, αφού οι πολίτες έχουν πάθει υπερκόπωση στο  να ακούνε μεγάλα λόγια και να μην γίνονται  έργα.  Αυτό  άλλωστε αποδεικνύεται  και από το γεγονός ότι οι πολίτες δεν εξέφρασαν μόνο την διαμαρτυρία τους με την παρουσία τους στις εκλογές, αλλά κυρίως με την μη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία,   δηλαδή υπήρξε πολύ μεγάλη ΑΠΟΧΗ.

Τα γεγονότα  λοιπόν που  συνέβησαν μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2023 είναι πολλά,  όπως  οι τεράστιες  πυρκαγιές που έγιναν σχεδόν σε ολόκληρη τη  χώρα και κάηκαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασών, ενώ  καταστράφηκαν και οι περιουσίες  των  πολιτών   στις περιοχές που επλήγησαν.  Δεν   ήταν όμως μόνο πυρκαγιές, αλλά ήρθαν  και οι πλημμύρες,  που έγιναν κυρίως στο Θεσσαλικό κάμπο  και κατέστρεψαν τα πάντα, περιουσίες, σπίτια, οικιακούς εξοπλισμούς, αυτοκίνητα, αγροτικές  καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες και  οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν,  έμειναν, όπως λέει ο λαός μας, επί ξύλου κρεμάμενοι.

Η κυβέρνηση  λοιπόν νόμιζε  ότι  με την ενεργοποίηση του  112,    μπορούσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Όμως το 112 είναι  επικοινωνιακό μέσον και όχι  η λύση, γιατί η λύση είναι τα  έργα και όχι τα λόγια και οι υποσχέσεις, αφού τα φαινόμενα αυτά αντιμετωπίζονται μόνο με μεγάλες παρεμβάσεις του ελληνικού κράτους, όπως είναι τα αντιπλημμυρικά έργα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά  από όσα συνέβησαν στον Θεσσαλικό κάμπο, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης  και Πολιτικής Προστασίας, μετέβη στη περιοχή Ασπροπύργου και Μάνδρας Αττικής με μηχανικούς,  για να εξετάσουν τα ρέματα και να πάρουν μέτρα για ενδεχόμενες πλημμύρες στην περιοχή, γιατί όπως λέει ο λαός μας, όποιος καεί στην κολοκύθα φυσά και το γιαούρτι.

Αυτό όμως έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα στον Θεσσαλικό κάμπο,   όχι όμως μόνο  η διαπίστωση, αλλά κυρίως  η υλοποίηση των έργων που έπρεπε να γίνουν, προκειμένου να περιοριστούν  κατά το δυνατόν, οι ζημιές που προκλήθηκαν από την  κακοκαιρία ΝΤΑΝΙΕΛ. Άλλωστε και πριν από τρία χρόνια (2021), είχε γίνει στην ίδια περιοχή ανάλογο πλημμυρικό φαινόμενο με την κακοκαιρία ΙΑΝΟΣ,  το οποίο μπορεί να ήταν μικρότερης έντασης και έκτασης,  αλλά  δυστυχώς  δεν έγινε καμιά προσπάθεια αντιμετώπισης ανάλογου φαινομένου για το μέλλον.

Έτσι λοιπόν επειδή  οι κάτοικοι,  ιδιαίτερα του Θεσσαλικού κάμπου,  έχουν τεράστια προβλήματα,   εκδήλωσαν τον θυμό και την δυσαρέσκεια τους στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές. Η κυβέρνηση όμως  οφείλει, ή μάλλον υποχρεούται,  να  βοηθήσει τους κατοίκους της περιοχής, ώστε να μπορέσουν, να αντιμετωπίσουν τουλάχιστον τις στοιχειώδεις ανάγκες για την επιβίωση τους.

Άλλωστε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  σε ομιλία του  στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων  στη Βουλή για το προσχέδιο  του προϋπολογισμού  για το οικονομικό έτος 2024,  είπε  μεταξύ άλλων,  ότι η ελληνική οικονομία είναι στο σωστό δρόμο, το οποίο μάλιστα αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η χώρα μας έχει συνεχείς αναβαθμίσεις από  Διεθνείς Οργανισμούς, ενώ είπε επίσης ότι υπάρχει και μεγάλη αύξηση στα έσοδα του Κράτους σε σχέση με προηγούμενες αντίστοιχες  χρονικές περιόδους

Όταν όμως η οικονομία της χώρας πηγαίνει καλά, τότε πρέπει να ενισχύονται και οι πολίτες, οι οποίοι  δυστυχώς  με την ακρίβεια που υπάρχει σήμερα στην αγορά και ειδικά στα είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, λαχανικά, ελαιόλαδο  κτλ,    βρίσκονται  σε άθλια οικονομική κατάσταση, αφού δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ούτε τις βασικές οικονομικές τους ανάγκες, ενώ αρκετοί  βρίσκονται  ακόμη και στα όρια της απόλυτης φτώχειας.   Οι αυξήσεις που έδωσε η κυβέρνηση  το έτος 2023 που μπορεί να θεωρηθούν και ως προεκλογικές παροχές και τις οποίες  δεν έλαβαν όλοι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι,  ήταν πολύ κατώτερες του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα να υπάρχει απώλεια του πραγματικού εισοδήματος τους.

Τέλος  αξίζει να θυμηθούμε τη φράση του αείμνηστου Γεωργίου Παπανδρέου,  ο οποίος ως αρχηγός της Αξιωματικής  Αντιπολίτευσης   είπε  σε   συζήτηση  που έγινε στη Βουλή κατά την δεκαετία 1960   ότι «Όταν ευημερούν οι αριθμοί,  οι άνθρωποι υποφέρουν». Πράγματι λοιπόν τι να τα κάνεις τα  κρατικά πλεονάσματα,   όταν υποφέρουν οι πολίτες, αυτό είναι ένα  δώρον άδωρον.

*Ο Ιωάννης Ξηρουχάκης είναι πρώην δ/ντής ΕΛΤΑ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει