«Κυάμων απέχεσθαι»

του Δημοσθένη Μαρκατάτου*

Κατά το πρόσφατο παρελθόν στη χώρα μας πολλές φορές συνέβησαν δυσάρεστα γεγονότα με πολλούς νεκρούς και τεράστιες υλικές ζημιές,  είτε λόγω κάποιας δυνατής μπόρας, είτε λόγω κάποιας βαρυχειμωνιάς, είτε λόγω κάποιου καύσωνα. Συνήθως αυτά τα τραγικά γεγονότα περνούσαν απαρατήρητα γιατί τα αποδίδαμε στην κακή ώρα ή στο ότι δεν γινόταν διαφορετικά. Μερικές φορές, βέβαια, κάποιοι πολιτικοί μας με γενικολογίες και αοριστολογίες «αναλάμβαναν» λεκτικά και μόνο την πολιτική των ευθύνη παριστάνοντας ούτως τους σπουδαίους και τους γενναίους.

Έτσι σιγά-σιγά αυτοί οι σπουδαίοι και γενναίοι πολιτικοί τα κατάφεραν και έστησαν την τελευταία πεντηκονταετία ένα κράτος, αφ΄ενός ανίκανο να μας προστατεύει από διάφορους κινδύνους και αφ’ ετέρου ένα κράτος σκληρό, ανελέητο και απάνθρωπο.

Το παράξενο είναι πάντως ότι για όλα τα δυσάρεστα γεγονότα, που έλαβαν χώρα κατά την προηγούμενη πεντηκονταετία, η οποία παρουσιάζει και μία αυτοτέλεια (1974-2023), οι πολιτικοί μας περιορίστηκαν πράγματι στην ανάληψη των πολιτικών ευθυνών εντελώς τυπικά, λες και βρίσκονταν στο απυρόβλητο εσαεί.

Αυτή η ιδιότυπη ασυλία των πολιτικών μας πολλοί πίστεψαν ότι θα έπαιρνε τέλος μετά την έλευση της κακοκαιρίας Ντάνιελ με τους πολλούς νεκρούς και τις τεράστιες καταστροφές.   Όλος ο κόσμος πίστευε ότι έφτασε το πλήρωμα του χρόνου, που θα αποδίδονταν πραγματικές πολιτικές ευθύνες στο κυβερνών κόμμα κατά την διενέργεια των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 8/10/2023 και στις 15/10/2023.  Δυστυχώς όμως την πρώτη Κυριακή υπερψηφίστηκαν οι συνδυασμοί της Νέας Δημοκρατίας και την δεύτερη Κυριακή οι «αντάρτες» του ίδιου κόμματος.

Κατά συνέπεια όλοι πείσθηκαν ότι οι θάνατοι, οι λοιμοί και οι καταποντισμοί οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. Πείσθηκαν ακόμη ότι οι αυξήσεις είναι εισαγόμενες και ότι τα νοσοκομεία λειτουργούν κανονικά, ενώ για τις τράπεζες σχημάτισαν την γνώμη ότι ασκούν κοινωνική πολιτική.

Αυτά τα μηνύματα εστάλησαν όχι μόνο από τον Θεσσαλικό λαό,  αλλά από ολόκληρο το εκλογικό σώμα. Τα  Μ.Μ.Ε.  και οι καναλάρχες έκαναν για μία ακόμη φορά το θαύμα των παραβιάζοντας προκλητικά το Σύνταγμα.

Τελικά το κυβερνών κόμμα έχει κάθε δικαίωμα να επαίρεται και να βαυκαλίζεται για την «επιτυχία του». Επικράτησε πλήρως. Ο χάρτης ξαναβάφτηκε μπλε. Δικαίωμα όμως να επαίρονται και να βαυκαλίζονται ότι αύξησαν τα ποσοστά των και την επιρροή των στην τοπική αυτοδιοίκηση, έχουν και δύο κόμματα της αντιπολίτευσης.  Πρόκειται για τα κόμματα εκείνα, που εξαπέλυσαν λυσσαλέα πολεμική εναντίον της απλής αναλογικής.

Έτσι μπορεί οι άοκνες προσπάθειες των καθ’ όλη την διάρκεια της τετραετίας 2019-2023  να           «δικαιώθηκαν»,  πρέπει όμως να γνωρίζουν ότι κατέστησαν την Νέα Δημοκρατία, δηλαδή την επάρατη δεξιά, κυρίαρχο του πολιτικού γίγνεσθαι, αντί να την βάλουν στην πραγματική της θέση τον Μάιο του 2023, δηλαδή στην αντιπολίτευση.

Πρέπει ακόμη αυτά τα δύο κόμματα να γνωρίζουν ότι το κομματικό συμφέρον έπεται του κοινωνικού και ότι η απόλυτη επικράτηση ένας κόμματος μπορεί να οδηγήσει στην απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών.  Κάποια στιγμή μπορεί να πει ο καθένας μας  «Κυάμων απέχεσθαι», όπως έλεγε και ο Πυθαγόρας.

*Ο  Δημοσθένης  Σ. Μαρκατάτος είναι συνταξιούχος δικηγόρος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει