ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: Ασφαλιστικά μέτρα για την έξωση από τους οικίσκους

Σεισμόπληκτοι του Αρκαλοχωρίου κινδυνεύουν να κάνουν ρεβεγιόν στο δρόμο

Πολιτικό πάταγο έχει κάνει η κοινωνική αναλγησία του Υπουργείου Υποδομών που ζητά να φύγουν από τους οικίσκους σεισμόπληκτοι οι οποίοι είναι ενοικιαστές και όχι ιδιοκτήτες σπιτιών που έχουν καταστραφεί. Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Βασίλης Κεγκέρογλου σχεδιάζει να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα αφενός κατά του  Υπουργείου Υποδομών που ζητά την έξωση των σεισμόπληκτων και αφετέρου κατά του Δήμου Μινώα που εκτελεί την απόφαση του υπουργείου, ενώ την ίδια ώρα το θέμα οδηγείται στη Βουλή με σχετική ερώτηση που προανήγγειλε ότι θα  καταθέσει ο τομεάρχης Υποδομών  και Μεταφορών Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης. Την ίδια ώρα η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι «η αναλγησία της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη δεν έχει όρια».

Απελπισμένοι οι σεισμόπληκτοι

Ρεβεγιόν στο δρόμο καλούνται να κάνουν οι σεισμόπληκτοι που δεν θα φροντίσουν μέσα στο επόμενο δίμηνο να μετακομίσουν αφού με βάση την επίμαχη απόφαση του υπουργείου Υποδομών δεν θα έχουν ούτε οικίσκο να μείνουν. Η επίμαχη απόφαση που αφορά αθροιστικά 11 άτομα εννέα στο Αρκαλοχώρι και 2 στη Βόνη, που τους κάνουν έξωση από τους οικίσκους όπου ζουν, επειδή είναι ενοικιαστές και όχι ιδιοκτήτες σπιτιών τα οποία καταστράφηκαν και σύμφωνα με το σκεπτικό του υπουργείου θα πρέπει να αναζητήσουν αλλού σπίτι.

Η απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και συγκεκριμένα της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, με ημερομηνία 6-12-2022 αναφέρει ότι «καθόσον έχει παρέλθει σχεδόν ένα έτος από τους σεισμούς του Ιουλίου 2021 και Σεπτεμβρίου  2021 οι οικίσκοι που παραχωρήθηκαν σε ενοικιαστές θα πρέπει να επιστραφούν». Επίσης επισημαίνει ότι «όσοι διέμεναν στο πληγέν κτήριο ως φιλοξενούμενοι δε θεωρούνται δικαιούχοι του οικίσκου».

Η απόφαση αυτή πυροδοτεί ένα εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα, αφού πολλοί από τους σεισμόπληκτους που παρέλαβαν το χαρτί του εξοστρακισμού είναι άνθρωποι με σοβαρότατα προβλήματα υγείας, και υψηλά ποσοστά αναπηρίας, με παιδιά ΑμεΑ, είναι άνεργοι, και αντιμετωπίζουν τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που δεν τους αφήνουν τα περιθώρια να ενοικιάσουν σπίτι.

«Δεν μπορούμε να ενοικιάσουμε σπίτι και να μεταφερθούμε, αφενός επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμες κατοικίες και αφετέρου επειδή όσα νέα σπίτια υπάρχουν διατίθενται σε τιμές απλησίαστες στις οποίες δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε οικονομικά». Το γιατί δεν υπάρχουν σπίτια στην περιοχή, τονίζουν οι σεισμόπληκτοι ας κοιτάξει τον καθρέπτη και ας απαντήσει  το υπουργείο Υποδομών και συγκεκριμένα ο  Τομέας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών, που έστειλε και το έγγραφο της απομάκρυνσης από τους οικίσκους και την ίδια ώρα έχει στα γραφεία του να στέκουν  2.250 φακέλοι με αιτήσεις αποκατάστασης κτισμάτων, από τις οποίες έχουν εγκριθεί μόλις οι 29.

Γιατί τώρα ο εξοστρακισμός;

Παράλληλα οι σεισμόπληκτοι εγείρουν μια σειρά από ζητήματα σε σχέση με τη χρονική συγκυρία του εξοστρακισμού τους, τονίζοντας δεικτικά ότι το έγγραφο του Υπουργείου Υποδομών που ζητά την απομάκρυνση τους έχει ημερομηνία 6-12-2022. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μετά από τόσες αναμετρήσεις και μετά από τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές ενεργοποιείται μια απόφαση που «στέκει» εδώ και ένα χρόνο.

Την ίδια ώρα στελέχη της δημοτικής Αρχής υποστηρίζουν ότι αναγκάστηκαν να ενεργοποιήσουν την απόφαση του υπουργείου Υποδομών μετά τον ενδελεχή έλεγχο που έγινε προεκλογικά από κλιμάκιο τις Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας, η οποία για ένα τριήμερο πραγματοποίησε εξονυχιστικούς ελέγχους σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των οικίσκων. Το κλιμάκιο εξέτασε εντατικά και εξονυχιστικά όλα τα διοικητικά έγγραφα, εάν υπάρχουν εγκρίσεις επιτροπών, εάν έχει ακολουθηθεί το πρωτόκολλο των προβλεπόμενων διαδικασιών και αφού ζήτησε εξηγήσεις για κάθε λεπτομέρεια κάλεσε το Δήμο να εφαρμόσει την απόφαση του Υπουργείου.

Το τελεσίγραφο

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Μινώα έστειλε ειδοποιητήρια στους σεισμόπληκτους τα οποία αναφέρουν «Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σύμφωνα με το υπ΄αριθ. 386054/2022 έγγραφο αναφέρει ότι σε όσους κατοίκους είχαν παραχωρηθεί οικίσκοι με την ιδιότητα του ενοικιαστή κατοικίας μετά το σεισμό του Σεπτεμβρίου 2021 πρέπει να επιστραφούν. Παρακαλείστε τις εντός εύλογου χρονικού διαστήματος και όχι πέρα τις 31/12/23 αποχωρήσετε από τον οικίσκο που τις έχει παραχωρηθεί για τις ανάγκες στέγασης. Σε περίπτωση που δεν αποχωρήσετε θα εφαρμοστεί η νόμιμη διαδικασία (ΦΕΚ 367/Β/1998)».

Ασφαλιστικά μέτρα από το νέο δήμαρχο στο Δήμο Μινώα

Το θέμα που έχει ανακύψει στο Δήμο λύνεται εύκολα και θα μπορούσε ήδη να έχει λυθεί, τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο νεοεκλεγής δήμαρχος Μινώα Βασίλης Κεγκέρογλου, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει κανένας δημότης να κάνει ρεβεγιόν στο δρόμο.  Ο κ. Κεγκέρογλου εξηγεί ότι αφενός όσοι ζουν στους οικίσκους τοποθετήθηκαν μετά από έγκριση αίτησης που κατέθεσαν. Όταν το 2022 το υπουργείο έβαλε νέα κριτήρια στην παραχώρηση των οικίσκων, τότε ο Δήμος όφειλε να κάνει τη δική του προσθήκη για να προστατεύσει τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού του που ζουν αυτή τη φοβερή δοκιμασία του εγκέλαδου.

Όμως αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει και αναδρομικά. Στο πλαίσιο αυτό όπως εξηγεί πρόκειται να συζητήσει σήμερα με δικηγόρο που έχει προσφερθεί την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων κατά του Υπουργείου που ζητά την απομάκρυνση των σεισμόπληκτων από τους οικίσκους. Η αντίστοιχη διαδικασία θα γίνει και σε βάρος του Δήμου που υιοθέτησε την προσέγγιση του υπουργείου στο επίμαχο θέμα. Ο ίδιος τονίζει με νόημα ότι  ακόμα και αν υποθέσουμε ότι δεν θα έχει θετική έκβαση η προσπάθεια αυτή, υπάρχει η εναλλακτική λύση της αξιοποίησης των οικίσκων οι οποίοι βρίσκονται στα χέρια του Δήμου μετά από δωρεές που έγιναν οι οποίοι μπορούν να αξιοποιηθούν για τις περιπτώσεις των συμπολιτών μας που βρίσκονται αντιμέτωποι με την έξωση.

Ερώτηση στη Βουλή από το Χ. Μαμουλάκη

Την απαράδεκτη ενέργεια του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που προχωράει σε έξωση των σεισμοπλήκτων του Αρκαλοχωρίου από τους οικίσκους στους οποίους διαμένουν εδώ και δυο χρόνια, καυτηριάζει με δήλωσή του ο Τομεάρχης Υποδομών  και Μεταφορών Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, προαναγγέλλοντας σχετική παρέμβαση και στο Κοινοβούλιο.

Ειδικότερα, ο Χάρης Μαμουλάκης, με αφορμή αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας Πατρίς επισημαίνει: «Η αναλγησία της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη δεν έχει όρια. Δεν αρκεί που εδώ και δυο χρόνια εμπαίζει τους σεισμόπληκτους της ευρύτερης περιοχής του Αρκαλοχωρίου, δεν αρκεί που οι κατασχέσεις σεισμόπληκτων ιδιοκτησιών εξελίσσονται κανονικά την ώρα που 2.250 φάκελοι για αποκαταστάσεις έχουν κολλήσει στην σχετική Υπηρεσία, το Υπουργείο Υποδομών φτάνει στο σημείο να ζητήσει απ’ όσους δεν είναι ιδιοκτήτες σπιτιών, να εγκαταλείψουν τους οικίσκους στους οποίους διαμένουν. Η οργή και η αγανάκτηση από τα πρώτα ειδοποιητήρια είναι έκδηλη και από την πλευρά μας δηλώνουμε ότι θα εξαντλήσουμε κάθε διαθέσιμο μέσο έτσι ώστε να μην υλοποιηθεί αυτή η απαράδεκτη απόφαση».

Ν.Ε.ΣΥΡΙΖΑ: «Για την Κυβέρνηση οι κάτοικοι του Δήμου Μινώα, είναι αόρατοι»

Σκληρή πολιτική επίθεση κατά της κυβέρνησης  πραγματοποίησε η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Π» σε σχέση με την έξωση σε οικογένειες σεισμόπληκτων του Αρκαλοχωρίου από τους οικίσκους, Όπως χαρακτηριστικά τονίζει η αναλγησία της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη δεν έχει όρια.Για την Κυβέρνηση οι κάτοικοι του Δήμου Μινώα, είναι αόρατοι. Συγκεκριμένα όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, «Ξεχάστηκαν οι επισκέψεις των ιθυνόντων, οι υποσχέσεις τους, και η σκληρή πραγματικότητα, είναι ότι οι κάτοικοι της περιοχής, συνεχίζουν να βιώνουν μια ιδιότυπη προσφυγιά στην ίδια τους τη γη. Οι συνθήκες άθλιες και η ελπίδα, αρχίζει να σβήνει. Οι μεγαλόστομες κουβέντες, δεν κόστισαν τίποτα στα Κυβερνητικά στελέχη, που τις εκστόμιζαν. Τώρα απομένει η αδιαφορία και η εγκατάλειψη.

Αυτές τις ημέρες οι σεισμόπληκτοι στους οποίους παραχωρήθηκαν οικίσκοι και ήταν ενοικιαστές ή φιλοξενούμενοι σπιτιών που επλήγησαν από το σεισμό, πήραν σχετικό έγγραφο, ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2023. Αν δεν το πράξουν, σημειώνεται ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος, δηλαδή θα επέμβει η Αστυνομία για την απομάκρυνσή τους. Η αναλγησία της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη δεν έχει όρια. Μα δεν μας εκπλήσσει το γεγονός.  Για την Κυβέρνηση οι κάτοικοι του Δήμου Μινώα, είναι αόρατοι.

Καμιά πρωτοβουλία (π.χ επιδότηση ενοικίου) για τούτη την κατηγορία των κατοίκων.

Συνεχίζονται τα γραφειοκρατικά προσκόμματα  για εγκριθούν οι φάκελοι για τις εργασίες επιδιόρθωσης.

Κανείς σχεδιασμός ενός τοπικού αναπτυξιακού σχεδίου, με έμφαση στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, υφιστάμενες και νέες, που λειτουργούν ή θα λειτουργήσουν στην αυστηρά οριοθετημένη σεισμόπληκτη περιοχή.

Κανένα, ολοκληρωμένο, σύγχρονο σχέδιο αντισεισμικής θωράκισης για όλη την περιοχή. Στηρίξαμε και θα στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους σεισμόπληκτους συμπολίτες μας, και τα αιτήματά τους: Στη Βουλή, στην τοπική αυτοδιοίκηση (Περιφέρεια και Δήμο), αλληλέγγυοι στη δύσκολη  καθημερινότητά τους».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει