Η ΠΟΕΒ για την ακύρωση της βράβευσης της Παλαιστίνιας λογοτέχνιδας Α. Σίμπλι

ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ

Στο θέμα της ακύρωσης της βράβευσης  της Παλαιστίνιας λογοτέχνιδας Α. Σίμπλι,  με βραβείο λογοτεχνίας LiBeraturpreis  για το μυθιστόρημά της Minor Detail, που καταγράφει την ιστορία του βιασμού και της δολοφονίας μίας Παλαιστίνιας από Ισραηλινούς στρατιώτες το 1949, κατά τη διάρκεια της έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης, αναφέρεται σε ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών.

Για το θέμα έχουν εκφράσει την αντίθεση τους σε ανοιχτή επιστολή περισσότεροι από 350 συγγραφείς και 1.200 εκδότες. Στην ανακοίνωση τονίζονται μεταξύ άλλων τα εξής:

“ … Η Γερμανική Λογοτεχνική Ενωση LitProm, διοργανώτρια του βραβείου, ανακοίνωσε την απόφαση να ακυρωθεί η βράβευση, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση αυτή ελήφθη σε συνεννόηση με τη συγγραφέα. Ωστόσο, αργότερα τροποποίησε την ανακοίνωση αυτή, ξεκαθαρίζοντας πως η απόφαση ήταν μονομερής, με το σκεπτικό ότι το τρέχον κλίμα «δεν ευνοεί τους εορτασμούς», «λόγω του πολέμου που ξεκίνησε η Χαμάς, κάτω από τον οποίο υποφέρουν εκατομμύρια άνθρωποι στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη».

Από την άλλη, η Εκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης έχει ταχθεί υπέρ του Ισραήλ, σκοπεύοντας μάλιστα να κάνει δράσεις για να γίνουν οι φωνές από το Ισραήλ «πιο ορατές»: «Η Frankfurter Buchmesse στέκεται με πλήρη αλληλεγγύη στο πλευρό του Ισραήλ».

Το βιβλίο της Α. Σίμπλι με τίτλο «Minor Detail» αφηγείται την αληθινή ιστορία του βιασμού και της δολοφονίας μιας Παλαιστίνιας, το 1949, από Ισραηλινούς στρατιώτες.

Το 2020 η LitProm το είχε χαρακτηρίσει «ένα έργο τέχνης με αυστηρή σύνθεση που αφηγείται τη δύναμη των συνόρων και το τι κάνουν οι βίαιες συγκρούσεις στους ανθρώπους», όμως ήδη από το καλοκαίρι υπήρχαν αντιδράσεις στο να δοθεί το βραβείο στην Σίμπλι, καθώς όπως έλεγαν ορισμένοι κριτικοί το βιβλίο της απεικονίζει «το κράτος του Ισραήλ ως μια μηχανή δολοφονίας».

Η απόφαση της LitProm προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις από συγγραφείς και εκδότες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι κατηγόρησαν την Εκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης ότι με αυτόν τον τρόπο αποκλείει τις παλαιστινιακές φωνές.

Το μεγαλύτερο μέρος των Αράβων εκδοτών και οργανισμών αποχώρησε από την έκθεση. (ΗΑΕ, Σαρζα, Ένωση Αράβων Εκδοτών κ.α.)

Σε ανοιχτή επιστολή περισσότεροι από 350 συγγραφείς και 1.200 εκδότες, συμπεριλαμβανομένων του Ιρλανδού μυθιστοριογράφου Κολμ Τόιμπιν, του Αμερικανολίβυου βραβευμένου με Πούλιτζερ Χισάμ Ματάρ, του Βρετανού ιστορικού Ουίλιαμ Νταλρίμπλ, εγκαλούν τους διοργανωτές αναφέροντας ότι έχουν «την ευθύνη να δημιουργούν χώρους για τους Παλαιστίνιους συγγραφείς, για να μπορούν να μοιράζουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τους προβληματισμούς τους για τη λογοτεχνία σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς και όχι να τα καταπνίγουν».

Η ΠΟΕΒ συμμερίζεται τις ανησυχίες και αντιδράσεις συγγραφέων και εκδοτών και εκφράζει τη λύπη της γι’ αυτήν την απαράδεκτη απόφαση της LitProm που στοχοποιεί τους Παλαιστίνιους και αθωώνει το Ισραήλ.

Τέτοιες αποφάσεις μάς επιστρέφουν στους καιρούς του κυνηγιού μαγισσών και της καύσης βιβλίων’’.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει