Διεθνής Αμνηστία: 5 ισραηλινές επιθέσεις πρέπει να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου

Για παράνομες ισραηλινές επιθέσεις –συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων χωρίς διακρίσεις– οι οποίες προκάλεσαν μαζικές απώλειες μεταξύ των αμάχων και που πρέπει να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου, κάνει λόγο η Διεθνής Αμνηστία.

Σε μια μακροσκελή ανακοίνωση, η οργάνωση αναφέρει ότι μίλησε με επιζώσες/-ντες και αυτόπτες μάρτυρες, ανέλυσε δορυφορικές εικόνες και επαλήθευσε φωτογραφίες και βίντεο για να διερευνήσει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς που πραγματοποίησαν οι ισραηλινές δυνάμεις μεταξύ 7 και 12 Οκτωβρίου, οι οποίοι προκάλεσαν φρικτές καταστροφές και σε ορισμένες περιπτώσεις αφάνισαν ολόκληρες οικογένειες.

Στο πλαίσιο αυτό, η οργάνωση παρουσιάζει μια εμπεριστατωμένη ανάλυση των ευρημάτων της σε πέντε από αυτές τις παράνομες επιθέσεις. Όπως υπογραμμίζει, όλες αυτές οι επιθέσεις «παραβίασαν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, επειδή δεν έλαβε εφικτές προφυλάξεις για να γλιτώσουν τους αμάχους, ή επειδή πραγματοποίησαν επιθέσεις που δεν έκαναν διάκριση μεταξύ αμάχων και στρατιωτικών στόχων, ή επειδή πραγματοποίησαν επιθέσεις που μπορεί να στρέφονταν κατά πολιτικών στόχων».

Αφού παρουσιάζει αναλυτικά τα ευρήματά της, η οργάνωση καλεί μεταξύ άλλων το Γραφείο Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, «να επισπεύσει επειγόντως την τρέχουσα έρευνά του στην κατάσταση της Παλαιστίνης, εξετάζοντας τα φερόμενα εγκλήματα από όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας του απαρτχάιντ εις βάρος των Παλαιστινίων».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει